Το σκυλί είναι (φίλος) για μια ζωή, όχι μόνο τα Χριστούγεννα (ή την πρωτοχρονιά).

Νέα
Typography

-του Γιάννη Αραχωβίτη

Εκπαιδευτής εκπαιδευτών σκύλων

www.StarDogs.gr

Παρά τους δύσκολους καιρούς που περνά η ανθρωπότητα, είμαι σίγουρος ότι και φέτος η ανταλλαγή δώρων θα έχει και πάλι την τιμητική της. Προφανώς και δεν βρίσκω τίποτα κακό στο να ανταλλάσσουμε δώρα. Τα δώρα μας κάνουν χαρούμενους, καλύπτουν ψυχολογικές και υλικές ανάγκες μας, μας κάνουν αν ξεχάσουμε έστω και για λίγο τις σκοτούρες μας. Οι διάφοροι διαφημιστές προσπαθούν να προωθήσουν το υλικό τους και κάπου εκεί ανάμεσα στα πολλά και πρόσκαιρά βλέπουμε και το «Σκύλος ζητά ζεστό σπίτι και αγκαλιά».

2020 giortes

Κάτι που προφανώς και είναι στο πνεύμα των εορτών. Το να βοηθήσεις έναν άνθρωπο ή ζώο είναι πράξη αγάπης.

Παρόλα αυτά όταν η υιοθεσία ή απόκτηση ενός σκύλου γίνει αυθόρμητα (χωρίς αρκετή σκέψη) ή γιατί ενδώσαμε στα παρακάλια των παιδιών μας, τότε η κατάληξη μπορεί να είναι (και) τραγική για το ζώο.

Όταν κάποιος αποφασίσει να «βάλει» ένα ζώο στη ζωή του πρέπει να είναι προετοιμασμένος να το στηρίζει και να το κρατήσει για μια ζωή. Το να τα «μοστράρουμε» μαζί με τα άλλα δώρα στις γιορτές και μετά σαν από μαγείας να «εξαφανίζονται» δεν είναι συμπεριφορά υπεύθυνου ανθρώπου, ούτε διδάσκουμε ζωοφιλία στα παιδιά μας. Το να κάνουμε δώρο ένα κατοικίδιο στα παιδιά μας δεν είναι κακό. Το να το αντιμετωπίζουμε σαν ένα άψυχο «παιχνίδι» είναι.

Οι απότομες αλλαγές στη ζωή ενός σκυλιού, στα ύψη στις γιορτές και στα τάρταρα μετά την πρωτοχρονιά, σίγουρα δεν του κάνουν καλό, ούτε του δίνουν αίσθηση ασφάλειας και ότι ανήκει σε οικογένεια. Ακόμα και αν οι προθέσεις μας είναι οι ειλικρινείς για μόνιμη απόκτηση σκυλιού, το να το εισάγουμε στην οικογένεια ακριβώς στις «τρελές» μέρες των εορτών δεν είναι το ενδεδειγμένο. Αυτές τις μέρες επικρατεί το «χάος», η ανακατοσούρα, τα περίεργα στολίδια και τα πυροτεχνήματα. Ένα σκυλί που μεγάλωσε στην απομόνωση του καταφυγίου, το να βρεθεί ξαφνικά στη «μέση στο παζάρι» θα πάρει τον τρόμο της ζωής του. Η είσοδος του σκυλιού στην οικογένεια , ή σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, απαιτεί προγραμματισμό, ηρεμία, υπομονή, χρόνο. Αν δεν τα έχουμε εξασφαλισμένα κατά τις γιορτές, δεν βλάπτει να περιμένουμε λίγες μέρες και μετά προχωράμε στην υιοθεσία ή απόκτηση. Μπορούμε να το ανακοινώσουμε στην οικογένεια, να έχουμε μια φωτογραφία του, αλλά η άφιξή του μπορεί να περιμένει για λίγο.

Το σκυλί είναι «απόκτημα» για μια ολόκληρη ζωή (όχι μόνο για τις γιορτές), θα μας κάνει τη ζωή πιο πλούσια αλλά χρειάζεται προηγουμένως να αναλογιστούμε τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε και τις ανάγκες του που πρέπει να καλύψουμε. Για αυτό θα πρέπει να το συζητάμε από πριν, να συναποφασίζουμε και να δεσμευόμαστε για μια ζωή.

Από την πρώτη μέρα που έρχεται σπίτι μας χρειάζεται ηρεμία, υπομονή και καθοδήγηση για να προσαρμοστεί. Γιατί αν δεν προσαρμοστεί σωστά, τότε ξέρουμε δυστυχώς τι το περιμένει.

Καλές γιορτές, με υγεία και βάλτε ένα σκυλί στη ζωή σας για πάντα.

Γίνε θετικός εκπαιδευτής σκύλων

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!