Μόνο όσοι αποκτούν κατοικίδιο ζώο, καταλαβαίνουν πώς αυτή η απόφαση μπορεί να αλλάξει τις συνήθειες, τις αντιλήψεις και ολόκληρη τη ζωή μας. Οι γάτες και οι σκύλοι, συγκεκριμένα, είναι οικογένεια και φίλοι μαζί. Το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά χαριτωμένα είναι ένα επιπλέον bonus.

Αν έχετε διαγνωστεί με κάποια ψυχική διαταραχή, ή απλά βιώνετε μοναξιά, θλίψη ή έντονο άγχος (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι δηλαδή), οι παρακάτω 5 λόγοι θα σας πείσουν πως ένα κατοικίδιο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο σας προς το καλύτερο.

5 λόγοι που δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα είναι το μυστικό μας όπλο για υγεία και ευτυχία

Δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Κυριολεκτικά

Τα σπιτικά με έναν ένοικο γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου σταδιακά κυριαρχεί ο ατομικισμός. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από εμάς ξυπνούν μόνοι, επιστρέφουν σε ένα άδειο σπίτι και κοιμούνται επίσης μόνοι. Μπορεί να μην επιθυμείτε έναν/μία συγκάτοικο, αλλά η συντροφιά ενός σκύλου ή γάτας διασφαλίζει ότι κάποιος άλλος εκτός από εσάς θα βρίσκεται πάντα εκεί. Κερδίζετε τη σωματική επαφή και την τρυφερότητα και αυτό καταπολεμά την μοναχική ύπαρξη. Και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι ένα κατοικίδιο ζώο δεν θα σας διακόψει, επικρίνει ή απορρίψει ποτέ.

Μας ωθούν προς την άσκηση και την αλληλεπίδραση

Τα ζώα χρειάζονται προσπάθεια και εργασία, ειδικά οι σκύλοι. Χρειάζονται να βγουν έξω για ανακούφιση και άσκηση, αλλιώς θα νιώθουν μόνιμα άγχος και ανησυχία. Καθώς η απομόνωση και ο λήθαργος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης ψυχικών προβλημάτων, η υποχρεωτική ανάγκη να βγούμε έξω με το σκύλο μας τονώνει τη διάθεσή μας, τουλάχιστον προσωρινά.

Οι σκύλοι θα αυξήσουν ακόμα και το «κοινωνικό κεφάλαιό» σας, αφού διευκολύνουν και ενθαρρύνουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Οι ιδιοκτήτες σκύλων μιλούν συχνά μεταξύ τους όταν βρίσκονται στο πάρκο, εν μέρει επειδή οι σκύλοι τους έχουν ήδη πιάσει συζήτηση πρώτοι.

Μας κάνουν να νιώθουμε πιο ασφαλείς

Οι άνθρωποι με μετατραυματικό στρες έχουν έντονη την τάση της υπερδιέγερσης ή της παράνοιας. Σε αυτό, ένα κατοικίδιο μπορεί να προσφέρει προστασία – πραγματική ή νοητή – ενάντια σε πιθανές απειλές – πραγματικές ή νοητές. Η απλή γνώση ότι το κατοικίδιό μας θα αντιδράσει έντονα σε δυνατό θόρυβο ή σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να εισβάλει στο σπίτι, μπορεί να μας γεμίσει με μια αίσθηση γαλήνης.

Παράγουν τις ορμόνες της χαράς

Μελέτες δείχνουν ότι η αλληλεπίδραση με τον σκύλο μας ανεβάζει το γενικό επίπεδο των ορμονών της χαράς. Αυτές περιλαμβάνουν: τη σεροτονίνη, την προλακτίνη και την ωκυτοκίνη, οι οποίες καταπολεμούν την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Τα χάδια και τα παιχνίδια με το κατοικίδιό μας για 15 μόνο λεπτά μπορεί ακόμα και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Μια έρευνα με 600+ συμμετέχοντες, οι μισοί εκ των οποίων περιέγραφαν τον εαυτό τους ως πάσχοντα από κάποιο ψυχικό πρόβλημα, βρήκε ότι το 87% αυτών που είχαν γάτα ένιωθαν ότι τους βοηθούσε να βελτιώσουν την ψυχική τους ευεξία, ενώ το 76% ανέφερε ότι ήταν πολύ ευκολότερο να διαχειριστούν την καθημερινότητα χάρη στη γατίσια συντροφιά.

Αποτελούν το αντίδοτο στην υπερανάλυση

Πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα στρέφονται στον εαυτό τους, απομονώνονται εκεί, γίνονται εμμονικοί και υπεραναλυτικοί. Τα κατοικίδια ζώα όμως έχουν τη μαγική δύναμη να μας κάνουν να επιστρέφουμε στο παρόν, στη στιγμή. Μας κάνουν να γελάμε, ακόμα και να θυμώνουμε με τις απροσεξίες τους. Μάλιστα, τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να διδαχθούν να διακόπτουν τις βαθιές σκέψεις μόνο με ένα νεύμα.

Συμπέρασμα: Αν διαθέτετε το χρόνο και τα χρήματα και δεν είστε αλλεργικοί, σώστε ένα αδέσποτο ζώο από το δρόμο ή από κάποιο άσυλο και θα δείτε πώς θα σας αλλάξει τη ζωή.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

paidia skylia

Τα παιδιά είναι η ομάδα που δέχεται τις περισσότερες "περιποιήσεις" από τα σκυλιά. Είναι φυσιολογικό βεβαίως γιατί τα παιδιά δεν γνωρίζουν πως να συμπεριφερθούν στην παρουσία ενός σκύλου ή πώς να τον χειριστούν σωστά.

Οι ενήλικοι έχουν καθήκον όχι μόνο να εκπαιδεύουν τα σκυλιά αλλά και τα «βλαστάρια» τους. Αρμονική συμβίωση σημαίνει ότι και οι δυο πλευρές καταλαβαίνουν τις αντοχές και τις ευαισθησίες των άλλων και προσαρμόζουν ανάλογα την συμπεριφορά του ώστε να αποφευχθούν οι "συρράξεις".

Ασχοληθείτε λοιπόν ενεργά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών και σκυλιών. Είναι προς όφελος όλων. Τα σκυλιά θα πρέπει να μάθουν να ανέχονται τις περίεργες κινήσεις , τις φωνές και τις απρόβλεπτες (αλλά σχετικά συχνές) υπεραντιδράσεις των παιδιών. Τα παιδιά θα πρέπει να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες των σκυλιών, να τα σέβονται και να μην τα ενοχλούν , ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές (π.χ. όταν τρώνε , κοιμούνται).

Η εκπαίδευση των σκυλιών και των παιδιών είναι θέμα ενηλίκων!

www.StarDogs.gr


Γίνε εκπαιδευτής σκύλων!! Επάγγελμα με παρόν και μέλλον.

Σύγχρονες μέθοδοι και τρόποι διδασκαλίας! (από το 1998)

-του Γιάννη Α. Αραχωβίτη

Σεμινάρια Θετικών Εκπαιδευτών Σκύλων

Τρίτη βασική αρχή στην εκπαίδευση σκύλων: Κίνητρα

image002

Κίνητρα

Τα κίνητρα χρειάζονται (είναι απαραίτητα) για να επηρεάσουμε και να διαμορφώσουμε τη συμπεριφορά του σκυλιού μας. Βοηθάνε το σκυλί μας να κάνει πρόθυμα τις επιθυμητές επιλογές, να τις επαναλάβει συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώσπου να του γίνουν δεύτερη φύση (συνήθειες). «Έξις δευτέρα φύσις», έλεγε ο Αριστοτέλης.

Θα πρέπει όμως να ξέρουμε με τι, πώς και πότε να χρησιμοποιούμε τα κίνητρα για να βοηθάμε και να καθοδηγούμε το σκυλί να φτάσει στο επίπεδο συμπεριφοράς που θέλουμε. Το επίπεδο αυτό θα πρέπει να του γίνει μόνιμη συνήθεια. Συνήθεια σημαίνει ότι κάποιος κάνει συχνότατα μια συγκεκριμένη συμπεριφορά γιατί του βγαίνει αυτόματα. Θέλουμε το σκυλί μας να έρχεται παντού και πάντα (γρήγορα κ.λ.π.) όταν το φωνάζουμε. Το να έρχεται μια φορά στο τόσο και όποτε θυμάται δεν σημαίνει ότι το έχουμε εκπαιδεύσει στο επίπεδο που θα έπρεπε.

Κίνητρο είναι οτιδήποτε κάνει το σκυλί να συμπεριφερθεί / ανταποκριθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο με προθυμία και χωρίς αστοχίες.

Υπάρχουν «ευχάριστα» κίνητρα (οφέλη, επιβραβεύσεις) και «δυσάρεστα» κίνητρα (τιμωρίες) τα οποία κινητοποιούν το σκυλί (γενικώς έναν οργανισμό). Ο Επίκουρος παρατήρησε, ότι όλα τα έμβια όντα έχουν την ενστικτώδη τάση, να αποφεύγουν τον «δυσάρεστο» και να στρέφονται σε ότι τους προκαλεί «ευχαρίστηση» με τον γενικό όρο των λέξεων .

Το StarDogs Trainers’ Academy χρησιμοποιεί και διδάσκει από το 1998 μόνο την θετική εκπαίδευση (φιλική και ευχάριστη για το ζώο). Η χρήση βίας (πόνου, τιμωρίας, εκφοβισμού, πνιχτών κ.λ.π.) είναι παράνομη, άδικη, ανήθικη και προβληματική. Δείχνει την εκπαιδευτική φιλοσοφία, τις φτωχές ικανότητες και τη σχέση του εκπαιδευτή με τα σκυλιά. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να μάθουμε και να εφαρμόσουμε σωστά και αρκετά τη θετική εκπαίδευση. Εγγύηση αποτελέσματος δεν υπάρχει σε καμιά μορφή εκπαίδευσης, πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για ζώα. Ακόμα και τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Οξφόρδη) αδυνατούν να παρέχουν εγγύηση αποτελέσματος ακόμα και στους πιο λαμπρούς μαθητές τους.

Αντί να αφήνουμε λοιπόν τα πράγματα στην τύχη τους και παθητικά να περιμένουμε το σκυλί να μαντέψει και να βρει τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνει, δρούμε στοχευμένα και ενεργητικά και το καθοδηγούμε (μέσω κινήτρων) στις συμπεριφορές που θέλουμε να μάθει, ώστε μέσω της επανάληψης να του γίνουν τελικά ισχυρές συνήθειες. Αυτό απαιτεί βεβαίως γνώση και ικανότητα.

Οι κηδεμόνες σκύλων θα πρέπει με κάποιο σωστό και συστηματικό τρόπο να γίνουν καλοί και ικανοί καθοδηγητές σκύλων. Ο καλύτερος τρόπος με διαφορά είναι να συνεργαστούν με έναν έμπειρο και επαγγελματία θετικό εκπαιδευτή σκύλων. Έτσι ο κόπος, ο χρόνος και το κόστος θα πιάσουν τόπο και θα αποφύγουν τα πολλά λάθη που κάνει κάποιος άπειρος.

Πέρα από το ηθικό και νομικό κομμάτι, το σκυλί μας αξίζει, χρειάζεται και δικαιούται να εκπαιδευτεί επαρκώς και με θετικό τρόπο. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε/ επιλέγουμε να βάλουμε ένα σκυλί στη ζωή μας, υποχρεούμαστε να του προσφέρουμε τροφή, φροντίδα, ιατρική περίθαλψη, ασφάλεια, αγάπη, ποιότητα ζωής και φυσικά εκπαίδευση (όπως και στα παιδιά μας). Στο αστικό περιβάλλον που ζούμε αυτό είναι απαραίτητο.

Η εκπαίδευση γενικώς είναι τέχνη. Για να την εφαρμόσει κάποιος αποτελεσματικά χρειάζεται πρώτα να την μάθει (σπουδάσει) επαρκώς και στη συνέχεια να την εφαρμόσει σωστά. Διαφορετικά τα αποτελέσματα δεν θα είναι ικανοποιητικά και τα αναμενόμενα. Ας σκεφτούμε ότι θέλουμε να μοιραστούμε τη ζωή μας με ένα ζώο για 15-20 χρόνια. Για να περάσουμε καλά όλοι χρειάζεται από την αρχή να χτίσουμε καλή σχέση, αποτελεσματική επικοινωνία και βολικές συμπεριφορές.

Ας μην αφήσουμε λοιπόν τα πράγματα να εξελιχθούν δυσάρεστα. Ας βρούμε τι κινητοποιεί το σκυλί μας (κίνητρα), ας τα χρησιμοποιήσουμε με γνώση και υπομονή ώστε σε βάθος χρόνου να αναπτύξει και να παγιώσει αυτό που λέμε «καλές συμπεριφορές/ συνήθειες. Ξεκινήστε την συστηματική εκπαίδευση (δική σας και του σκυλιού) από … χτες.

Θυμηθείτε ότι τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς κάποιο λόγο (κίνητρο).

Για να μη «χάσεις» το 4 άρθρο (και όλα τα επόμενα), γίνε μέλος στην εκπαιδευτική ομάδα του StarDogs. https://www.facebook.com/groups/343225240397

Διάβασε δωρεάν τα άρθρα μας. Επωφελήσου από τις προσφορές μας. https://www.facebook.com/groups/343225240397

Γίνε εκπαιδευτής σκύλων. StarDogs Trainers Academy

Πληρ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

-του Γιάννη Α. Αραχωβίτη

Σεμινάρια Εκπαιδευτών Σκύλων

Στην εκπαίδευση σκύλων, όπως και σε κάθε τέχνη, υπάρχουν πολλοί κανόνες και διάφορα στοιχεία ( αρχές) που επηρεάζουν σημαντικά την επίτευξη των στόχων μας.

Σε αυτή τη σειρά των άρθρων θα αναφερθούμε στις 5 πιο σημαντικές αρχές(κανόνες).

-του Γιάννη Αραχωβίτη

Εκπαιδευτής εκπαιδευτών σκύλων

www.StarDogs.gr

Παρά τους δύσκολους καιρούς που περνά η ανθρωπότητα, είμαι σίγουρος ότι και φέτος η ανταλλαγή δώρων θα έχει και πάλι την τιμητική της. Προφανώς και δεν βρίσκω τίποτα κακό στο να ανταλλάσσουμε δώρα. Τα δώρα μας κάνουν χαρούμενους, καλύπτουν ψυχολογικές και υλικές ανάγκες μας, μας κάνουν αν ξεχάσουμε έστω και για λίγο τις σκοτούρες μας. Οι διάφοροι διαφημιστές προσπαθούν να προωθήσουν το υλικό τους και κάπου εκεί ανάμεσα στα πολλά και πρόσκαιρά βλέπουμε και το «Σκύλος ζητά ζεστό σπίτι και αγκαλιά».

-του Γιάννη Αραχωβίτη

Εκπαιδευτής εκπαιδευτών σκύλων

www.StarDogs.gr

Οι άνθρωποι έχουμε την κακή συνήθεια να θεωρούμε τους εαυτούς μας κάτι το ξεχωριστό και καλύτερο από τα άλλα πλάσματα. Και όταν η κοσμοθεώρησή σου ξεκινάει με την αυθαιρεσία του «συνεπώς εκείνα πάντα έχουν λάθος και εγώ τα εξουσιάζω», τότε μοιραία βλέπεις μόνο τα «λάθη» τα δικά τους και με ευκολία παραβλέπεις/ δικαιολογείς τα δικά σου. Ακόμα και για την ίδια πράξη τα μέτρα και τα σταθμά είναι διαφορετικά.

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!