Ο ίσκιος της ομπρέλας δεν τον καλύπτει

Νέα
Typography

-του Γιάννη Α. Αραχωβίτη

Σεμινάρια Εκπαιδευτών Σκύλων

iskios

Οι καλοκαιρινές διακοπές των ανθρώπων είναι συνυφασμένες με τη θάλασσα, τα μακροβούτια και τα παιχνίδια στο νερό και στην άμμο.

Ένας θανάσιμος κίνδυνος όμως παραμονεύει για το σκυλί σου. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Τα σκυλιά υποφέρουν κυριολεκτικά από τη ζέστη. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν ή δεν αντιλαμβάνονται την (υπερ)ευαισθησία τους αυτή. Έτσι απερίσκεπτά τα παίρνουν μαζί τους στις παραλίες και τα εκθέτουν σε αντίξοες και επικίνδυνες καταστάσεις χωρίς λόγο. Η σκιά της ομπρέλας και το βρέξιμο στη θάλασσα δεν επαρκούν για την προστασία του σκυλιού.

Ανησυχητικά σημάδια υπερθέρμανσης και εξάντλησης του σκυλιού

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθιστούν ένα σκυλί περισσότερο ευαίσθητο στις ψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, η ηλικία του, το τρίχωμά του, η ράτσα, η φυσική του κατάσταση κ.λ.π. Τα κοντόρυγχα σκυλιά (Γαλλικό Μπουλντόγκ, Μπόξερ, Ροτμβάιλερ κ.λ.π.) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μιας και δυσκολεύονται στην αναπνοή και εκπνοή (αποβολή θερμότητας) λόγω κατασκευής.
Συμπτώματα εξάντλησης από θερμοκρασία (μπορεί να) είναι υπερβολικό λαχάνιασμα, αστάθεια, ζαλάδα, «άσπρισμα» ούλων/ γλώσσας λόγω έλλειψης οξυγόνου. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός του σκύλου είναι (περίπου) στους 38 βαθμούς Κελσίου, με μικρές αποκλίσεις. Οι 40 βαθμοί θεωρούνται υψηλοί, επικίνδυνοι.
Αν το σκυλί σου δείξει σημάδια εξάντλησης λόγω εξωτερικής θερμοκρασίας (από τον ήλιο), κατάβρεξέ το ή βύθισέ το ελαφρώς σε δροσερό νερό (προσοχή όχι παγωμένο) ή βάζοντάς του κρύα επιθέματα στο λαιμό. Μόλις η κατάστασή του βελτιωθεί, μετάφερέ το άμεσα στον κτηνίατρο. Έχε πάντοτε τη δυνατότητα επικοινωνίας με κτηνίατρο και αν κάνεις διακοπές σε ξένα μέρη, φρόντισε να ξέρεις που να απευθυνθείς τοπικά.
Γενικώς

Τα σκυλιά δεν ιδρώνουν τόσο πολύ όσο οι άνθρωποι και συνεπώς δυσκολεύονται να αποβάλλουν την υπερβολική θερμοκρασία του σώματός τους. Ο μοναδικός ουσιαστικά τρόπος να το πετύχουν είναι μέσω της αναπνοής τους. Αυτό στις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι πολύ δύσκολο. Επίσης το κούρεμα του τριχώματός τους δεν εξυπηρετεί το σκοπό αυτό, το τρίχωμα προσφέρει μια σχετική κάλυψη, και ποτέ δεν θα πρέπει να ξυρίζουμε τα σκυλιά. Το τρίχωμα τα προστατεύει από εγκαύματα.

Φροντίστε

Πριν πάτε για διακοπές φροντίστε να (ξανα) διαβάσετε προσεκτικά τους κινδύνους που διατρέχει το σκυλί λόγω καύσωνα, τι προστατευτικά μέτρα πρέπει να λάβετε. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για έγκυρες συμβουλές.

Τότε μόνο αποφασίστε αν μπορείτε (αν είναι σοφό) να πάτε διακοπές στις παραλίες με το σκυλί σας. Αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο και δυσκολεύει και εσάς (που θέλετε να χαλαρώσετε στην παραλία) αλλά και το σκυλί που προτιμάει και έχει ανάγκη τις δροσιές. Οι θερμοκρασίες πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου είναι ζόρικες για το σκυλί. Δείτε τι εναλλακτικές έχετε και αποφασίστε με σοφροσύνη (ξενώνας σκύλων, κάποιος άλλος να κρατήσει το σκυλί, να πηγαίνετε μόνο ενωρίς το πρωί για μπάνιο κ.λ.π.). Η ασφάλεια όλων είναι προτεραιότητα. Μη ρισκάρετε. Μη παίζετε με την ζωή καλύτερού σας φίλου. Δυστυχώς κάθε καλοκαίρι τέτοια δυστυχήματα δεν είναι και τόσο σπάνια.

Αυτονόητο είναι ότι το σκυλί δεν κινδυνεύει μόνο στην παραλία από την υπερβολική ζέστη. Φροντίστε να έχει πάντα καλή σκιά και δροσερό νερό. Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα. Βγάλτε σύντομη βόλτα μόνο ενωρίς το πρωί και το βράδυ. Η άσφαλτος και η άμμος του καίνε τις πατούσες.

Κοινοποιήστε

Διάβασε δωρεάν τα άρθρα μας. Επωφελήσου από τις προσφορές μας. https://www.facebook.com/groups/343225240397

Γίνε εκπαιδευτής σκύλων. StarDogs Trainers Academy

Πληρ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

StarDogs Logo (2)

Γιάννης Αν. Αραχωβίτης

StarDogs Trainers Academy

Σεμινάρια Εκπαιδευτών Σκύλων

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.StarDogs.gr

Τηλ: 6945 954 564

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!