Σεμινάρια Εκπαιδευτώ Σκύλων

Έναρξη μαθημάτων 24 & 25 Νοεμβρίου

 

Εντάξει  είπαμε! Τα σκυλιά είναι έξυπνα αλλά ας μην το παρακάνουμε. Δεν είναι και Αϊνστάιν.

Πολλοί άνθρωποι, επηρεασμένοι ενδεχομένως από τη Λάση και τον Ρεξ (δημιουργήματα του Χόλλυγουντ) προσδοκούν τα σκυλιά τους να «πιάνουν πουλιά στον αέρα».

Και όταν  δεν τον κάνουν, τα θεωρούν χαζά, ξεροκέφαλα, ανεπίδεκτα μαθήσεως και σε χειρότερες περιπτώσεις τα μαλώνουν και τα κακομεταχειρίζονται.

Το τι εικόνα έχουμε στο μυαλό μας για τον καθένα, καθορίζει και τις προσδοκίες μας που έχουμε από αυτόν.

Πόσο άδικο είναι όμως, η εικόνα αυτή να είναι ένα πλαστό και ανακριβές δημιούργημα τη φαντασίας μας και μετά βάσει αυτού να τιμωρούμε κάποιον;

Όλα είναι θέμα σωστής αντίληψης και γνώσης. Όταν δεν υπάρχει, η άγνοια και οι ευσεβείς πόθοι ανάβουν το φυτίλι μιας δύσκολης σχέσης, γεμάτη συγκρούσεις και αφορισμούς.

Ο μοναδικός αθώος σε όλη αυτή την ιστορία είναι το κακόμοιρο το σκυλί μας, που του ζητάμε να κερδίσει 3- 4  Όσκαρ Διάνοιας και να αποδειχτεί ισάξιο του μεγάλου φυσικού (Αϊνστάιν).

Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτές τις πλάνες και τα δυσάρεστα επακόλουθά του είναι η γνώση. Όπου αρχίζει η γνώση σταματάει η βία και η προκατάληψη. Όταν ξέρεις τι μπορεί να καταλάβει και τι όχι το σκυλί σου και ξέρεις και το πώς μαθαίνει, τότε όχι μόνο βάζεις τον πήχη στο σωστό ύψος αλλά δίνεις και τη βοήθεια στο σκυλί σου για να τον φτάσει και να τον υπερβεί. Η μάθηση δεν άλμα εις ύψος. Είναι σταδιακό ανέβασμα, σκαλοπάτι – σκαλοπάτι προς την κορυφή. Έτσι βοηθάς κάποιον να μάθει και το ίδιο ισχύει και για το συμπαθές τετράποδο.

Κάτσε λοιπόν και μάθε, αν δεν μπορείς ζήτα να σου δείξουν, το πώς μπορείς με θετικό τρόπο (όχι βία) να αναπτύξεις αρχικά τις μαθησιακές ικανότητες του σκυλιού και μετά με τέχνη να τις κατευθύνεις προς το σκοπό σου. Μάθε να μην βιάζεσαι, να μην υπερβάλλεις, να μην εκνευρίζεσαι. Θα υπάρξουν μέρες αποδοτικές και μέρες αλλά μέρες φτωχής απόδοσης. Έτσι συμβαίνει με όλους. Ακόμα και οι χρυσοπληρωμένοι επαγγελματίες αθλητές έχουν μέρες που δεν βλέπονται, Δείξε συμπόνια, υπομονή και αγάπη. Να είσαι δημιουργικός και όχι DOGmatikos. To DOG δεν είναι GOD.

Και να θυμάσαι: “Μια σταλιά μέλι, πιάνει περισσότερες μύγες από ένα κιλό ξύδι».

Καλή εκπαίδευση.

Ως εκπαιδευτής σκύλων, λέω στους πελάτες μου, ότι η εκπαίδευση του σκύλου τους δεν σταματάει ποτέ. Η αντίδραση και η έκφρασή (των περισσοτέρων) δείχνει τουλάχιστον απογοήτευση.

Τα σκυλιά είτε το θέλουμε , είτε όχι μαθαίνουν συνεχώς και καθημερινά. Συνεπώς το θέμα είναι το τι μαθαίνουν και δουλειά μας είναι είτε να δυναμώσουμε αυτά που ήδη ξέρουν, είτε να «εμποδίσουμε» ανεπιθύμητες συμπεριφορές να αναπτυχθούν και να «ροκανίσουν» αυτά που έχουμε κοπιάσει να του μάθουμε. Η συνέπεια χτίζει και δυναμώνει τις συμπεριφορές, όποτε η ασυνέπεια οδηγεί σε χαλάρωση και σε παρατράγουδα.

Με αυτό δεν υπονοώ ότι πρέπει κάθε τόσο και λιγάκι να τρέχετε στον εκπαιδευτή και να ξοδεύεστε.

Με λίγο προγραμματισμό και με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να συντηρείτε και να ακονίζετε τις ικανότητες του σκυλιού σας.

Να ένα δυο παραδείγματα:

Κάτσε- Μείνε- Ελεύθερος (φάε)

Ζητήστε από το σκυλί σας να κάτσει και να μείνει. Περπατήστε 5-10 μέτρα μακριά του, ακουμπήστε τα φαγητό του στο πάτωμα, επιστρέψτε πίσω στο σκυλί σας, σταθείτε  δίπλα του, περιμένετε λίγο και μετά απελευθερώστε το να πάει να φάει. Φροντίστε να περιμένει και ένα άγγιγμά σας (εκτός από την προφορική σας εντολή) για να ξεκινήσει προς το φαγητό. Μπορείτε να το κάνετε πιο συχνά στην αρχή, ώσπου να το εμπεδώσει και μερικές φορές τη βδομάδα στη συνέχεια για συντήρηση.

Έλα – Κάτσε – Ξάπλα – Μείνε – Ελεύθερος

Όταν βγάζετε το σκυλί σας για την καθημερινή του βόλτα, σε ένα ασφαλές μέρος αφήστε τον λίγο ελεύθερο να ξεσκάσει και να τρέξει. Μετά από λίγο φωνάξτε τον κοντά σας , ζητήστε του να κάτσει, να ξαπλώσει, να μείνει για λίγο ακίνητος (αυξήστε σταδιακά τον χρόνο) και μετά αφήστε τον να πάει πάλι να παίξει. Επαναλάβετε την άσκηση δυο τρεις φορές, διακόπτοντας το παιχνίδι ή τις εξερευνήσεις του.

Το ότι βγάζουμε το σκυλί μας βόλτα για να παίξει, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελούμε εντελώς την υπακοή του. Αν στην καθημερινότητά μας και στα λίγα ή πολλά λεπτά που ασχολούμαστε με το σκυλί μας, ενσωματώσουμε μερικές ασκήσεις φρεσκαρίσματος και συντήρησης, τότε αυξάνουμε ριζικά τις πιθανότητες το σκυλί μας να υπακούει πρόθυμα και άμεσα.

 

Καλή προπόνηση λοιπόν!

Γιάννης

Αν ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε μαζί μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Τηλ. 6945 954 564

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γίνε θετικός εκπαιδευτής ζώων & ανθρώπων. Τα μαθήματα αρχίζουν σύντομα. Πληρ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δεν ακούει το σκασμένο!!!Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων και αυτό που τους φέρνει σε μεγάλη αμηχανία, είναι όταν ο σκύλος τους δεν εκτελεί εντολές που πιστεύουν ότι ήδη γνωρίζει.

Πριν βιαστείτε λοιπόν να κατηγορήσετε τον σκύλο σας ότι δεν ‘τα παίρνει τα γράμματα’ ή ότι είναι αγύριστο κεφάλι, για δείτε λίγο τα παρακάτω.

Το ξέρει όντως; Επειδή ο σκύλος μας εκτέλεσε κάπως, κάπου, κάποτε μια εντολή δεν σημαίνει ότι την ξέρει κιόλας.

Ο χαιρετισμός με κούνημα της ουράςΟ χαιρετισμός με κούνημα της ουράς, το γεμάτο λατρεία βλέμμα, το απαλό άγγιγμα με την υγρή κρύα μύτη. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι καλύτερα από τη συντροφιά ενός καλού σκύλου. Και όλα είναι καλά σκυλιά, απλά, μερικά χρειάζονται λίγη βοήθεια.

Ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των σκύλων και των ανθρώπινων συντρόφων τους, σχηματίζοντας έτσι, μια πιο αρμονική σχέση. Βάσει αυτού, είναι επιτακτικό οι σκύλοι να καταλάβουν ότι μερικές συμπεριφορές, παρόλο που είναι τελείως φυσιολογικές μεταξύ σκύλων, δεν είναι αποδεκτές στον ανθρώπινο κόσμο. Το γεγονός είναι, ότι οι σκύλοι που έχουν καλούς τρόπους, ζουν καλύτερες, πληρέστερες ζωές. Έχουν την ευκαιρία να κάνουν περισσότερα πράγματα και έχουν περισσότερη ελευθερία. Και οι άνθρωποι που έχουν κάποια κατανόηση του τρόπου που δουλεύει το μυαλό των σκύλων τους είναι πιο ευγενικοί, πιο ήπιοι, και καλύτεροι ιδιοκτήτες.

Είμαστε αυτό που κάνουμε κατ'επανάληψη."Είμαστε αυτό που κάνουμε κατ' επανάληψη. Η αρίστευση (σε κάτι) τότε, δεν είναι μια πράξη αλλά συνήθεια" -Αριστοτέλης (384-322 π.χ.).

Η προσωπική βελτίωση σε κάτι , είτε έχει σχέση με κάτι που θέλουμε να μάθουμε σε θεωρητικό επίπεδο , είτε να αναπτύξουμε κάποια δεξιότητα, έχει σχέση με την δημιουργία ή διακοπή μιας συνήθειας. Για παράδειγμα αν κάποιος αποφασίζει να χάσει κάποια περιττά κιλά. Ακολουθεί συνειδητά ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής και άσκησης και φτάνει ,μετά ένα - δυο μήνες, στο στόχο του. Δυστυχώς οι περισσότεροι μόλις φτάσουν στο στόχο τους, διακόπτουν το σύστημα (διατροφής & άσκησης) που τους έφερε στην επιτυχία και (ξανα)κατρακυλούν στις παλιές συνήθειες που τους δημιούργησαν ,σε πρώτη φάση, το πρόβλημα (πάχος).   

stardogsΓενικές Συμβουλές

Ποτέ μην αφήνετε το σκυλί σας χωρίς παρακολούθηση στον ήλιο, όπως στην αυλή, δεμένο στην ταράτσα, στο μπαλκόνι. Ποτέ μην αφήνετε το σκυλί στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό σας.Τα σκυλιά που αφήνονται μέσα στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι μπορεί να πάθουν βλάβες στον εγκέφαλο και να πεθάνουν από την υπερβολική ζέστη. Ακόμη και αν τα παράθυρα είναι αφημένα λίγο ανοικτά η θερμοκρασία στο αμάξι ξεπερνάει εύκολα τους 40 βαθμούς μέσα σε λίγα λεπτά. Τα σκυλιά μπορούν να δροσιστούν μόνο μέσω της αναπνοής με το να εκπνέουν το ζεστό αέρα και να εισπνέουν δροσερό (κάτι που δεν υπάρχει μέσα στο υπερθερμασμένο αυτοκίνητο).Ένα σκυλί ποτέ δεν θα πρέπει να ταξιδεύει με το κεφάλι του να είναι έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Διάφορα αιρούμενα σωματίδια (σκόνες κ.λ.π.) μπορεί να προξενήσουν σοβαρά προβλήματα στα μάτια και στην μύτη του σκύλου, συν το ότι μπορεί να τραυματιστεί από κάποιο άλλο όχημα ή να πηδήξει έξω από το παράθυρο ενώ οδηγούμε.

Τελειώσες με την εκπαίδευση του σκύλου σου?Νομίζεις ότι η εκπαίδευσή σου και η δική του ολοκληρώθηκε? Κάνεις λάθος. Μπορείς να μαθαίνεις νέα πράγματα καθημερινώς από βιβλία, από την τηλεόραση, από το ιντερνετ, μέσα από συζητήσεις με άλλους και από την ενεργή παρατήρηση της συμπεριφοράς των σκύλων. Κάνε το στόχο στη ζωή σου να κοιτάς να ανακαλύπτεις νέα πράγματα που αφορούν το σκυλί σου.Μια μικρή αλλαγή στη συμπεριφορά σου μπορεί να βελτιώσει ή να χειροτερέψει κάτι στη σχέση σου με τον τεράποδο Νέστωρα.

Παρερμηνείες της Συμπεριφοράς των ΖώωνΑκούμε πολλούς ιδιοκτήτες ζώων τα οποία δείχνουν κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, να λένε τα εξής:

«Η γάτα μου ουρεί στο χαλί! Ξέρω ότι «παίζει θέατρο» αλλά δεν ξέρω τι να κάνω».

«Ο σκύλος μου με ενημερώνει για το πόσο ενοχλημένος νιώθει από τους επισκέπτες στο σπίτι μου, σηκώνοντας το πόδι του και ουρώντας στη γωνία του κρεβατιού όπου αυτοί κοιμούνται».

«Ο σκύλος μου επαναστατεί. Ξέρει ότι δεν πρέπει να σκάβει τρύπες, αλλά άσχετα με το πόσες φορές τον τραβάω στο σημείο εκείνο και του δείχνω τι έκανε, δεν το βάζει κάτω».

Πέντε βήματα για έναν Σκύλο με Σωστότερη ΣυμπεριφοράΑκολουθούν πέντε βήματα που πιστεύουμε ότι θα κάνουν την συμπεριφορά του σκύλου σας καλύτερη κι έτσι, θα είναι πιο ευχάριστο για όλους να τον έχετε μαζί σας, στην παρέα σας.

Βήμα 1: «Πιάστε» τον σκύλο να κάνει κάτι σωστό

Σε πολλές οικογένειες που έχουν ζώα, ο σκύλος κερδίζει την μεγαλύτερη προσοχή όταν δεν συμπεριφέρεται σωστά. Μόλις αρχίσει να δαγκώνει το πόδι του τραπεζιού αντί το παιχνίδι του, όλη η προσοχή επικεντρώνεται επάνω του. Εκμεταλλευτείτε όλες εκείνες τις στιγμές που ο σκύλος σας συμπεριφέρεται σωστά, π.χ. μένει ξαπλωμένος ήρεμα τρώγοντας το παιχνίδι του, για να τον επαινέσετε, να τον χαϊδέψετε και να του δώσετε την προσοχή σας.

Σοφία, Δεξιότητα, ΑρετήΣοφία είναι το να ξέρεις τι να κάνεις, Δεξιότητα το να ξέρεις πως να κάνεις κάτι, και Αρετή το να το κάνεις.

Το παραπάνω τρίπτυχο έχει εφαρμογή στην εκπαίδευση σκύλων ( όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις),

Σοφία είναι το να ξέρεις τι να επιλέξεις, ποιο "ευαγγέλιο" να ασπαστείς, τι εκπαιδευτική φιλοσοφία να εγκρίνεις. Είναι το να μπορείς να ξεχωρίσεις το σωστό από το λάθος, το ασφαλές από το επικίνδυνο, το ζωοφιλικό από το μη.
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!