Δεν ακούει το σκασμένο!!!

Εκπαίδευση Σκύλων
Typography
Δεν ακούει το σκασμένο!!!Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων και αυτό που τους φέρνει σε μεγάλη αμηχανία, είναι όταν ο σκύλος τους δεν εκτελεί εντολές που πιστεύουν ότι ήδη γνωρίζει.

Πριν βιαστείτε λοιπόν να κατηγορήσετε τον σκύλο σας ότι δεν ‘τα παίρνει τα γράμματα’ ή ότι είναι αγύριστο κεφάλι, για δείτε λίγο τα παρακάτω.

Το ξέρει όντως; Επειδή ο σκύλος μας εκτέλεσε κάπως, κάπου, κάποτε μια εντολή δεν σημαίνει ότι την ξέρει κιόλας.
Ακόμα και αν ο σκύλος μας εκτελεί ικανοποιητικά (σε ποσοστό 90%) μια εντολή σε συγκεκριμένο περιβάλλον, δεν σημαίνει ότι θα κάνει το ίδιο παντού. Πριν απαιτήσετε 100% ανταπόκριση από τον σκύλο σας, σκεφτείτε αν τον έχετε βοηθήσει να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα δουλεύοντας τις εντολές σας παντού. Να είστε σίγουροι ότι με καλή προετοιμασία θα το περάσει το τέστ! Μα καλά κουφός είναι; Η ανυπομονησία μας πολλές φορές μπορεί να χαλάσει ακόμα και καλά δουλεμένες εντολές. Αν ο σκύλος δεν ανταποκριθεί αμέσως στην εντολή, δώστε του λίγο χρόνο. Ίσως είναι πραγματικά απορροφημένος σε κάτι που μυρίζει εκείνη την στιγμή. Δεν κάνει ότι δεν σας ακούει, πραγματικά δεν σας ακούει. Αντί λοιπόν να του επαναλάβετε 10 συνεχόμενα ‘έλα’ (σπαστικό ε;), δώστε του μερικά δευτερόλεπτα και επαναλάβετε την εντολή.

‘Καλέ πριτς που θα ‘ρθω’: Η δική μας συμπεριφορά έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοση του σκύλου. Όταν η στάση του σώματος μας και ο τόνος της φωνής μας είναι απειλητικά, τότε ακόμα και ένα απλό κάτσε μπορεί να γίνει ολόκληρη διαδικασία. Προσπαθήστε να αλλάξετε λίγο τον τρόπο που δίνεται τις εντολές : μην κουνάτε έντονα τα χέρια, μην σκύβετε από πάνω του και κυρίως μην φωνάζετε. Μια μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει θαύματα! Ο σκύλος είναι σκύλος: Ας είμαστε λογικοί. Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας για να συμπεριφέρεται σωστά και όχι για να είναι ρομπότ. Όταν λοιπόν τον βγάζουμε βόλτα τον αφήνουμε να ξεσκάσει και να κάνει τα σκυλίσια κόλπα του και δεν τον ταράζουμε στις εντολές χωρίς να υπάρχει λόγος. Αν πάλι θέλουμε να δουλέψουμε τις εντολές που έχουμε μάθει και στην βόλτα, του δίνουμε πρώτα χρόνο να εκτονωθεί και μετά κάνουμε 5 λεπτάκια ‘μάθημα’.

Έτσι οι εντολές γίνονται μέρος της βόλτας και επομένως διασκέδαση. Ε! Άμα περνάει καλά δεν θα τις κάνει καλύτερα;
Ελένη Γιατίλη
Θετική εκπαιδεύτρια σκύλων
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!