Δανάη η τρομερή!

Νέα
Typography

boxerΌταν απάντησα το τηλέφωνο μια απελπισμένη κυρία άρχισε να παρακαλάει να την βοηθήσω με τα σκυλιά της που σκοτώνονται. Αφού μετά από λίγα λεπτά κατάφερα να την ηρεμήσω, αντιλήφτηκα ότι το πρόβλημα ήταν μεταξύ πέντε σκυλιών που ζούσαν στο ίδιο σπιτικό. Η οικογένεια είχε πρόσφατα μετακομίσει σε μια βίλα στην Ν. Πεντέλη.

Μιας και είχαν μεγάλο κήπο, έφεραν δυο σκυλιά (Ντόμπερμαν και Χάσκυ ) από την Ηλεία που ζούσαν με τους γονείς τους, απόκτησαν ένα Μπόξερ και τους βρήκε και ένα Γερμανικό Λυκόσκυλο που πήδησε μια μέρα μέσα στον κήπο. Μέσα στο σπίτι έχουν και ένα ηλικιωμένο απροσδιόριστης ράτσας που δεν βλέπει.

Στην αρχή για λίγες μέρες όλα πήγαιναν καλά. Σιγά –σιγά όμως άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορες δυναμικές και ανταγωνισμοί ανάμεσα στα σκυλιά ώσπου μια μέρα το μεγάλο κακό έγινε. Ένας τρικούβερτος καβγάς με αρκετά αίματα. Με τα χίλια ζόρια ξεχώρισαν τα σκυλιά , τα έδεσαν στις τέσσερις γωνίες του κήπου. Ο τρόμος άρχισε να βασιλεύει μιας και η οικογένεια έπαθε σοκ και φοβόντουσαν μην λυθεί κάποιο σκυλί και ορμίσει σε κάποιο άλλο. Η γυναίκα , η κ. Μαριλένα, παρόλο που τρέμει στην ιδέα και μόνον να ξαναζήσει το ίδιο περιστατικό, αρνήθηκε την ιδέα να παραχωρήσει σε κάποια άλλη οικογένεια κάποια από τα σκυλιά και άρχισε να ζητάει βοήθεια. Έτσι κάλεσε οικογενειακή σύσκεψη. Ο Ανδρέας , ο σύζυγος , απουσιάζει συχνά στο εξωτερικό για δουλειές.

 

Η Μαριλένα, μετά από το σοκ του σκυλοκαβγά, τρέμει να ασχοληθεί με τα σκυλιά. Το μόνο που κάνει είναι να τους ρίχνει φαγητό. Ποιος θα ασχοληθεί λοιπόν με την εκπαίδευση των σκυλιών? «Εγώ» είπε μια φωνούλα στα αριστερά μου! Γυρίζω και βλέπω την Δανάη, την εφτάχρονη κόρη του ζευγαριού να με κοιτάει με αποφασιστικότητα. «Μπράβο» της λέω για να μην την απογοητεύσω. «Ήσυχα, Δανάη. Εσύ έχεις το σχολείο» λέει η μαμά. «Μετά το μάθημα» αντιλέγει η μικρή. Έντεχνα γυρίσαμε την συζήτηση σε άλλες λύσεις , όμως το αποτέλεσμα ήταν ότι κανείς δεν είχε τον χρόνο και τα κότσια να πλησιάσει τα σκυλιά , πόσο μάλιστα να ασχοληθεί μαζί τους με υπομονή για να τα βοηθήσει.

Έτσι το μόνο που τους πρότεινα ήταν να φτιάξουν χωριστά σπιτάκια για τα σκυλιά, να μην βλέπονται μεταξύ τους και να βγάζουν ένα – ένα έξω στον κήπο για λίγο βόλτα και παιγνίδι.

Ποιος να τα βγάλει έξω όμως? Η Μαριλένα τρέμει να τα ακουμπήσει και ο Ανδρέας λείπει σε ταξίδια. Πέντε σκυλιά και ουσιαστικά δεν είχαν ούτε ένα που να μπορούσαν να το χαϊδέψουν, να παίξουν, να επικοινωνήσουν. Δράμα κατάσταση.

Μετά από μια εβδομάδα το τηλέφωνο ξανακτύπησε. Η Μαριλένα μου είπε να ξαναπάω. Την ρώτησα αν αποφάσισε να ασχοληθεί με τα σκυλιά. «Δεν μπορώ. Τρέμω και που το σκέφτομαι. Βλέπω εφιάλτες κάθε βράδυ με σκυλιά να τσακώνονται» μου απάντησε. «Πες του να έρθει, ρε μαμά!!» άκουσα την Δανάη να ψιθυρίζει στο τηλέφωνο. «Γιάννη, θέλω να έρθεις γιατί έχουμε και άλλο πρόβλημα. Έλα και θα τα πούμε» μου λέει η Μαριλένα κλαίγοντας. Πήγα.

Με το που κάθομαι κάτω έρχεται η Δανάη, με κοιτάζει στα μάτια και χωρίς να σηκώνει αντιρρήσεις μου δήλωσε ότι θα δουλέψουμε μαζί. «Μα Δανάη, ξέρεις …» πήγα να πω. «Δεν ξέρω τίποτα και δεν ακούω τίποτα» μου ξεκόβει. Στο μυαλό άρχισε να σχηματίζεται η εικόνα ενός άγριου σκυλιού και ενός μικρού κοριτσιού να κυλιόνται στο έδαφος. Φριχτή εικόνα. Άρχισα να νοιώθω άσχημα. Βρε που έμπλεξα. Τι απαντάς τώρα?

«Έστω μόνο την Πέτρα» μου λέει και αρχίζει να κουνάει νευρικά τα δάχτυλά της στο τραπέζι. Πέτρα ήταν το όνομα του λυκόσκυλου (κουβάλαγε πέτρες στο στόμα του 10 ώρες το εικοσιτετράωρο). Να και το τηλεφώνημα του πατέρα από την Σουδία που βρίσκονταν. Συνωμοσία σκέφτηκα. «Γιάννη κάνε ό,τι μπορείς μου λέει. Η μικρή δεν κοιμάται, δεν τρώει και δεν έχει πάει στο σχολείο τις δυο τελευταίες μέρες».

«Ανδρέα, θα μας κλείσουνε όλους μέσα» του λέω με νόημα.

«Σε παρακαλώ, δοκίμασε. Από μακριά με το λουρί» μου λέει. «Αν δούμε ότι αγριεύει το σκυλί, θα σταματήσουμε».

Έτσι κάπως και ενάντια στην πρακτική μου και τα πιστεύω μου άρχισα την συνεργασία μου με την τρομερή Δανάη. Αρχίσαμε με την άγρια Πέτρα, το λυκόσκυλο που ήρθε και που είχε ήδη τσακωθεί με όλα τα σκυλιά και που γάβγιζε ασταμάτητα σε όποιον κινιόταν σε ακτίνα 50 μέτρων. Για μια εβδομάδα η Δανάη ήταν αυτή που πήγαινε και έριχνε το φαγητό στο σκυλί. Κάθονταν έξω από την περίφραξη και της πέταγε μεζεδάκια.

Από την δεύτερη εβδομάδα το σκυλί άρχισε να δείχνει μικρά σημάδια βελτίωσης. Δεν μας γάβγιζε , κουνούσε λιγάκι την ουρά της. Σιγά σιγά αρχίσαμε να την αφήνουμε να «ψαρεύει» με την γλώσσα της τα μεζεδάκια από την παλάμη μας (πάντα μέσα από την συρμάτινη περίφραξη). Στην επόμενη επίσκεψη αποφασίσαμε να την βγάλουμε έξω. Αφού πρώτα «κλειδώσαμε» την Μαριλένα στο σπίτι για να μην πάθει υστερία, η Δανάη και εγώ , αφού πρώτα με κόλπο περάσαμε ένα μακρύ σκοινένιο λουρί στην Πέτρα , ανοίξαμε την πόρτα. Το σκοινί για λόγους ασφαλείας θα γλιστρούσε μέσα από ένα άνοιγμα του φράχτη ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορούσαμε να σταματήσουμε το σκυλί μακριά από εμάς. Η Πέτρα μετά τα αρχικά τραβήγματα για να πάει στα άλλα σκυλιά που γάβγιζαν, άρχισε να δίνει προσοχή προς εμάς. Αρχίσαμε με ήρεμο τρόπο να της πετάμε μεζεδάκια. Στην αρχή δεν τα έτρωγε, δείγμα της ανασφάλειας και του στρες που είχε. Μετά από δέκα λεπτά άρχισε να τα τρώει. Αυτό το μέσα έξω το κάναμε για 4-5 μέρες. Η Πέτρα άρχισε να τρώει μεζεδάκια με το που έβγαινε και άρχισε και να κάθεται. Η έκφρασή της άρχισε να μαλακώνει. Άρχισε να ηρεμεί, να μην γαβγίζει.

Άρχισε να τρώει μεζεδάκια από το χέρι μου. Σε δυο –τρεις μέρες και αφού μέσα μου έκανα πολλές προσευχές, άρχισε και η Δανάη να της δίνει μεζεδάκια από το χέρι. Η μικρή Δανάη δεν έδειχνε την παραμικρή νευρικότητα. Το σκυλί την εμπιστεύονταν. Κάθονταν μπροστά της και η Δανάη της μίλαγε χαλαρά και της έδινε μεζεδάκια. Ο Ανδρέας μας κέρασε οικογενειακώς. Ήταν το πρώτο στοίχημα που κερδίσαμε. Η Δανάη άρχισε να «πετάει». Πρώτη στο σχολείο, πρώτη στις δουλειές του σπιτιού και καμάρωνε σαν κόκορας. Το πείραγμα προς την μαμά της πήγαινε σύννεφο. Άρχισε να της κάνει κατηχητικό. Ότι έτσι πρέπει να φέρεσαι, έτσι μαθαίνουν τα σκυλιά, άμα φοβάσαι φοβόνται και αυτά, μην τρέχεις , μην σκούζεις κ.λ.π.

Τώρα μετά από ένα μήνα η Δανάη μόνη της βγάζει την Πέτρα έξω, την κάνει βόλτες στον κήπο, την έχει μάθει να κάθεται, να ξαπλώνει, να έρχεται, να δίνει το χέρι της, να περπατάει δίπλα της, να μένει. Έχει καταφέρει να δέχεται τα χάδια. Επίσης η μικρότερη αδερφή , η Κέλυ, άρχισε και αυτή να πλησιάζει το σκυλί.

Η Μαριλένα καταφέρνει να παρακολουθεί το σόου της Δανάης χωρίς να σκούζει (της κλείνουμε το στόμα με μονωτική ταινία) και χωρίς να παίρνει ηρεμιστικά. Στην εκπαίδευση δεν μπορεί να συμμετάσχει γιατί φοβάται.

Η Δανάη άρχισε να εκπαιδεύει και το Μπόξερ (δεν ήταν άγριο) και επίσης να κάνει επισκέψεις και σε ένα σκυλί ενός γείτονα.

Το καλοκαίρι θέλει να έρχεται στα μαθήματα εκπαίδευσης σκυλιών που θα έχω στην γειτονιά της και όταν μεγαλώσει (αυτή θέλει από τώρα) θα γίνει εκπαιδεύτρια και κτηνίατρος. Με το ταλέντο που έχει, την καρδιά και το μυαλό είμαι σίγουρος ότι μπορεί να τα καταφέρει. Είναι μια από τις πιο γλυκές μου εμπειρίες στο επάγγελμα του εκπαιδευτεί σκύλων.

Ελπίζω όμως να μην βρίσκομαι συχνά σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.

Σημ. Γενικά η εκπαίδευση σκύλων πρέπει να είναι υπόθεση και ευθύνη των ενήλικων. Η Δανάη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και εξαίρεση , ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο σκυλί και στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!