Δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Typography

Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γραφείο Τύπου

Αθήνα 22.04.2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μέτρα στήριξης για την προστασία των ζώων προχωρά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

Με στόχο την βελτίωση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ξεκίνησε ένα κύκλο επαφών με εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων και ενώσεων.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσανατολίζεται στην σύνταξη Ειδικού Ποινικού Κώδικα για την προστασία των ζώων που θα επιβάλλει κυρίως οικονομικές ποινές σε όσους κακοποιούν η θανατώνουν σκοπίμως ζώα.

Ο κ. Σ. Χατζηγάκης τόνισε ότι: «Η φιλοσοφία της όλης πρωτοβουλίας είναι ότι μία χώρα όπως η δική μας που έχει δώσει τα φώτα του πολιτισμού στην ανθρωπότητα δεν μπορεί να υστερεί σε τέτοιου είδους ζητήματα. Η κακοποίηση των ζώων δεν πρέπει να απαγορεύεται επειδή το επιβάλλουν οι νόμοι, αλλά γιατί οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν διαφορετικά το όλο θέμα. Τα ζώα είναι έξυπνα, έχουν συναισθήματα και επιπλέον αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, ιδιαίτερα σήμερα που η εξόντωση των ζώων από τον άνθρωπο σε όλο τον πλανήτη για αναζήτηση ζωτικού χώρου έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση αρκετών ειδών. Ένας κόσμος χωρίς τα ζώα θα είναι ένας άδειος κόσμος»,

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε σε πρώτη φάση, με εκπροσώπους περισσοτέρων από 200 σωματείων και συλλόγων, οι οποίοι είχαν ζητήσει ραντεβού και του έθεσαν τα προβλήματα που υπάρχουν ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να δοθούν λύσεις.

Ο κ. Σ. Χατζηγάκης τόνισε προς του εκπροσώπους ότι μόνο εφόσον αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών και αντιληφθούν ότι τα ζώα αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους θα αλλάξει η κατάσταση που υπάρχει σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Υπουργού τέθηκε και το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που απασχολεί τους περισσότερους Δήμους της χώρας, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί, αν και προβλέπονται από τον νόμο, οι κατάλληλοι χώροι για την προσωρινή φύλαξη και στείρωση των ζώων, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να περιφέρονται σκελετωμένα στους δρόμους, να κακοποιούνται η να γίνονται θύματα τροχαίων.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων και συλλόγων ζήτησαν να γίνει υποχρεωτική η σήμανση των ζώων συντροφιάς, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα της εγκατάλειψής τους.

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της μεταφοράς και μετακίνησης των ζώων που γίνονται συνήθως κάτω από συνθήκες που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας.(Ώρες ταλαιπωρίας των ζώων που μετακινούνται σε ασφυκτικά γεμάτα καμιόνια χωρίς στάση για ξεκούραση και πολλά από αυτά πεθαίνουν μόλις φτάνουν στον προορισμό τους). Για το θέμα αυτό κινητοποιείται και η Ε.Ε. η οποία με οδηγίες της καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν καλύτερες συνθήκες κατά την μετακίνηση των ζώων.

Το θέμα των τσίρκο στα οποία υπάρχουν άγρια ζώα και περιφέρονται από χώρα σε χώρα κάτω από άθλιες συνθήκες με μοναδικό στόχο να αποτελέσουν θέαμα.

Ήδη, αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν απαγορεύσει την διέλευση από τις περιοχές τους τσίρκο που φιλοξενούν άγρια ζώα και ανάλογο αίτημα υπάρχει και από τους συλλόγους και τα σωματεία στην χώρα μας.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τα φιλοζωικά σωματεία και συλλόγους, τέθηκαν και άλλα θέματα που έχουν σχέση με την προστασία των ζώων και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, όπως αναφέρθηκε, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κακοποίησης και βαρβαρότητας απέναντι στα είδη που συμβιώνουν με τον άνθρωπο και για τους λόγους αυτούς η χώρα μας έχει πολλές φορές αναφερθεί σε ξένα ΜΜΕ με ρεπορτάζ καθόλου κολακευτικά που προσβάλλουν τον λαό και τον πολιτισμό μας.

Ο κ. Σ. Χατζηγάκης το επόμενο διάστημα θα έχει και άλλες συναντήσεις με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων που ασχολούνται με τα ζώα προκειμένου να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλλουν στην προστασία τους.

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!