Η ευεργετική επίδραση των ζώων στις ζωές των παιδιών

Νέα
Typography

image001«Αυτή η έμφυτη τάση για σύνδεση με τη φύση, επηρεάζει την ανάπτυξη του ανθρώπου τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε γνωστικό επίπεδο»

Η γη μας προσφέρει απλόχερα ένα περιβάλλον το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη νοητική και συναισθηματική μας ωρίμανση καθώς επίσης και στην καλή ποιότητα της ζωής. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που μας προσφέρει η μητέρα γη είναι τα ζώα. Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν υπάρξει συνοδοιπόροι για πολλούς αιώνες πάνω στον πλανήτη και με την πάροδο των χρόνων ο άνθρωπος έχει καταφέρει να εξημερώσει πολλών ειδών ζώα με σκοπό είτε την εξυπηρέτηση είτε τη συντροφικότητα.


Από τα τέλη του 1960 έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται επιστημονικές έρευνες που μελετούν την επίδραση των ζώων στην ψυχολογία του ανθρώπου και τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η παρουσία ζώων ενισχύει την ψυχική υγεία. Οι τομείς στους οποίους μας βοηθούν τα ζώα ποικίλουν από σωματικούς μέχρι συναισθηματικούς. Ο πρώτος και πιο σημαντικός τομέας είναι της αποδοχής και αγάπης προς τον εαυτό μας καθώς τα ζώα μας αποδέχονται χωρίς περιορισμούς, προκαταλήψεις και ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη από αποδοχή και αγάπη στην πορεία της γνωριμίας με τον εαυτό τους.

Πιο συγκεκριμένα η θεραπεία με ζώα ενισχύει την κοινωνική συμπεριφορά, την συναισθηματική άνεση, μειώνει την αίσθηση της μοναξιάς και του άγχους και αποτελεί πηγή για ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με τα ζώα ως μη επικριτική, χωρίς τις περιπλοκές και τις προσδοκίες που υπάρχουν στις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό το χαρακτηριστικό της σχέσης με τα ζώα αποτελεί τη βάση για βελτίωση σε πολλούς τομείς που δυσκολεύουν τα παιδιά.

Τα ζώα που διατηρούν την καλύτερη σχέση με τον άνθρωπο και ενισχύουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία είναι οι σκύλοι, τα άλογα και τα δελφίνια.
Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες που εξετάζουν τη σχέση των παιδιών με τους σκύλους υποδεικνύουν ότι η παρουσία του σκύλου βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να καταλάβουν την έννοια της φιλίας. Επίσης, η παρουσία του ενός σκύλου στο σπίτι βοηθάει τα παιδιά να αναλάβουν υπευθυνότητες και να νιώθουν πιο ικανά.

Έρευνες στο σχολικό περιβάλλον, υπέδειξαν ότι η οι μαθητές ήταν πιο επιμελείς, συμμετοχικοί και συνεργάσιμοι υπό την παρουσία σκύλου στην σχολική τάξη. Επιπλέον, η παρουσία και μόνο των σκύλων μειώνει την αίσθηση του άγχους που έχουν τα παιδιά όποτε επισκέπτονται το γιατρό. Επίσης, η παρουσία σκύλου σε ιατρικές μονάδες για παιδιά μειώνει την αίσθηση της μοναξιάς και ενισχύει την καλή διάθεση. Στο θεραπευτικό πλαίσιο τα παιδιά έδειξαν να έχουν αυξημένη επαγρύπνηση και διάρκεια προσοχής όπως επίσης, ήταν πιο εύκολο να ανοιχτούν και να επικοινωνήσουν και είχαν περισσότερη διάθεση για κοινωνική επαφή. Οι σκύλοι στη θεραπεία έχουν δείξει να έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα σε παιδιά με αυτισμό, έντονο άγχος, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες, συναισθηματικές δυσκολίες, αντικοινωνική συμπεριφορά. Μια αρνητική πλευρά της παρουσίας ενός σκύλου στη ζωή των παιδιών είναι οι πιθανές αλλεργίες, αλλά οι έρευνες έχουν υποδείξει ότι με την επιλογή του σωστού σκύλου και της σωστής περιποίησης δεν υπάρχει κίνδυνος.

image002

Η παρουσία την αλόγων και η χρήση τους για θεραπευτικούς σκοπούς είναι επίσης πολύ σημαντική. Τα άλογα ενισχύουν τα παιδιά σε όλους τους τομείς που αναφέρθηκαν σχετικά με τους σκύλους όπως να μάθουν να διαμορφώνουν σχέσεις, να ενισχύουν της πειθαρχία, να βελτιώνουν τη συγκέντρωση και τα να βοηθούν στην αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητες τους. Τα άλογα όμως βοηθούν και σε πολλούς κινητικούς τομείς σε παιδιά με σημαντικές δυσκολίες καθώς αυξάνουν την ευελιξία, την ισορροπία, βελτιώνουν την αδρή κινητικότητα, την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και την ικανότητα λόγου. Η κίνηση του αλόγου βοηθάει τα παιδιά αναβάτες καθώς προσφέρει μια προσομοίωση της ανθρώπινης κίνησης, γυμνάζοντας έτσι τη σπονδυλική στήλη. Τα άλογα στη θεραπεία έχουν δείξει να προσφέρουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με αυτισμό, μαθησιακές δυσκολίες, συναισθηματικές δυσκολίες, χρήση ουσιών, προβλήματα συμπεριφοράς, εγκεφαλική παράλυση και ημιπληγία καθώς και άλλων ειδών σωματική αναπηρία. Τα άλογα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία με παιδιά πρέπει να είναι εκπαιδευμένα για αποφυγή ατυχημάτων.

image003

Η συνεισφορά των δελφινιών στη ψυχική υγεία και την καλή ποιότητα ζωής έχει επίσης, αποδειχτεί σημαντική. Τα δελφίνια παρουσιάζουν θετική στάση προς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το κολύμπι με δελφίνια δείχνει να αυξάνει στιγμιαία την αίσθηση της χαράς και της ευφορίας. Επιπλέον, η θεραπεία με δελφίνια βοηθάει τα παιδιά να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και τη προσοχή, τα κινητοποιεί στο να κατακτούν τους στόχους τους, ενισχύει το λόγο και τη σωστή αναπνοή, βελτιώνει την λεπτή και την αδρή κινητικότητα και τη νοητική λειτουργία, μειώνει το άγχος και προάγει την ευημερία. Η θεραπεία με δελφίνια χρησιμοποιείτε σε παιδιά με σωματική αναπηρία, αναπτυξιακές δυσκολίες και συναισθηματικές δυσκολίες, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, προβλήματα λόγου, φοβίες, κατάθλιψη, αυτισμό και μετατραυματικό στρες. Η δυσκολία όσων αφορά τη θεραπεία με δελφίνια είναι ότι δεν είναι ηθικό να τα εγκλωβίζεις καθώς είναι ζώα γεννημένα για να ζουν ελεύθερα.

Τα ζώα στις ζωές των ανθρώπων προσφέρουν πολύ θετικά στοιχεία όσων αφορά την ευημερία και την ενίσχυση της καλής ποιότητας ζωής. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ζώα όπως σκύλοι, άλογα και δελφίνια έχουν μια έμφυτη τάση να συνάπτουν θετικές και παραγωγικές σχέσεις με ανθρώπους και παιδιά. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η εμπειρία με τα ζώα προσφέρει συσχέτιση η οποία δεν είναι επικριτική, δίνει τρυφερότητα, αποδοχή και αγάπη χωρίς όρους και περιορισμούς. Αυτές οι συνιστώσες αποτελούν τη βάση για ευκαιρίες σωματικής και συναισθηματικής θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια η θεραπεία με ζώα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από ειδικούς και τα θετικά αποτελέσματα διευρύνουν τα φάσμα των δυνατοτήτων βελτίωσης σε ανθρώπους με πληθώρα δυσκολιών.

Κλείνοντας θα σας προτείνω κάποιες ενδιαφέρουσες ταινίες για να παρακολουθήσετε με το παιδί σας:

• Ο Αδερφός μου ο Αρκούδος
• Dolphin Tale
• Ο Γητευτής των Αλόγων
• Spirit: Το άγριο άλογο
• Ο Σκύλος μου ο Σκιπ (My dog Skip)

Αμαλία Λουίζου, ΜΑ
Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή Σύμβουλος
Κέντρο Παιδιού Εφήβου Οικογένειας
www.kepeo.com


Πηγή: www.childit.gr

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!