Πως μας θεωρούν τα σκυλιά ;

Νέα
Typography

Πως μας θεωρούν τα σκυλιά ;Ερώτηση:

‘Τα σκυλιά θεωρούν τους ανθρώπους ότι είναι άλλα σκυλιά και τους φέρονται σαν σε σκυλιά. Είναι έτσι’? --Νίκος Αρβανίτης ,ιδιοκτήτης Γερμανικού λυκόσκυλου.

Απάντηση:

Αγαπητέ Νίκο,

Θα προτιμούσα να μην συζητάω αυτό το θέμα μέσω περιοδικών (για αποφυγή παρερμηνεύσεων), αν και η ερώτησή σου είναι πολύ καλή. Η κατανόηση της συμπεριφοράς των σκύλων έχει αναπτυχθεί πολύ με το πέρασμα των χρόνων (όπως και σε τόσα άλλα πράγματα στην ζωή μας). Νομίζω παρόλα αυτά ότι η παραπάνω φράση (ερώτηση) πηγάζει από ξεπερασμένες θεωρίες.
Τα σκυλιά είναι σπουδαία γιατί είναι αυτό που είναι (σκυλιά). Αν δεν τους δείξουμε να συμπεριφέρονται προς τους ανθρώπους (ή άλλα ζώα) με διαφορετικό τρόπο (επιθυμητό από τους ανθρώπους), θα συνεχίσουν να φέρονται ακριβώς όπως η φύση τους προστάζει, δηλ. σαν σκυλιά. Το εκπληκτικό είναι ότι τα σκυλιά διαθέτουν πολύ ταλέντο και δυνατότητες να μάθουν. Για παράδειγμα τα σκυλιά τυφλών, διάσωσης, έρευνας για ναρκωτικά κλπ. Συμπεριφέρονται αυτά τα σκυλιά στους ανθρώπους σαν να είναι οι άνθρωποι άλλα σκυλιά? Μάλλον όχι. Φυσικά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ρόλο του ανθρώπου στην δημιουργία του κατοικίδιου σκύλου. Έχουμε κάνει διάφορα πράγματα (π.χ. επιλεκτική εκτροφή και εκπαίδευση) για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να επιτύχουμε τους στόχους μας (δημιουργία σκυλιών με προσόντα προστασίας, παρέας, κυνηγίου κλπ) και να ικανοποιήσουμε την φαντασία μας. Που σημαίνει ότι έχουμε και την ευθύνη του να φροντίζουμε για το δημιούργημά μας …δηλ σκυλιά που κυνηγούν, φυλάσσουν χώρους, δαγκώνουν κλπ. Έχουμε ‘φυτέψει’ σε κάθε φυλή διαφορετικά χαρακτηριστικά (εμφάνισης και χαρακτήρα). Σε ένα θετικό και ασφαλές περιβάλλον , οι αρνητικές πλευρές του χαρακτήρα των σκυλιών ίσως να μην εκδηλώνονταν και να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αλλά σε λάθος χέρια , τα σκυλιά αυτά μπορεί να μετατραπούν σε ..τέρατα.

Εξαιτίας των γενετικών προδιαθέσεων των διαφόρων σκύλων δεχόμαστε τα όριά τους και μεγιστοποιούμε τις δυνατότητές τους. Για αυτό μερικές φυλές είναι πιο ανεξάρτητες, κυνηγούν περισσότερο αντικείμενα που κινούνται, μεταφέρουν πράγματα, γαβγίζουν περισσότερο ή προστατεύουν. Πρέπει να δεχτούμε ότι ένα σκυλί είναι απλώς ένα σκυλί με όλα τα “καλά” ή “κακά” που εμείς έχουμε καλλιεργήσει σε κάθε φυλή γενικά και σε κάθε σκυλί ιδιαιτέρως.

Τα κουτάβια φέρονται ακριβώς σαν …κουτάβια – ερευνούν το περιβάλλον με το στόμα τους , θέλουν να είναι με την αγέλη (οικογένεια) και παίζουν διάφορα παιχνίδια ιεραρχίας και επικοινωνίας. Όλα αυτά έχουν σχέση με το ένστικτο επιβίωσης. Αλλά αν εμείς εκμεταλλευτούμε τις φυσικές τους τάσεις (ένστικτα) και τα καθοδηγήσουμε μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία και πώς να ζουν ήρεμα και αρμονικά μαζί μας , γίνονται τα πιο απίθανα φιλαράκια μας. Βεβαίως και συνεχίζουν να φέρονται σκυλίσια προς άλλα σκυλιά , αλλά έχουν μοναδική και υπέροχη σχέση με τους ανθρώπους. Γίνονται πράγματι οι καλύτεροί μας φίλοι. (απλώς η γνώμη μου)
 
StarDogs Positive Training
Γιάννης Αραχωβίτης
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Τηλ. 010-60 29 053 κιν. 6945-954 564
www.stardogs.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!