Οι πράξεις διδάσκουν περισσότερο από τα λόγια!

Νέα
Typography
pet-school Πολλοί ζωόφιλοι φωνάζουμε για να μπει το μάθημα της ζωοφιλίας στα σχολεία.
Και πράγματι θα ήταν ένα θετικό βήμα.
Όμως, επιτρέψτε μου να έχω μια ελαφρώς διαφορετική αλλά πιστεύω πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση. Γιατί το να υπάρχει το μάθημα στα σχολεία μπορεί να ακούγεται ρομαντικό και όμορφο. Αλλά σημασία έχει το πόσο αποτελεσματικό είναι , το πόσο θα επηρεάσει πραγματικά τα παιδιά.

 

 

araxovitis signature 

του Γιάννη Αραχωβίτη (επαγγελματία Θετικού Εκπαιδευτή Σκύλων & Ανθρώπων)

Και το λέω εγώ που ίσως πρώτος από όλους μπήκα με σκυλιά (στην Ελλάδα, το 2000) σε σχολεία, κολέγια και νοσοκομεία.
Η μια δυο επισκέψεις που γίνονται το χρόνο και άντε και μερικές ώρες με μια δασκάλα που δεν έχει τις γνώσεις (ίσως δεν έχει και την όρεξη), δεν πρόκειται να μετατρέψει τα παιδιά μας σε ζωόφιλους. Άλλωστε όταν τα παιδιά είναι όλα μαζί , το βλέπουν περισσότερο σαν «πανηγύρι» και διασκέδαση παρά σαν μια βαθιά και σοβαρή βιωματική εμπειρία /κατάσταση.
Ιδιαίτερα δε, αν γυρίσουν στο σπίτι ή στο δρόμο και βλέπουν δεκάδες αδέσποτα παρατημένα και τους γονείς τους να μην ενδιαφέρονται για τα ζώα.

Πιστεύω ότι αυτοί που πρέπει πρώτα να αλλάξουν είναι οι γονείς γιατί αυτοί αποτελούν το ισχυρότερο πρότυπο για τα παιδιά μικρής ηλικίας. Το τι συμβαίνει στο σπίτι και στην αληθινή ζωή καθημερινά μετράει περισσότερο από το τι συμβαίνει σε μια αίθουσα σχολείου δυο τρεις φορές (και πολλές λέω) το χρόνο .

Επαναλαμβάνω δεν είμαι αντίθετος με την ένταξη του μαθήματος στο σχολείο. Αλλά πιστεύω ότι η πιο δραστική λύση είναι οι ίδιοι οι γονείς (και γενικότερα) οι ενήλικες να δίνουν το καθημερινό μήνυμα.
Θυμάμαι καλά ότι στο σχολείο δεν μας επέτρεπαν να καπνίζουμε. Όμως όταν όλοι τριγύρω μας κάπνιζαν, όταν οι ίδιοι οι πατεράδες (τώρα και οι μητέρες) ήταν «φουγάρα» , τότε και τα παιδιά γρήγορα κατέληγαν καπνιστές. Το μήνυμα της ζωής είναι πιο δυνατό από του σχολείου. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εκκλησίες. Δεν παν να λένε οι παππάδες «Ου κλέψεις, ου ψευτομαρτυρίσεις!». Όταν η κλοπή και το ψέμα είναι καθημερινή πρακτική στη κοινωνία που ζούμε γρήγορα ή γρήγορα όλοι «λερωνόμαστε».
Οι πράξεις διδάσκουν περισσότερο από τα λόγια. Και εκεί είναι που πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσουμε.

ΠικΝικ Φίλων του StarDogs
Κυριακή, 22 Ιουνίου στις 10:30 π.μ.
Καισαριανή

Παρέα εκπαιδευτικών συζητήσεων για τα σκυλιά -StarDogs!! Έλα και εσύ! Γαβ!!

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!