Μην Κάνεις και Εσύ το Ίδιο Λάθος!!!

Εκπαίδευση Σκύλων
Typography
Πολλοί νέοι ιδιοκτήτες / γονείς κουταβιών πιστεύουν ή καλύτερα ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να μάθουν στο κουτάβι τους "καλούς τρόπους" χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν για εκπαιδευτή.

Είναι εν μέρει λογικό να μην θέλουν να ξοδέψουν χρήματα. Το λάθος όμως είναι ότι  ένα μεγάλο ποσοστό (πάνω από 75 %) δεν έχει την  απαραίτητη γνώση και την εμπειρία για να το πετύχει. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν κάποιος αποκτήσει ένα  αυτοκίνητο επιδόσεων και τύχει να μην ξέρει  να οδηγεί καλά, μπορεί να ελπίζει ότι με δυο τρία μαθήματα θα βελτιωθεί και δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει πολλά χρήματα για να μάθει να οδηγεί σωστά. Παίρνει το αυτοκίνητο αργά το απόγευμα, πάει σε κάποια ερημική περιοχή και αρχίζει να κάνει πρακτική. Γρήγορα κάνει το λάθος, το τρακάρει σε ένα δέντρο και χρειάζεται ένα μεγάλο ποσό να διορθώσει τη ζημιά. Και βεβαίως τώρα αποφασίζει να πληρώσει για ολόκληρη τη σειρά μαθημάτων  οδήγησης.
Ευτυχώς ένα καινούριο ανταλλακτικό διορθώνει τη ζημιά. Στα σκυλιά όμως δεν είναι εύκολο να διορθώσουμε πλήρως τα λάθη που έγιναν (ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία). Αν ο ιδιοκτήτης κάνει βασικά λάθη σε κρίσιμες μαθησιακά ηλικίες για το κουτάβι (2-4 μηνών), οι πιθανότητες να ξεπεραστεί 100% η ζημιά είναι ελάχιστες ως ανύπαρκτες. Στον εγκέφαλο του κουταβιού οι εμπειρίες , θετικές και αρνητικές,καταγράφονται έντονα. Οι συνήθειες, καλές και κακές, χτίζονται γρήγορα. Το κάθε τι κωδικοποιείται και καταγράφεται συναισθηματικά από το σκυλί. Προτού το καταλάβουμε οι επίκτητες βάσεις του χαρακτήρα του σκυλιού έχουν σχηματιστεί.

Τώρα ο ιδιοκτήτης αρχίζει να καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Τώρα αρχίζει να αμφιβάλει για τις ικανότητές και τις γνώσεις του. Τώρα δεν έχει " αρκετό χρόνο", "υπομονή" κ.λ.π. Καλεί επιτέλους τον εκπαιδευτή και καλά κάνει έστω και τώρα.

Όμως αυτή η καθυστέρηση έχει ήδη στοιχίσει πολλά στον ίδιο (ζημιές, νεύρα, κόπος, τσακωμοί κ.λ.π.) μα κυρίως στο κουτάβι. Και αυτό που προσδοκούσε να γλιτώσει στην αρχή -τα έξοδα εκπαίδευσης- τώρα θα τα πληρώσει χωρίς , πιθανόν, να μπορέσει να λάβει όλο το όφελος από την συνεργασία με τον εκπαιδευτή.

Ο εκπαιδευτής σκύλων δεν είναι μάγος που τον φωνάζουμε μόλις βρούμε τα σκούρα και αφού προηγουμένως έχουμε κάνει ένα σωρό λάθη με το κουτάβι μας.

Η σωστή βοήθεια είναι πολύ περισσότερο χρήσιμη όταν δίνεται στον κατάλληλο χρόνο. Δεν υπάρχει λογική στο  να χαλάμε κάτι, να χρονοτριβούμε πειραματιζόμενοι  και ελπίζοντας να σταθούμε τυχεροί με την εκπαίδευση του κουταβιού μας και εκ των υστέρων να πληρώνουμε διπλάσια σε χρήμα και χρόνο για να διορθώσουμε όσα δεν έπρεπε να κάνουμε.

Η εκπαίδευση γενικώς είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Μην αμφιβάλετε για την αξία της και μην ρισκάρετε με αποσπασματικές λύσεις. Ψάξτε εγκαίρως να βρείτε τον κατάλληλο δάσκαλο για σας και το κουτάβι σας. Να είσαστε πρόθυμοι να παραδεχτείτε ότι δεν έχετε αρκετές γνώσεις και να θέλετε (οικογενειακώς) να καθίσετε στο θρανίο. Η γνώση είναι καλή όταν αποκτιέται και εφαρμόζεται στο σωστό ...timing (να χρησιμοποιήσω μια μοδάτη λέξη
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!