Οι Εντολές και τα Σκυλιά

Εκπαίδευση
Typography

Τις προάλλες είχα βγει στο δασάκι με τη Morgana για τη συνηθισμένη μας βόλτα. Εκεί είδα μια κυρία με το σκυλάκι της, η οποία προσπαθούσε να το κάνει να κάτσει. Την παρατηρούσα πολύ ώρα καθώς έσπρωχνε το σκυλάκι της προς το έδαφος και του έλεγε συνέχεια «κάτσε κάτω». Το σκυλάκι είχε κατεβάσει τα αφτιά του και προσπαθούσε με ήρεμο τρόπο να ξεφύγει από την πίεση του χεριού της.

Πραγματικά, σκέφτηκα πως εμείς οι άνθρωποι νομίζουμε ότι τα ζώα καταλαβαίνουν ή πρέπει να καταλαβαίνουν μια εντολή μας, χωρίς όμως να σκεφτόμαστε ότι δεν μιλάνε τη γλώσσα μας και ότι οι εντολές που θέλουμε εμείς να ακούνε, είναι συχνά διαφορετικές από αυτές που εκείνα κάνουν στην καθημερινότητα τους.

 

 

Και πολλές φορές, επιμένουμε με λάθος τρόπο, ασκώντας πίεση ή ακόμα και φωνάζοντας, πιστεύοντας έτσι ότι θα τα κάνουμε να υπακούσουν.
Οι λέξεις / εντολές για τα σκυλιά, δεν έχουν καμία σημασία.

 

Για να αποκτήσουν, θα πρέπει εμείς να μπούμε στη διαδικασία να τις συνδέσουμε με την ανάλογη συμπεριφορά. Και αυτό επιτυγχάνετε καλύτερα όταν το κάνουμε με θετικό τρόπο, έτσι ώστε το σκυλάκι να δει ότι κερδίζει κάνοντας αυτό που θέλουμε και όχι ότι καταπονείται ή αναγκάζεται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, συνηθίζουν να φωνάζουν στα σκυλιά τους την εντολή, να χρησιμοποιούν πολλές λέξεις ή ακόμα και διαφορετικές λέξεις για την ίδια εντολή και πολλές φορές όταν δεν έχουν ανταπόκριση καταφεύγουν στην τιμωρία, ακόμα και στην χρήση βίας!

 

Τα αποτελέσματα φυσικά και με αυτό τον τρόπο δεν είναι τα επιθυμητά ή ακόμα και να υπακούσει ο σκύλος στην εντολή, θα είναι για περιορισμένο χρόνο και θα το κάνει με «κρύα καρδιά». Μετά το σκυλί κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «ανυπάκουο» ακόμα και «παλιοχαρακτήρας»…

Καλό είναι να μην μιλάμε πολύ στα σκυλιά μας, να μην τα μπερδεύουμε με λέξεις / εντολές που για εκείνα δεν σημαίνουν κάτι. Ας είμαστε πιο συγκεκριμένοι στο τι θέλουμε να κάνει το σκυλάκι μας και ας ακολουθούμε πάντα τον θετικό τρόπο. Εάν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, σημαίνει ότι δεν καθοδηγούμε σωστά εμείς τα σκυλιά μας, στο να καταλάβουν τι ακριβώς θέλουμε να κάνουν εκείνη τη στιγμή.

Η βοήθεια και η καθοδήγηση του εκπαιδευτή, βοηθά στο να γίνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και κατανοητά για εμάς και τα σκυλιά μας. Βοηθά επίσης στο να αποφύγουμε λάθη και να κάνουμε πιο ισχυρή τη σχέση μας με το τετράποδο φίλο μας.

Είναι προτιμότερο λοιπόν, να εκπαιδεύουμε σωστά και με συνέπεια το σκύλο μας παρά να διορθώνουμε προβλήματα που προέκυψαν από λάθος χειρισμούς μας!

 

“Do it the positive way!!!”

 

 

 

 

 
 

 

 

 

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!