Γιατί Χρησιμοποιώ Θετικές Μεθόδους Εκπαίδευσης

Εκπαίδευση Σκύλων
Typography

Συμπεριφορές που ανταμείβονται με κάτι ευχάριστο για το σκυλί (τροφή, παιγνίδι, χάδια, κλπ.) επαναλαμβάνονται.

Η παραπάνω φράση είναι η πιο βασική αρχή (αξίωμα) στην εκπαίδευση ενός ζώου, χρησιμοποιώντας θετικές (χωρίς βία, πνίκτες, απειλές, κλπ.) μεθόδους εκπαίδευσης.

Αυτό που είναι θετικό (επιθυμητό, ευχάριστο) για το σκυλί πρέπει να προσφέρεται αμέσως μετά την επιθυμητή συμπεριφορά ώστε το σκυλί να μπορεί να συνδέσει την συμπεριφορά με την παρουσίαση της ανταμοιβής (τροφή, χάδι, κλπ.). Η ανταμοιβή θα πρέπει να είναι τόσο ελκυστική για το ζώο όσο και η δυσκολία της συμπεριφοράς που επιθυμούμε από το σκυλί να μας προσφέρει, ώστε να έχουμε επιτυχημένα αποτελέσματα –απλώς, το να έρθει το σκυλί σε μας, μπορεί να αξίζει ένα χάδι μας και ένα μπράβο για το σκυλί, αλλά το να έρθει σε μας όταν βλέπει την γάτα του γείτονα μέσα στην αυλή μας, σίγουρα του αξίζει κάτι σαν μια… μπριζόλα, ή το πιο αγαπημένο του παιγνίδι. Χρειάζεται να είμαστε κάτι σαν τον Άγιο Βασίλη για το σκυλί μας, πάντοτε μια πηγή ευχάριστων δώρων και εκπλήξεων, ώστε να μπορούμε να το κάνουμε να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που επιθυμούμε. Αυτό θα πρέπει να είναι μια συνεχής τακτική για όλη την ζωή του σκυλιού μας, καθώς τα σκυλιά μαθαίνουν και ξεμαθαίνουν όλη την ώρα. Τα αποκτήσαμε για να τα χαιρόμαστε, αλλά και αυτά να χαίρονται εμάς.

Μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων, όπως δυστυχώς και μερικοί εκπαιδευτές σκύλων, αρνούνται να χρησιμοποιούν τροφή, παιγνίδια, κλπ. ως μέσο εκπαίδευσης. Ανησυχούν ότι θα χρειάζονται να έχουν πάντοτε κάποια λιχουδιά ή παιγνίδι μαζί τους για να ελέγχουν την συμπεριφορά του σκυλιού τους. Αυτό δεν είναι αλήθεια, βεβαίως, αλλά ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι ήταν, τι θα προτιμούσατε να χρησιμοποιείτε για να έχετε τον έλεγχο του σκυλιού σας: ανταμοιβή (τροφή, μπαλάκια του τένις, χάδια) ή τιμωρία (απειλές, πνίκτες, κλωτσιές, κλπ.); Το μυστικό της εκπαίδευσης με θετική ενίσχυση (positive reinforcement) είναι ότι ίσως να έχετε μια λιχουδιά ή ένα μπαλάκι του τένις στην τσέπη σας εκείνη την στιγμή που ζητάτε από το σκυλί σας να κάνει κάτι (αυτό βεβαίως δεν ξέρει πότε έχετε και τι ανταμοιβή θα πάρει). Τα σκυλιά δεν είναι διαφορετικά από μας, με την έννοια ότι δεν βλέπουν το λόγο να εργάζονται, δηλαδή να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε, εάν δεν ανταμείβονται, όπως πιθανότατα ούτε και εμείς (οι άνθρωποι) δεν θα εργαζόμαστε εάν δεν λαμβάναμε κάποια μορφή ανταμοιβής (χρήματα, τίτλους, χαρά, κλπ.). Επίσης, θα στοιχημάτιζα ότι όλοι μας προτιμούμε να εργαζόμαστε για κάποιον που μας ανταμείβει με κάτι θετικό (χρήματα, αναγνώριση), παρά για κάποιον που μας κακομεταχειρίζεται, μας βρίζει και μας τιμωρεί. Εάν το σκυλί σας γνωρίζει ότι ποτέ δεν θα το κακομεταχειριστείτε, αλλά, αντιθέτως, πιθανόν να έχετε κάτι υπέροχο για αυτό στην τσέπη σας, να είστε σίγουροι ότι θα έχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που του αποφέρει τα «δώρα» σας. 
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!