Πνίχτης.. εργαλείο εκπαίδευσης σκύλων; Θα σου άρεσε να το φορούν σε σένα, στο παιδί σου μήπως;

Εκπαίδευση Σκύλων
Typography

Δείτε τι έγραψε για τους πνίχτες στην εκπαίδευση σκύλων ένας από τους πρώτους επαγγελματίες εκπαιδευτές υπακοής σκύλων στο κόσμο το 1942. (82 χρόνια πριν).

~Του Γιάννη Αραχωβίτη – επαγγελματία θετικού εκπαιδευτή σκύλων

Note: This article originally appeared in the AKC Gazette, August 1988. Additional notes from the author appear after the original text.

«In 1942, Hans Tossutti wrote, in his book Companion Dog Training: "Another piece of equipment against which I warn is the plain choke collar. In order to obtain results with a collar of this type, the guide must pull on the choke to the point of strangling the dog until he loses his breath. I have seen dogs with necks strained and seriously injured from being trained with choke collars simply because of the strength that can be exerted when the guide brings the dog up short with a quick, hard jerk. But never have I observed the dog with the tiniest red mark on his neck from wearing the ordinary training collar."

Το 1942, ο Hans Tossuti έγραψε, στο βιβλίο του Εκπαίδευση Σκύλου Συντροφιάς « Άλλο ένα εργαλείο για το οποίο σας προειδοποιώ να το μην το χρησιμοποιήσετε είναι ο απλός πνίχτης! Με σκοπό να πετύχετε αποτελέσματα με αυτού του είδους κολάρο (πνίχτη), ο οδηγός του σκύλου (αυτός που το εκπαιδεύει) πρέπει να πνίξει (σφίξει το πνίχτη) μέχρι σημείου στραγγαλισμού το σκυλί μέχρι να χάσει την αναπνοή του. Έχω δει σκυλιά με εξαρθρωμένους και σοβαρά τραυματισμένους λαιμούς μόνο και μόνο από τη δύναμη που πρέπει να εφαρμοστεί όταν ο χειριστής τραβάει το σκυλί γρήγορα και δυνατά. Αλλά ποτέ δεν έχω δει ένα σκυλί με το μικρότερο κόκκινο σημαδάκι στο λαιμό του όταν φοράει ένα φυσιολογικό περιλαίμιο εκπαίδευσης.»

Σχόλιο....
Ο Hans, Tossuti (Αμερικανός) παρόλο που δεν ήταν θετικός εκπαιδευτής ζώων παρατήρησε ότι πολλά σκυλιά κινδύνευαν από τη χρήση του πνίχτη. Σε μια εποχή, το 1942, που λίγοι θα είχαν το μυαλό τους στο πως νοιώθουν τα σκυλιά, έγραψε για το τι τραβούν τα σκυλιά από τις «περιποιήσεις» αυτού του εργαλείου.
Στη χώρα του (Η.Π.Α) αλλά και στη χώρα μας, δυστυχώς ακόμα και σήμερα 82 χρόνια μετά, παρά τη πρόοδο σε όλα, μερικοί εκπαιδευτές και πολλοί ιδιοκτήτες (χειριστές σκύλων) συνεχίζουν το μαρτύριο και την κακοποίηση. Μιας κακοποίησης που είναι ενάντια στη λογική, την ηθική και στον νόμο. Μια κακοποίηση που μόνο κακό και περισσότερα προβλήματα δημιουργεί στη σχέση με μας με αυτό που είναι και εμείς , πολλές φορές χωρίς να το αξίζουμε, καλούμε καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

Βεβαίως και υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να φοράμε οποιοδήποτε τύπο πνίχτη στο σκυλί μας...Θα τους αναφέρουμε και στο σεμινάριό μας στις 20/10...
Αλλά μια καλή ιδέα θα ήταν να επισημαίνετε στα Pet Shop που πουλούν πνίχτες ότι δεν θα ξαναπάτε αν συνεχίζουν να εκθέτουν/ πουλούν τέτοια .."εργαλεία εκπαίδευσης". Σαν πελάτης έχετε τη δύναμη να επηρεάσετε τις εξελίξεις..Σαν φιλόζωος έχετε την υποχρέωση να προστατέψετε το σκυλί σας αλλά και όλα τα άλλα από το εμπόριο του πόνου. Μιλήστε εκεί που πονάει, όχι μόνο στο αχανές διαδύκτιο.

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!