Οι 5 βασικές αρχές στην εκπαίδευση σκύλων - Δεύτερη βασική αρχή

Νέα
Typography

-του Γιάννη Α. Αραχωβίτη

Σεμινάρια Θετικών Εκπαιδευτών Σκύλων

Δεύτερη βασική αρχή στην εκπαίδευση σκύλων Συνέπεια

 

dog1

Η Συνέπεια στις πράξεις μας (και στην εκπαίδευση σκύλων) χρειάζεται για μα χτίσουμε συνήθειες. Είναι μια εξελισσόμενη συνεχής εκπαιδευτική διαδικασία που σκοπεύει στη δημιουργία ισχυρών, κυρίαρχων και αυτοματοποιημένων συμπεριφορών εκ μέρους του σκυλιού. Δηλαδή όταν λέμε «ΕΛΑ» στο σκυλί μας θέλουμε αυτό να έρθει Πάντα , Γρήγορα και Κατ’ ευθείαν σε μας, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει ή υπάρχει τριγύρω.

Αν κατά την εκπαίδευση (αλλά και γενικώς) το σκυλί συμπεριφέρεται απρόβλεπτα (αλλοπρόσαλλα, χωρίς συνέπεια), τότε ο δρόμος προς το χτίσιμο σταθερών συνηθειών (και υπακοής του σκυλιού) γίνεται δύσβατος, γεμάτος «τρύπες» και παγίδες.

Λέμε ότι μια Συνήθεια είναι σταθερή και δυνατή (έχει σφυρηλατήσει αρκετά) όταν επιδεικνύεται από το σκυλί επανειλημμένα, χωρίς δυσκολία και αποτυχία για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ.για 2 μήνες) χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη επιβράβευση. Για παράδειγμα, το σκυλί επιλέγει από μόνο του να κοιμηθεί στο «μαξιλάρι» του και δεν ανεβαίνει στον καναπέ. Ή δεν «κλέβει» το φαγητό από το τραπέζι όταν το αφήσουμε μόνο του στην κουζίνα για 3 ώρες. Αυτό κοντολογίς σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πια συνεχής ή ιδιαίτερη εκπαιδευτική προσπάθεια και επαγρύπνηση εκ μέρους μας. Ότι γνωρίζουμε καλά, προβλέπουμε σωστά και εμπιστευόμαστε το πως θα συμπεριφερθεί το σκυλί μας στο συγκεκριμένο σενάριο.

Συνεπώς στα αρχικά και προχωρημένα επίπεδα εκπαίδευσης (διαμόρφωσης και χτισίματος συνηθειών) θα πρέπει να υπάρχει πολύ έως απόλυτος βαθμός συνέπειας όσον αφορά το τι επιτρέπεται και τι όχι. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση σκύλου (μέλη οικογένειας, περιβάλλον, σκυλί, εκπαιδευτής) θα πρέπει να είναι Συνεπείς και ξεκάθαροι στο τι θέλουμε και ζητάμε από το σκυλί. Μην ξεχνάμε ότι το σκυλί μαθαίνει 24 ώρες το 24ωρο και όχι μόνο όταν έρχεται ο εκπαιδευτής. Η οποιαδήποτε χαλάρωση και ασυνέπεια δημιουργεί καθυστερήσεις , σύγχυση, συγκρούσεις και στεναχώριες. Ας βοηθάμε τα σκυλιά μας να μαθαίνουν ευχάριστα, με ασφάλεια και σαφείς όρους. Οτιδήποτε λιγότερο τα αδικεί. Στοχεύστε στο «0 λάθη».

Ας το καθοδηγήσουμε (εκπαιδεύσουμε) με Συνέπεια σε Συνεπείς Συνήθειες.

 

Για να μη «χάσεις» το 3 άρθρο (και όλα τα επόμενα), γίνε μέλος στην εκπαιδευτική ομάδα του StarDogs. https://www.facebook.com/groups/343225240397

Διάβασε δωρεάν τα άρθρα μας. Επωφελήσου από τις προσφορές μας. https://www.facebook.com/groups/343225240397

Γίνε εκπαιδευτής σκύλων. StarDogs Trainers Academy

νΠληρ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!