Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Νέα
Typography

Κάθε χρόνο, σαν σήμερα, στις 4/10, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και την ανάδειξη των προβλημάτων και των όσων χρειάζεται να γίνουν για την βελτίωση και τον σεβασμό  των πλασμάτων που μοιράζονται τον πλανήτη γη μαζί μας.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην προσπάθεια συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα ζώα, να τα δούμε ως υπάρξεις του θεού που έχουν δικαιώματα και ανάγκες.

Η φιλοζωία είναι ένα από τα ευγενέστερα κινήματα, που δείχνει αλτρουισμό και ανθρωπιά. Τα ζώα δεν γεννήθηκαν για να υπηρετούν τον άνθρωπο. Άλλο πράγμα η συνεργασία και άλλο η δουλεία. Τα ζώα έχουν συναισθήματα, νοιώθουν, κτίζουν σχέσεις, πονούν χαίρονται κ.λ.π. , λίγο πολύ όπως και οι άνθρωποι.

Άνθρωπος που δεν δείχνει σεβασμό προς τα ζώα, δυστυχώς μάλλον δεν δείχνει ούτε προς την φύση, ούτε και προς τον συνάνθρωπο. Και άνθρωπος που βλέπει τον εαυτό του ξεκομμένο και ανεξάρτητο από το περιβάλλον, αποτελεί εγωιστικό και επικίνδυνο άτομο.

Όλα ξεκινούν από το έχουμε και από το τι καλλιεργούμε μέσα μας. Η συνείδηση, ότι όλοι είμαστε υπάρξεις ενός θεού, ενός μεγαλύτερου όλου, μας οδηγεί στην αγάπη και στον σεβασμό κάθε ύπαρξης ζωής. Μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε παρά να αντιμαχόμαστε. Μαθαίνουμε την συνεργασία και όχι την εχθροπραξία. Χωρίς τα ζώα δεν ξέρουμε αν θα υπήρχαμε. Μας έχουν συντροφεύσει στο μεγάλο μας ταξίδι με διάφορους και πολλούς τρόπους. Αν μη τι άλλο αξίζουν την συμπόνιά μας και την καλή μας πρόθεση και διάθεση.

 

Γιάννης Α. Αραχωβίτης

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μάθετε να επικοινωνείτε και να εκπαιδεύεται τα ζώα με θετικό τρόπο. Σεμινάρια Εκπαιδευτών Ζώων

https://www.stardogs.gr/kariera-ekpaidefti-skylon  πληρ. 210 60 29 053 & 6945 954 564

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

 

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!