Καταλαβαίνουν τα ζώα μου ότι είμαι έγκυος;

Νέα
Typography
pregnant-woman-with-dog

Ερώτηση: Ο σκύλος και η γάτα μου αντιδρούν διαφορετικά γύρω μου τώρα, λες και καταλαβαίνουν ότι είμαι έγκυος. Είναι πιθανόν αυτό;

Απάντηση: Ναι. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για το ότι τα κατοικίδια αισθάνονται την εγκυμοσύνη των ιδιοκτητριών τους, όμως, έχω δει πολλά παραδείγματα στη μακρόχρονη μου εμπειρία ως εκπαιδευτής ζώων.

araxovitis signature 

του Γιάννη Αραχωβίτη (επαγγελματία Θετικού Εκπαιδευτή Σκύλων)

Τα ζώα σου ίσως να μην καταλαβαίνουν ότι σε εννέα μήνες ένα νέο μωρό θα μπει στην οικογένειά σου, όμως, οι σκύλοι και οι γάτες όντως ανιχνεύουν τις αλλαγές στη διάθεσή σου, τη σωματική σου διάπλαση, τη συμπεριφορά και τη χημεία του σώματός σου που τους δίνει το νόημα της τεράστιας αλλαγής που βιώνεις.

Υπάρχουν κι άλλα σημάδια που αντιλαμβάνονται ο σκύλος και η γάτα σου:  Είναι διάνοιες στο να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος, κι έτσι θα το παρατηρήσουν όταν οι κινήσεις σου αρχίσουν να γίνονται πιο αδέξιες κι άχαρες.  Τα κατοικίδια αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στην καθημερινότητά σου, π.χ. αν δεν πηγαίνεις πλέον για τρέξιμο τον σκύλο σου τόσο συχνά όσο πας κι εσύ, αν περνάς περισσότερο χρόνο στον καναπέ ή αν τα μέλη της οικογένειας σου συμπεριφέρονται με ιδιαίτερη φροντίδα.

Είναι σύνηθες τα σκυλιά να βρίσκονται σε εγρήγορση και να γίνονται υπερπροστατευτικά ως προς την έγκυο ιδιοκτήτριά τους από την αρχή της εγκυμοσύνης της.  Έχω δουλέψει με σκυλιά που γρύλιζαν, γάβγιζα ή έφραζαν με το σώμα τους πόρτες για να εμποδίσουν άλλα μέλη της οικογένειας –ακόμη και τον σύζυγο- να μπει στο ίδιο δωμάτιο όπου βρισκόταν η μέλλουσα μαμά!

Άλλα σκυλιά αντιμετωπίζουν την έγκυο ιδιοκτήτριά τους με μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα, απ’ ότι συνήθως.  Μια γυναίκα με την οποία δούλευα, είχε δύσκολη εγκυμοσύνη και έτσι, κατέληξε σε ακινησία στο κρεβάτι.  Ο σκύλος της αρνιόταν να φύγει από το πλευρό της, και η γυναίκα έπρεπε να τον σπρώξει με το ζόρι για να πάει στο μπάνιο.

Επειδή οι γάτες θεωρούνται λιγότερο κοινωνικές, είναι λιγότερο πιθανό να περάσουν αυτού του είδους τις αλλαγές συμπεριφοράς.  Όμως, αν αισθανθούν παραμελημένες, οι γάτες μπορεί να γίνουν πιο επιθετικές ή να σας «εκδικηθούν» ουρώντας σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται, όπως το κρεβάτι σας ή το καλάθι με τα άπλυτα.

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη προβλημάτων συμπεριφοράς, προσπαθήστε να συνεχίσετε το ίδιο πρόγραμμα ρουτίνας που είχατε και προτού μείνετε έγκυος.  Βάλτε τα δυνατά σας, και ζητήστε από τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους να έρθουν να σας βοηθήσουν όταν δεν έχετε διάθεση να πάτε για τρέξιμο στο πάρκο ή δεν μπορείτε να βουρτίσετε για πολύ ώρα το ζωάκι σας.  Συμβουλεύω τις πελάτισσές μου να φτιάξουν ένα πρόγραμμα φροντίδας του ζώου τους όταν θα είναι στο νοσοκομείο, κατά τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουν το πρόγραμμα γέννας τους.  Σιγουρευτείτε ότι θα έχετε κανονίσει κάποιος να φροντίσει τα ζώα σας και γράψτε κάπου το πρόγραμμα των ζώων σας ώστε να το γνωρίζει ο άνθρωπος αυτός.

Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να καταλάβει ότι ακόμη τον αγαπάτε, προσέξτε τα μηνύματα που στέλνετε μέσω της γλώσσας του σώματός σας.  Οι έγκυοι συχνά ασυνείδητα βάζουν τα χέρια τους πάνω στο στομάχι τους, και τα σκυλιά ερμηνεύουν αυτή την στάση κλειστών/ διπλωμένων χεριών να λέει «Δεν είμαι διαθέσιμη» ή «κάνε πίσω».  (Οι στάσεις με τα χέρια ανοιχτά, από την άλλη μεριά, στέλνουν στον σκύλο το μήνυμα «έλα εδώ»).

Αν ο σκύλος ή η γάτα σας αρχίσει να παρουσιάζει σοβαρά άσχημη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ή αν δεν έχετε εμπειρία στην προετοιμασία των ζώων για ένα νέο μωρό, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή.  Πολλοί προσφέρουν μαθήματα «ετοιμότητας για μωρό» ή ιδιαίτερα μαθήματα για να βοηθήσουν τα ζώα να προσαρμοστούν.

Αν μείνετε υπεράνω οποιωνδήποτε προβλημάτων συμπεριφοράς, το να έχετε τα ζώα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας αλλά και μετά, είναι ένα υπέροχο πράγμα για εσάς και το μωρό σας.  Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το να περνάει κανείς χρόνο με ένα κατοικίδιο ζώο βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει την κατάθλιψη, κατεβάζει την πίεση, και βοηθάει να ζήσετε περισσότερο. Γι’ αυτό απολαύστε την συντροφιά και την συμβίωση με τον χνουδωτό φίλο σας!

Επιμέλεια
StarDogs Positive Training
Γιάννης Αραχωβίτης
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Τηλ. 210-60 29 053  & 6945-95 45 64
www.stardogs.gr  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!