Κοινωνικοποίηση

Νέα
Typography

 

beagle-puppyΟ ορισμός της κοινωνικοποίησης είναι η διαδικασία με την οποίο μαθαίνουμε να ζούμε σε μια κοινωνία. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται στα κουτάβια στους πρώτους 3-4 μήνες της ζωής τους. Σε αυτό το διάστημα το κουτάβι χτίζει μεγάλο μέρος από το χαρακτήρα του, μαθαίνει πως να αντιλαμβάνεται τον κόσμο, πώς να συμπεριφέρεται μέσα σε αυτόν, τι είναι καλό-ευχάριστο ή κακό-επικίνδυνο.


Αυτό το χρονικό διάστημα είναι γνωστό ως περίοδος κοινωνικοποίησης. Σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να εκθέσετε το κουτάβι σε:

  • Όσο το δυνατόν περισσότερες και διαφορετικές καταστάσεις. Θα γίνουν οι πρώτες επαφές με τον κτηνίατρο, τον groomer, το αυτοκίνητο, την πανσιόν σκύλων, κ.α.
  • Ανθρώπους: Παιδιά, ηλικιωμένους, ξανθούς, κοκκινομάλληδες, μελαχρινούς, με καμπούρα, με μαντίλι, με μπαστούνι, παπάδες (το ράσο πολλές φορές ξενίζει), λευκούς, μαύρους κ.ο.κ
  • Σκύλους: Μικρούς, μεγάλους, κουτάβια, γέρους, όλα τα χρώματα, όλες οι ράτσες, όλες οι ηλικίες
  • Άλλα ζώα με τα οποία θα πρέπει να συμβιώσει
  • Ερεθίσματα: ηλεκτρική σκούπα, κατσαρόλες, αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδήλατα, σειρήνες, κεραυνούς, τον ταχυδρόμο, το delivery, τη βροχή, το ανθρώπινο άγγιγμα, καροτσάκια και πολλά άλλα…

Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ασφαλή και οι εμπειρίες να είναι ευχάριστες-θετικές. Έτσι μαθαίνουμε στο σκυλάκι μας να ανταπεξέρχεται με άνεση (χωρίς στρες) στο καινούργιο.

Υπερδιέγερση, άγχος, υπερδραστηριότητα είναι αντιδράσεις που δείχνουν ένα σκυλί όχι σωστά ή φτωχά κοινωνικοποιημένο. Ημιτελής ή λάθος κοινωνικοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο χαρακτήρα του σκύλου, όπως φοβίες, επιφυλακτικότητα ή/και επιθετικότητα. Σωστή κοινωνικοποίηση μας δίνει ένα ευπροσάρμοστο, ισορροπημένο και ασφαλές σκυλί.

Αν και η κρίσιμη περίοδος είναι αυτή που αναφέρεται παραπάνω, θα πρέπει να διατηρούμε την κοινωνικοποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του σκύλου. Η συχνή επαφή με διάφορα ερεθίσματα θα δώσει την ικανότητα στο σκυλάκι μας να παραμένει ισορροπημένο, σε όλες τις καταστάσεις που θα συναντήσει στη ζωή του.

Νίκου Αλεξάνδρα
Επαγγελματίας Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων
www.DogAcademy.gr
Κρήτη
 
Πληροφορίες/ ερωτήσεις στο
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ.:69-77-205-505
Κρήτη
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!