Η καταγωγή και η καθιέρωση του Μπόξερ

Νέα
Typography

boxersΗ καταγωγή το Μπόξερ είναι αρχαία. Οι πρόγονοί  του ανάγονται στην εποχή των Ασσυρίων (2300-600π.Χ), που χρησιμοποιούσαν πολεμικά σκυλιά , με βαριά κεφάλια, κοντά ρύγχη, δυνατό κορμί και μεγάλο θάρρος. Αυτά τα ζώα χρησιμοποιούνταν από κυνηγούς  για να καταδιώκουν και να συγκρατούν θηράματα – αρκούδες, ελάφια και βίσωνες .
Μέσα από επιλογές για σκυλιά τύπου και λειτουργικότητας, οι εκτροφείς από την καθαρή γενιά των “Bullenbeissers” ανέπτυξαν ένα μικρότερο και ποιο ελαφρύ σκυλί.

 

Το σύγχρονο μπόξερ είναι αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Στο 1896, ιδρύθηκε στο Μόναχο η πρώτη λέσχη μπόξερ, που ονομάστηκε Γερμανική Λέσχη Μπόξερ. Το πρώτο Γερμανικό πρότυπο ράτσας συντάχθηκε και υιοθετήθηκε στα 1902. Το 1905, όλες οι Γερμανικές λέσχες συνενώθηκαν και ενέκριναν το πρότυπο Μονάχου και το βιβλίο ράτσας.

Γενική εμφάνιση

Το ιδανικό Μπόξερ είναι ένα μεσαίου μεγέθους,  τετράγωνο στο σώμα το σκυλί καλής υγείας, με κοντή πλάτη, κοντά μέλη κατ κοντή πυκνή χαίτη. Οι καλά ανεπτυγμένοι μύες του είναι καθαροί, σκληροί και εμφανίζονται απαλοί κάτω από την τεντωμένη του επιδερμίδα. Οι κινήσεις του δηλώνουν ενεργητικότητα. Το βάδισμά του  είναι σταθερό και ελαστικό, ο βηματισμός του ελεύθερος και απλωτός, με όλη του την κίνηση να φανερώνει  υπερηφάνεια.  Η έκφρασή του δείχνει εγρήγορση και το ταπεραμέντο του σταθερότητα που διακρίνεται εύκολα.  Το καλογραμμένο κεφάλι χαρίζει στο μπόξερ μια μοναδική, ατομική σφραγίδα. Πρέπει να είναι σε σωστές αναλογίες με το σώμα. Το πλατύ ρύγχος του είναι ξεχωριστό χαρακτηριστικό του και μεγάλη αξία δίνεται στο να έχει το σωστό σχήμα και να βρίσκεται σε αρμονία με το κρανίο.

Χρώμα και τρίχωμα

Το τρίχωμα του Μπόξερ είναι κοντό, ίσιο, σκληρό και λαμπερό.
Το Μπόξερ υπάρχει σε χρώμα υπόξανθο και ραβδωτό. Το υπόξανθο υπάρχει σε διάφορες τόνους, από ανοιχτό κίτρινο μέχρι σκούρο κόκκινο του ελαφιού, όπου προτιμούνται τα μεσαία (κόκκινο-κίτρινα) και μια μαύρη μάσκα.
Η ραβδωτή ποικιλία έχει, σε βασικό κίτρινο χρώμα στις προαναφερόμενες διακυμάνσεις σκούρες ή μαύρες ραβδώσεις (γραμμές) σε κατεύθυνση ίσια με τα παΐδια. Το βασικό χρώμα και οι ραβδώσεις πρέπει να ξεχωρίζονται έντονα.
Λευκά σημάδια δεν απαγορεύονται, αντιθέτως, μπορούν να είναι και πολύ γοητευτικά.. Ελαττώματα: Μάσκα που φτάνει πάνω από το ρύγχος, πολύ πυκνές η αραιές ραβδώσεις, ακαθόριστο βασικό χρώμα, ανακατεμένα χρώματα, άσχημα λευκά σημάδια όπως μισό ή ολόκληρο λευκό κεφάλι, σκυλιά διαφορετικού χρώματος από τα προαναφερόμενα ή με περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής επιφάνειας λευκό χρώμα. Τα άσπρα Μπόξερ δεν είναι σπάνια. Τα πρώτα μπόξερ ήταν άσπρα. Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τα μπόξερ χρησιμοποιούνταν σαν αγγελιοφόροι. Τα λευκά ήταν πολύ εύκολα ορατά, οπότε προτιμιόντουσαν τα σκουρόχρωμα, έτσι απέκλεισαν το λευκό χρώμα από το πρότυπο. Τα λευκά σημάδια επιτρέπονται αλλά σε όχι μεγαλύτερη έκταση του 1/3. Το γονίδιου του άσπρου, υπάρχει σε όλα τα Μπόξερ, και συνήθως 1 στα 4 κουτάβια της γέννας είναι άσπρο. Τα άσπρα μπόξερ δεν θα πρέπει να ζευγαρώνουν.
Από φύση τους, τα Μπόξερ είναι πολύ καθαρά σκυλιά. Το κοντό τους τρίχωμα δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου περιποίηση αλλά όποιος νομίζει ότι δεν μαδάει κιόλας είναι γελασμένος: Οι κοντές τρίχες του καρφώνονται στα ρούχα και στα έπιπλα και είναι εξίσου ενοχλητικές με εκείνες των μακρύτριχων φυλών.
Άλλο ένα «ελάττωμα» της φυλής είναι η λίγο - πολύ έντονη σιελόρροια. Όταν ο σκύλος είναι σε έξαψη ή ένταση, μπορεί να παράγει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σαλιού από άλλες φυλές, «στολίζοντας» συχνά το περιβάλλον (ρούχα, έπιπλα, κλπ.)

Χαρακτήρας

Ο χαρακτήρας και το ταμπεραμέντο του Μπόξερ το καθιστούν μοναδικό ανάμεσα στα σκυλιά. Είναι από ένστικτο ένα σκυλί-φύλακας με εξαιρετική ακοή. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση απέναντι σε παράξενους θορύβους ή ασυνήθιστα περιστατικά που θα μπορούσε να εκλάβει ως απειλή για τον εαυτό του ή για την οικογένειά του. Ένα Μπόξερ πρέπει να είναι ατρόμητο, έτοιμο να υπερασπισθεί και να προστατεύσει.  Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, το Μπόξερ αγαπάει τους ανθρώπους και ιδιαίτερα το παιδιά. Είναι ένα τολμηρό και χαρούμενο σκυλί, πάντα έτοιμο για τρέξιμο και  τρελό παιχνίδι.   Ανταποκρίνεται με ευχαρίστηση στις φιλικές εκδηλώσεις που έντιμα του προσφέρονται. Δεν κυνηγάει πια αρκούδες και ελάφια, αλλά είναι πιο ευτυχισμένο με την οικογένεια που θα την αγαπάει απροσμέτρητα. Μειονεκτήματα  - Έλλειψη αξιοπρέπειας και εγρήγορσης. Δειλία. Πολύ μεγάλη σημασία δίνεται στον εξαιρετικό χαρακτήρα του Μπόξερ, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους εκτροφείς της φυλής καθώς πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση, να είναι ήσυχο και ισορροπημένο.

Μια από τις μεγαλύτερες αρετές του Μπόξερ είναι η σχετική σιωπή του. Σπάνια θα γαυγίσει ή θα κάνει τους όποιους άλλους συνηθισμένους θορύβους των σκυλιών. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει φωνή. Αντίθετα έχει ένα βαθύ βροντερό γαύγισμα όταν νιώσει ότι είναι ανάγκη να προειδοποιήσει. Απλά, χρησιμοποιεί τις φωνητικές του ικανότητες σπάνια και μόνο αφού σκεφτεί την κατάσταση. Γνωστό σαν σκυλί «φύλακας εξ ακοής», θα γαυγίσει γενικά όταν κάποιος ξένος εισχωρήσει στην αυλή του, ή αν ένα άλλο σκυλί τολμήσει να περάσει τη μεθοριακή του γραμμή. Έτσι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός φύλακας. Εάν ένας ξένος κληθεί να μπει μέσα, πολύ πιθανόν θα γίνει ο καλύτερος φίλος του Μπόξερ, αλλά προσπαθούμε να μη διαφημίσουμε το γεγονός στον κόσμο των κακοποιών.

Τα Μπόξερ πλήττουν

Η εκπαίδευση ενός Μπόξερ μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση. Θα ανακαλύψετε ότι η ευφυΐα του είναι εξαιρετική. Και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη ανεξαρτησία του, απαιτεί έναν καλό θετικό εκπαιδευτή που να ξέρει καλά τους τρόπους των σκυλιών. Πρέπει να θυμόσαστε ότι τα Μπόξερ πλήττουν εύκολα. Ενώ μπορεί να μάθει γρήγορα το κάθετι, από ευγενική συμπεριφορά μέχρι διάφορα «κόλπα» για να διασκεδάζει τους καλεσμένους σας, δε θα εκτελέσει κάτι πρόθυμα, αν δει ότι δεν υπάρχει λόγος να το κάνει. Αυτή τη πλήξη του σκυλιού μπορεί να τη θεωρήσει λανθασμένα, ως πείσμα, ένας απληροφόρητος εκπαιδευτής. Γι’ αυτό η εκπαίδευση ενός Μπόξερ πρέπει να γίνεται «διασκέδαση» για το σκυλί και πρέπει αυτό το ίδιο να αποζητάει τέτοιες εκπαιδευτικές συνεδρίες και όχι να τις φοβάται.

Κάλο είναι να ξέρετε και...

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 9-11 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι καρδιακά προβλήματα, διάφορες μορφές καρκίνου, δυσπλασία ισχίων, στροφή στομάχου, αλλεργίες.



Τσιάπος Θάνος

Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων

e-mai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

*****Ξενοδοχείο Σκύλων*****

** Θετική Εκπαίδευση Σκύλων **

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!