Ώρα για Μπανάκι

Νέα
Typography

Ώρα για ΜπανάκιΌσοι έχουμε σκύλο, ένα από τα θέματα που μας απασχολούν είναι το θέμα του μπάνιου! Άλλα σκυλιά αγαπάνε να κάνουν μπάνιο, ενώ άλλα τρέμουν…και μόνο με την ιδέα!

Μερικές από τις συνήθεις ερωτήσεις που κάνουν οι κηδεμόνες σκύλων, είναι οι εξής. Διαβάστε τες και σίγουρα, τουλάχιστον μια από αυτές είναι η δική σας ερώτηση!!!!

Πού να πλένω τον σκύλο μου;

Όπως σε σας δεν αρέσει το κρύο νερό, το ίδιο νιώθει και ο σκύλο σας. Έτσι, όταν κάνετε μπάνιο το σκύλο σας, προσπαθήστε να το κάνετε μέσα στο σπίτι, όπου υπάρχει ζεστό νερό.

Τι μπορώ να κάνω για να μη γεμίσει νερά το μπάνιο μου και χρειάζομαι…βάρκα;

Πρώτα από όλα, βγάλτε από το μπάνιο όποια τυχόν βιβλία ή περιοδικά υπάρχουν μέσα στο μπάνιο και θα μπορούσαν να καταστραφούν από το νερό. Απλώστε ένα φύλλο πλαστικού ή μεγάλες σακούλες σκουπιδιών στο πάτωμα. (Μπορείτε να κόψετε τις σακούλες σκουπιδιών από τη μια πλευρά τους για να γίνουν μακρύτερες). Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε κάποιο παλιό ή βρώμικο σεντόνι για να καλύψετε το πάτωμα του μπάνιου.

Τι θα πρέπει να έχω φροντίσει να είναι έτοιμο προτού αρχίσει το μπάνιο;

Τα πάντα! Αν δεν υπάρχει «τηλέφωνο» ντους το οποίο να μπορείτε να κινείτε εύκολα για να πλύνετε το σκύλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο μπωλ για τα μεγαλόσωμα σκυλιά ή μια μικρή πλαστική κούπα για τα μικρόσωμα σκυλιά, για να τα ξεπλύνετε. Επίσης, να έχετε ετοιμάσει προτού ξεκινήσετε, το σαμπουάν/μαλακτικό, την πετσέτα, το μπισκότο του σκύλου και μια χτένα.

Ο σκύλος μου μισεί το μπάνιο, πώς θα καταφέρω να τον βάλω στη μπανιέρα;

Εκτός κι αν ο σκύλος σας είναι βαρύς ή μεγάλου μεγέθους, μπορείτε να κουβαλήσετε αγκαλιά τα περισσότερα σκυλιά μέσα στο μπάνιο. Προτείνετε να έχετε μισογεμίσει τη μπανιέρα με χλιαρό νερό προτού καν φέρετε τον σκύλο σας μέσα στο μπάνιο. Μερικές φορές, ο ήχος του νερού που τρέχει (για να γεμίσετε τη μπανιέρα), αρκεί για να τρομοκρατήσει τον σκύλο.

Αν έχετε ένα μεγαλόσωμο σκύλο, μπορείτε (α) να τον δωροδοκήσετε με λιχουδιές, (β) να φέρετε το αγαπημένο του παιχνίδι μέσα στο μπάνιο και να φωνάξετε τον σκύλο και να παίξετε μαζί του ενώ τον δελεάζετε να μπει μέσα στο μπάνιο.

Ίσως να θέλετε να συνηθίσετε τον σκύλο στο μπάνιο, 1-2 ημέρες πριν τον κάνετε μπάνιο, με το να του δίνετε ιδιαίτερες λιχουδιές μέσα στο μπάνιο ή με το να τον κάνετε να μένει μέσα στο μπάνιο όσο κάνετε οι ίδιοι μπάνιο.

Μόλις βάλετε τον σκύλο μέσα στη μπανιέρα, επαινέστε τον για το ότι είναι τόσο καλό παιδί, και δώστε του ένα μικρό κόκαλο.

Αν ο σκύλος σας προσπαθήσει να το σκάσει από τη μπανιέρα, επιμείνετε και μιλήστε του πιο σταθερά, καθώς ο σκύλος σας μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά του τόνου της φωνής σας μεταξύ του έπαινου και της «διόρθωσης». Στα πρώτα 2-3 μπάνια, ίσως να χρειαστεί να έχετε κάποιον να σας βοηθήσει κρατώντας τον σκύλο ακίνητο.

Ποιο σαμπουάν/μαλακτικό να χρησιμοποιήσω;

Οι περισσότεροι κτηνίατροι θα σας προτείνουν να χρησιμοποιήσετε κάποιο κτηνιατρικό σαμπουάν ή μπορείτε επίσης, να αγοράσετε κάποιο ειδικό σαμπουάν κατά των ψύλλων ή του καλα-αζαρ, που υπάρχουν στο εμπόριο. Αν κάποιος σκύλος ξύνεται, αλλά δεν έχει παράσιτα, ίσως να έχει ξηρό δέρμα ή κάτι που μοιάζει σαν πιτυρίδα. Αν συμβαίνει αυτό, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας προτείνει ένα ουδέτερο, αντιαλλεργικό σαμπουάν. Επίσης, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν κάποιο παιδικό σαμπουάν (που είναι αθώο) ή και κάποιο απαλό μαλακτικό για ανθρώπους. Η επιλογή είναι δική σας, καθώς οι κτηνίατροι επιμένουν ότι το pH του δέρματος των ανθρώπων διαφέρει από αυτό των ζώων και ότι τα ζώα θα πρέπει να πλένονται με τα ειδικά σαμπουάν για αυτά.

Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία του μπάνιου;

Μόλις ο σκύλος σας βρεθεί μέσα στη μπανιέρα, μουσκέψτε τον. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε να πάει νερό στα αυτιά, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι καλό για τα σκυλιά. Ίσως χρειαστεί να μιλάτε γλυκά και ήρεμα στο σκύλο για να τον χαλαρώσετε.

Έπειτα, πάρτε το σαμπουάν και απλώστε το στην πλάτη του σκύλου, σχηματίζοντας μια λεπτή γραμμή με σαμπουάν. Βρέξτε καλά τα χέρια σας και ανακατέψτε το σαμπουάν πάνω στο τρίχωμα του σκύλου, κάνοντας ελαφρό μασάζ για να εισχωρήσει μέσα στο τρίχωμά του. Βεβαιωθείτε ότι απλώνετε τον αφρό και κάτω από τα πόδια, στην κοιλιά και γύρω από την ουρά. Προσοχή στο πρόσωπο, και προσπαθήστε γενικά, να αποφεύγετε να πλένετε αυτή την περιοχή του σώματος. Μπορείτε, αφού έχετε απλώσει το σαμπουάν πάνω σε όλο το σώμα του σκύλου, να χτενίσετε το τρίχωμα για να απομακρύνετε τυχόν ψύλλους και το τρίχωμα που έχει μαδήσει. Ξεπλένετε τη χτένα με νερό μετά από κάθε κίνηση χτενίσματος που κάνετε.

Ένας άλλος τρόπος για να απλώσετε το σαμπουάν, είναι, αφού μουσκέψετε τον σκύλο με νερό, να διαλύσετε ένα μέρος του σαμπουάν σε τρία μέρη νερού, και να το ανακατέψετε και έπειτα, να το απλώσετε πάνω στο τρίχωμα του σκύλου. Έτσι, εξοικονομείτε σαμπουάν, αλλά και προτείνεται από τους κτηνιάτρους, ειδικά για σκυλιά που παρουσιάζουν ξηροδερμία ή «πιτυρίδα».

Μετά το χτένισμα, χρησιμοποιήστε την κούπα (ή το ντους) για να ρίξετε νερό πάνω στο σκύλο και να τον ξεπλύνετε καλά. Ίσως χρειαστεί να βάλετε και δεύτερη δόση σαμπουάν, αν ο σκύλος είναι πολύ βρώμικος.

Αν χρησιμοποιείτε μαλακτικό, απλώστε μια κατάλληλη ποσότητα πάνω στις τούφες τριχώματος που είναι θαμπές, ή μπερδεμένες. Για πολλά σκυλιά, τέτοιες τούφες υπάρχουν στην πλάτη, ή κοντά στη ουρά. Τρίψτε το μαλακτικό πάνω στις τούφες για να εισχωρήσει σε αυτές και αφήστε το να δράσει για ένα λεπτό. Καθώς περιμένετε, συνεχίστε να χτενίζετε τον σκύλο.

ΞΕΠΛΥΝΕΤΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ. Έτσι, δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα ξηροδερμίας, ή πιτυρίδα και ο σκύλος σας δεν θα ξύνεται εξαιτίας των κατάλοιπων σαμπουάν ή μαλακτικού που έμειναν στο τρίχωμά του. Προσοχή, ιδιαίτερα στα μακρύτριχα σκυλιά, όπου το ξέπλυμα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη σχολαστι-κότητα.

Αφότου ξεπλύνετε τον σκύλο, τραβήξτε το πώμα της μπανιέρας, για να φύγουν τα νερά. Τα μικρόσωμα σκυλιά ίσως να φοβηθούν από το θόρυβο, γι’ αυτό καλύτερα να τα τυλίγετε σε μια πετσέτα και να τα βγάζετε από το μπάνιο, σε ένα άλλο δωμάτιο, για να τα στεγνώσετε.

Πώς στεγνώνω το σκύλο μου;

Αν έχετε ένα μεγαλόσωμο σκύλο, αφήστε τον να στέκεται μέσα στη μπανιέρα μέχρι να στραγγίξει το νερό. Μπορείτε να τραβήξετε την πλαστική κουρτίνα του ντους, καθώς ο σκύλος είναι πιθανό να αρχίσει αμέσως να τινάζεται. Πιάστε τις πατούσες του σκύλου και απαλά «ζουλήξτε» τες για να φύγουν τα πολλά νερά μέσα στη μπανιέρα, ενώ, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με την ουρά. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε, βάλτε μια πετσέτα πάνω στο σκύλο και βγάλτε τον από τη μπανιέρα. Δώστε του ένα μπισκότο για σκύλους για να τον επιβραβεύσετε αλλά και για να τον απασχολήσετε ενώ εσείς τον στεγνώνετε. Τώρα, γρήγορα τρίψτε την πετσέτα πάνω στο σκύλο για να τον στεγνώσετε προτού να έχει ο σκύλος την ευκαιρία να τιναχτεί και να πετάξει όλο το νερό επάνω σας. Μόλις τελειώσετε το στέγνωμα του σκύλου με την πετσέτα, όσο καλύτερα μπορείτε, αν θέλετε μπορείτε να τον χτενίσετε. Αν ο σκύλος σας είναι ένας καλός σκύλος, μπορεί να θέλετε να τον αφήσετε μόνο στο μπάνιο για να στεγνώσει μόνος του, διαφορετικά, αφήστε τον να τρέξει υγρός (νοτισμένος) μέσα στο σπίτι ενώ στεγνώνει.

Και τώρα, τι κάνω;;;;

Πετάξτε όλες τις πετσέτες μέσα στο πλυντήριο και ξεπλύνετε τη μπανιέρα.

Αν ο σκύλος έχει ψύλλους, πλύνετε τη μπανιέρα το συντομότερο ώστε να μην πηδήξουν οι ψύλλοι έξω από αυτή. Προτείνεται να φυλάξετε όλες τις πλαστικές σακούλες ή ότι είδους «στρώμα» χρησιμοποιήσατε για το πάτωμα για να μη βραχεί, κάπου μέσα στο μπάνιο ή σε κάποιο άλλο μέρος, για να τις ξαναχρησιμοποιήσετε στο επόμενο μπάνιο.

 

Γίνε μέλος στο Forum του StarDogs (νέα Δωρεάν υπηρεσία). Γνώρισε & συζήτησε με άλλους "κηδεμόνες" σκύλων
StarDogs Positive Training
Γιάννης Αραχωβίτης
Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων
Μέλος του APDT & full member of PDTE
Τηλ. 210- 60 29 053 & 6945 95 45 64
www.StarDogs.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"Your Dog Deserves an Education"
Σεμινάρια για Εκπαιδευτές Σκύλων
Ξενώνας & Εκπαίδευση Σκύλων
StarDogs Newsletter

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!