Ποικιλία και εκπαίδευση σκύλων!

Νέα
Typography

araxovitis signature του Γιάννη Αραχωβίτη - StarDogs Trainers Academy 20 χρόνια πρωροπορία

ekpaideusi skulonΓεια σου,

Το φθινόπωρο έφτασε!Η σχολική χρονιά αρχίζει. Όλοι πίσω στα θρανία.

Ως κηδεμόνες σκύλων, υπεύθυνοι ,εκτός των άλλων, και για να τα βοηθήσουμε σε θέματα υπακοής και συμπεριφοράς, πρέπει, αφού πρώτα καθίσουμε οι ίδιοι στο θρανίο, στη συνέχεια να εκπαιδεύσουμε τα σκυλιά μας.
Φέτος το καλοκαίρι, όπως κάθε χρόνο, είχα πάρει μαζί μου στις διακοπές και τα σκυλιά μου.

Εκεί στο χωριό, ψηλά μέσα στο δάσος, βρήκαμε την δροσιά, το χρόνο και την διάθεση να παίξουμε και να φρεσκάρουμε τα της εκπαίδευσης. Εκείνο που διαπίστωσα, για άλλη μια φορά, είναι το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η Ποικιλία στην εκπαίδευση και πως συμβάλλει στην Ανάπτυξη, στην Βελτίωση της απόδοσης του σκύλου. Και τα δυο μου σκυλιά βεβαίως έχουν αρκετά προχωρημένο βαθμό υπακοής, αντίληψης και μαθησιακής ικανότητας μιας και έχουν δουλευτεί από μικρή ηλικία.

Η Λήδα, παρότι είναι 10 ετών, διατηρεί στο ακέραιο την ταχύτητα σκέψης, ανταπόκρισης και μάθησης στην εκπαίδευση νέων πραγμάτων. Η πολύ καλή μαθησιακή βάση που είχαμε βάλει από μικρή ηλικία, μιας και προοριζόταν για σκυλί επιδείξεων και συμμετοχής σε τηλεοπτικά και διαφημιστικά γυρίσματα, είναι ακόμα έντονα αντιληπτό, παρόλο που πια που σπάνια ασχολούμαι εκπαιδευτικά μαζί της, μιας και θεωρείται συνταξιούχα.

Αλλά όπως είπα. Λίγο η χαλαρότητα του χωριού, λίγο η καλή διάθεση μακριά από την καθημερινότητα της Αθήνας, με έσπρωξε να δοκιμάσω μερικά πράγματα με τα σκυλιά μου. Πολύ γρήγορα φρεσκάραμε λίγο όσα ήδη ξέραμε, όμως ήταν προφανές ότι κανείς μας δεν διασκέδαζε πολύ. Ούτε εγώ, ούτε τα σκυλιά μου. Με κοίταζαν λες και λέγανε «Γουφ, πάλι τα ίδια βρε μπαμπά;” Για αυτό και αποφάσισα να δοκιμάσω νέα πράγματα. Και τότε είναι που διάκρινα τον ενθουσιασμό μου να εκτοξεύεται και τα μάτια των σκυλιών να αστράφτουν από χαρά και να ζωντανεύουν με προσδοκία και με λαχτάρα για μάθηση.

Η ποικιλία στην εκπαίδευση σκύλων (και ανθρώπων) είναι σημαντικός παράγοντας για να συνεχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση στις ικανότητες του σκυλιού μας. Όταν συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε για δεκάτη χιλιοστή φορά τα ίδια πράγματα, τα σκυλιά αρχίζουν (όπως και εμείς) να βαριούνται, να χάνουν το ενδιαφέρον και να αποσυνδέονται με το θέμα του σχολείου, της εκπαίδευσής. Είναι γνωστό ότι αυτό συμβαίνει με τους ανθρώπους αλλά και το ίδιο λίγο πολύ ξέρουν και όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση των σκύλων σε κάπως προχωρημένο επίπεδο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, αρχίσουμε να μην ασχολούμαστε δημιουργικά με την εκπαίδευση του σκυλιού και απλώς περίπου μηχανικά, ανόρεκτα και νωχελικά επαναλαμβάνουμε τρεις τέσσερις εντολές. Η όλη μονότονη και αδιάφορη ατμόσφαιρα επηρεάζει και ανθρώπους και σκύλους με συνέπεια κανείς μας να μην εξελίσσεται.

Όμως η βελτίωσή όλων μας εξαρτάται πολύ από την ποικιλία και από το ενδιαφέρον που μας δημιουργούν οι μαθησιακές προκλήσεις. Ας βρούμε λοιπόν νέους τρόπους, δημιουργικούς, για να περνάμε καλά, να παίζουμε και να μαθαίνουμε. Η ζωή χωρίς εξέλιξη γίνεται μονότονη, αδιάφορη και μας παρασύρει σε χαμηλότερα επίπεδα χαράς, απόδοσης, ευτυχίας και ενθουσιασμού. Βάλτε ποικιλία και διαφοροποίηση στο τι και πως διδάσκετε (καλύτερα βοηθάτε να μάθει) το σκυλί σας. Φίλος είναι αυτός που ενδιαφέρεται για την πρόοδό μας και για την ευτυχία μας.

Όποιος αγαπάει εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται και ο ίδιος. Η Ποικιλία στην εκπαίδευση φέρνει Ανάπτυξη και Ευτυχία. Δοκίμασε και θα δεις.
Ποια 3 νέα πράγματα θα μάθεις με το σκυλί σου; Κανόνας StarDogs: “Στην εκπαίδευση θα πρέπει να χαίρονται, να διασκεδάζουν και να μαθαίνουν και οι δυο- και ο δάσκαλος και ο μαθητής”


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Γίνε θετικός εκπαιδευτής σκύλων και ανθρώπων. Γίνε η αλλαγή στον κόσμο που θέλεις να χτίσεις! http://bit.ly/1LHzQt3
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει. πληρ. στo Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Γίνε φίλος μας

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!