Βασική Φροντίδα Αλόγου

Νέα
Typography

ΒΑΣΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΛΟΓΟΥ.

Βασική Φροντίδα ΑλόγουΜετά λοιπόν την σωστή επιλογή του αλόγου και την απόκτησή του, θα πρέπει να γνωρίσουμε τις βασικές φροντίδες που χρειάζεται το άλογό μας από τη στιγμή που θα έρθει στο στάβλο μας, όπως το τι πρέπει να τρώει, πώς να σταβλίζεται και τι είδους περιποίηση απαιτείται. Αναλυτικότερα για την κάθε ενότητα θα αναφερθούμε σε επόμενα άρθρα.

 

 

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΥ ΜΑΣ.

Βασική Φροντίδα ΑλόγουΤα άλογα τρέφονται κατά κύριο λόγο με χόρτο και κατά δεύτερο λόγο με συμπυκνωμένες τροφές - καρπό. Παρόλα αυτά, οι χονδροειδείς τροφές δεν είναι πάντα διαθέσιμες και όχι πάντα καλής ποιότητας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας του αλόγου. Θα πρέπει να μάθουμε να επιλέγουμε καλής ποιότητας χόρτο, τις κατάλληλες συμπυκνωμένες τροφές, να αποφεύγουμε τα τοξικά φυτά και φυσικά να δώσουμε μεγάλη σημασία στην σπουδαιότητα και στην αναγκαιότητα του νερού.

 

ΣΤΑΒΛΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΕΓΑ

Βασική Φροντίδα ΑλόγουΤα περισσότερα άλογα περνάνε το περισσότερο χρόνο τους μέσα σε ένα στάβλο. Ακόμα όμως και αν δεν σταβλίζουμε το άλογό μας, θα πρέπει να του παρέχουμε ένα κάλυμμα ή υπόστεγο, για να προστατεύεται από το κρύο, τον ήλιο, την βροχή και τα έντομα. Για την ασφαλή και υγιή διαβίωση του αλόγου στις διάφορες σταβλικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει αυτές να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές όπως σωστός προσανατολισμός, υλικά κατασκευής, διαστάσεις.

 

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΠΛΗΣ

Βασική Φροντίδα ΑλόγουΗ περιποίηση (grooming) του αλόγου είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του. Το λιγότερο συχνά που θα πρέπει να περιποιούμαστε το άλογό μας (βούρτσισμα, ξύσιμο, καθαρισμό οπλής) είναι πριν την ίππευσή του. Μία γρήγορη όμως περιποίηση του αλόγου σε καθημερινή βάση, είναι ένας καλός τρόπος να ελέγχουμε την κατάσταση του δέρματός του και των οπλών του και να επεμβαίνουμε άμεσα όποτε χρειαστεί.

 

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΤΑΒΛΟΥ – ΙΠΠΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

Για το σταβλισμό του αλόγου μας, λίγοι είναι αυτοί που έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε το άλογό μας «στην πίσω αυλή του σπιτιού μας». Η συνηθέστερη λύση, στην οποία καταφεύγουμε οι περισσότεροι είναι η ενοικίαση ενός χώρου σε κάποιο ιππικό όμιλο. Η επιλογή του χώρου «φιλοξενίας» θα πρέπει να γίνει με βάση ορισμένα κριτήρια, ώστε τόσο το άλογό μας όσο και εμείς να είμαστε ευχαριστημένοι. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος, η υγιεινή του χώρου, η ποιότητα περιποίησης που πιθανώς να παρέχεται στο άλογο, ο χώρος σταβλισμού (box), το ωράριο λειτουργίας του ομίλου και το μέγεθος – δυναμικότητά του.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Το καλοκαίρι είναι συνήθως μία περίοδος κατά την οποία οι δραστηριότητές μας με το άλογο μειώνονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης η εμφάνιση εντόμων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πρόβλημα για το άλογο, τόσο από άποψη εκνευρισμού, όσο και από άποψη μολύνσεων. Υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να διανύσουμε την περίοδο του καλοκαιριού όσο το δυνατόν «ανώδυνα». Μερικές από αυτές είναι να ιππεύουμε τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, να ελέγχουμε την εφίδρωση του αλόγου, παρέχοντάς του άφθονο νερό και ηλεκτρολύτες, να του κάνουμε συχνά λουτρά κάθε φορά μετά την ίππευση, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ελέγχουμε τα έντομα του στάβλου αλλά και πάνω στο άλογο, με ειδικά εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα.

της Κατερίνας Καβουρίδου (Κοζάνη)

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!