Πώς να είσαστε ο «Καλός Αρχηγός» για το Σκυλί σας.

Εκπαίδευση Σκύλων
Typography
Καταλάβετε το σκυλί

Δεν μπορείτε να είσαστε αποτελεσματικός και καλός αρχηγός αν δεν καταλαβαίνετε αυτούς τους οποίους υποτίθεται ότι πρέπει να καθοδηγείτε. Είναι για το δικό σας καλό αλλά και του σκυλιού σας να μάθετε πώς το σκυλί σας επικοινωνεί και ποιες είναι οι ανάγκες του. Με άλλα λόγια, τι κάνει το σκυλί σας σκυλί. Είναι βεβαίως σημαντικό να μάθουν τα σκυλιά πώς να συμπεριφέρονται κατάλληλα προς τους ανθρώπους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μάθουν και οι άνθρωποι πώς να συμπεριφέρονται κατάλληλα στα σκυλιά.. Παρατηρείστε , μάθετε να «διαβάζετε» το σκυλί σας και θα ανταμειφτείτε. Δυο από τα καλύτερα βιβλία για αυτό είναι το «Σήματα Ηρεμίας» και η  «Αρμονική Συμβίωση» (εκδόσεις StarDogs, τηλ. 210-60 29 053).

Να είστε άξιοι του τίτλου

Τι κάνει κάποιον άξιο να τον ακολουθούμε και να τον θέλουμε αρχηγό μας? Είναι κάτι στο οποίο οι άνθρωποι και τα ζώα δεν διαφέρουν. Οι καλύτεροι αρχηγοί είναι δίκαιοι, έχουν αυτοπεποίθηση, αποφασίζουν για το καλό της ομάδας (σε αυτή την περίπτωση για το σκυλί), προσφέρουν σταθερότητα, ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Είναι  λογικό, δεν είναι? Αυτοί που προσπαθούν να ηγηθούν με την χρήση βίας δεν έχουν την αφοσίωση της ομάδας και συχνά αντιμετωπίζουν αποφυγή, αναταραχές και αρκετές φορές επιθετικότητα. Αν είσαστε καλός αρχηγός το σκυλί σας θα σας σέβεται, εμπιστεύεται γιατί είναι προς το καλό του να συμπεριφέρεται έτσι.

Επιβραβεύοντας μία επιθυμητή συμπεριφορά του σκύλου μας, ενισχύουμε την πιθανότητα να επαναληφθεί.
Τι αρέσει στο σκυλί μας? Συνήθως του αρέσει:

  • Τροφή (μεζεδάκια / λιχουδιές που προτιμάει πιο πολύ)

  • Παιχνίδια (η αγαπημένη μπάλα / κόκαλο κ.τ.λ.)

  • Εσείς (η φωνή σας, το χάδι σας, η προσοχή σας, η συντροφιά σας κ.λ.π.)

  • Πρόσβαση σε διάφορα μέρη (έξω, μέσα, ο καναπές, το αυτοκίνητο κ.λ.π.)

Όταν γνωρίζετε τι αρέσει στο σκυλί σας, μπορείτε μέσω του ελέγχου που έχετε σε αυτό να ενισχύσετε / ανταμείψετε όποια συμπεριφορά εσείς επιλέξετε. Για παράδειγμα, αν στο σκυλί σας αρέσει η βόλτα, μάθετε του να κάθεται μπροστά από την πόρτα και όταν το κάνει ανταμείψτε το με το άνοιγμα της πόρτας.

Στα σκυλιά αρέσει να υπάρχει δομή στην ζωή τους

Τα σκυλιά είναι ζώα συνήθειας. Γνωρίζουν τις συνήθειές μας με τις μικρότερες λεπτομέρειες, συχνά χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε. Αυτό μπορεί να είναι είτε καλό είτε κακό ανάλογα αν χρησιμοποιούμε σωστά ή όχι την δύναμη της συνήθειας. Το να δημιουργείτε δομή , όρια και συνήθειες στο σκυλί σας είναι σημαντικό και για εσάς και για το σκυλί σας. Συχνά μπερδεύουμε το να είμαστε «καλοί» με το να μην βάζουμε όρια και να επιτρέπουμε τα πάντα. Για τα σκυλιά το να είμαστε «καλοί» σημαίνει να είμαστε ξεκάθαροι στο τι θέλουμε, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από ξεκάθαρα όρια, συνέπεια και προβλεψιμότητα.

Τα όρια που βάζουμε εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες ( χώρος, χρόνος κ.λ.π.) αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και επίσης να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις βασικές ανάγκες του σκυλιού.

Η προσοχή σας είναι σημαντική

Είναι ένας λεπτός τρόπος ελέγχου της συμπεριφορά του σκυλιού σας. Μπορείτε να του δίνεται ή να αφαιρείτε την προσοχή προς το σκυλί κατά βούληση. Μπορείτε να ρυθμίσετε πόση του δίνετε, αυξομειώνοντας την ανάλογα με τον στόχο σας. Η προσοχή μπορεί να εκδηλώνεται μέσω της κίνησης / στάσης του σώματός μας (σκύψιμο, στρίψιμο κ.λ.π.) , μέσω της ματιάς μας (το κοιτάζουμε ή όχι) , μέσω της φωνής μας (ησυχία, κάλεσμα) και μέσω της αφής μας (χαΐδεμα). Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να μάθετε να αγνοείτε το σκυλί σας, μιας και είναι σημαντικό εργαλείο / τακτική στην εξάλειψη ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε συνέχεια είναι να δίνουμε περισσότερο την προσοχή μας όταν το σκυλί κάνει κάτι που δεν θέλουμε (Μη!!, Τι κάνεις εκεί?? κ.λ.π.) και να τον αγνοούμε όταν συμπεριφέρεται άψογα αντί να τον επιβραβεύουμε (π.χ. ο σκύλος μας κάθεται ήρεμος και παίζει με το κόκαλο του). Σαν κατάληξη έχουμε ένα σκύλο που κάνει οποιαδήποτε «αταξία» για να κερδίσει την προσοχή μας.

Συμπερασματικά, επιβραβεύουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές του σκύλου μας και αγνοούμε τις «ανεπιθύμητες» για εμάς συμπεριφορές.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη προσπάθεια μιας βαθύτερης και πιο ευχάριστης επικοινωνίας με τα κατοικίδιά μας. Το αποτέλεσμα θα είναι μια «πλουσιότερη» σχέση και ένας καλύτερος κόσμος.

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!