Καταλαβαίνοντας την Επιθετικότητα των Σκύλων

Εκπαίδευση Σκύλων
Typography

Καταλαβαίνοντας την  Επιθετικότητα των ΣκύλωνΕπιθετικότητα σκύλων ονομάζονται οι συμπεριφορές που έχουν στόχο να φοβίσουν ή να βλάψουν κάποιον άνθρωπο ή άλλο ζώο. Το γρύλισμα , το "δείξιμο" των δοντιών, το δάγκωμα είναι μερικές από τις επιθετικές συμπεριφορές των σκύλων. Αν και είναι φυσιολογικές για τα σκυλιά, θεωρούνται γενικώς απαράδεκτες από τους ανθρώπους.

 

Από την μεριά των σκύλων, υπάρχει πάντοτε κάποιος λόγος, κάποια αιτία, για την έκφραση της επιθετικότητας. Επειδή οι άνθρωποι και τα σκυλιά έχουν διαφορετικά συστήματα και κωδικούς επικοινωνίας, παρανοήσεις και διάφορα προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν κατά την συνύπαρξη των δυο "φίλων".

Ένα παιδάκι μπορεί να έχει την πρόθεση να δείξει την αγάπη του σε κάποιο άγνωστο σκυλί με το να απλώσει τα χέρια του και να το αγκαλιάσει, αλλά το σκυλί να θεωρήσει -σύμφωνα με τους κανόνες συμπεριφοράς του είδους και τις εμπειρίες του-  αυτή την κίνηση επιθετική (π.χ. προσπάθεια πνιγμού) και να αντιδράσει άσχημα (π.χ. να δαγκώσει το παιδάκι στο πρόσωπο).

 

Τα σκυλιά δεν είναι  "τρελά", επιθετικά, ή σχιζοφρενικά όταν εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Υπερασπίζονται , φυσιολογικότατα κατά την γνώμη τους, τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, την περιουσία τους κ.λ.π.

 

Η επιθετικότητα σκύλων δεν είναι χαρακτηριστικό μιας ή και περισσοτέρων ράτσων. Συναντάται σε όλες τις ράτσες και σε όλα τα μεγέθη (Κόκερ, Μαλτέζ, Ροτβάιλερ κ.λ.π.). Η επιθετικότητα δεν είναι κληρονομική, δεν είναι θέμα γονιδίων. Η τάση (προδιάθεση) και η ανεκτικότητα σε διάφορα ερέθισματα είναι. Για παράδειγμα, μια ράτσα μπορεί να αντιδράει (έχει την τάση) πιο ενωρίς και διαφορετικά από κάποιο άλλη σε ένα ορισμένο ερέθισμα. Μέσω της εκπαίδευσης το σημείο εκδήλωσης επιθετικότητας ή  ανεκτικότητας του σκύλου μπορεί να επηρεαστεί (αυξάνεται ή μειώνεται). Οι εμπειρίες του σκύλου (ευχάριστες ή δυσάρεστες) και το ανθρώπινο περιβάλλον είναι ,συνήθως, με διαφορά ο μεγαλύτερος παράγοντας πρόκλησης επιθετικότητας στα σκυλιά.

 

Επιθετικότητα μπορεί να έχουμε στα σκυλιά και για λόγους υγείας  (γενετικά ή επίκτητα νευρολογικά προβλήματα), δυσλειτουργία αδένων κ.λ.π.

 

΄Επειδή η επιθετικότητα είναι τόσο πολύπλοκη και επειδή οι πιθανές συνέπειές της είναι τόσο σοβαρές, συστήνω στους φίλους "κηδεμόνες" σκύλων, να ζητούν άμεσα επαγγελματική βοήθεια από έμπειρους θετικούς εκπαιδευτές σκύλων (που δεν χρησιμοποιούν καμιά μορφή βίας).

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!