Ο Άνθρωπος και το Άλογο

Νέα
Typography

ritziτης Μαρίτα Ρίτζι

Το άλογο θεωρείται από τα πρώτα ζώα που έχουν εξημερωθεί και ζουν κοντά στον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα. Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πιο πολύτιμους και πιστούς βοηθούς του ανθρώπου.
Tο άλογο είναι, αλήθεια, ζώο προικισμένο. Με μεγάλη νοημοσύνη, ένστικτο, μνήμη και κρίση. Tο ένστικτό του, μαζί με την οξύτατη όραση και την εξαίρετη όσφρηση και ακοή, επιτρέπουν στο άλογο να «οσμίζεται» από πολύ μακριά το νερό και τη φωτιά, αλλά και τους κινδύνους.
Η συμπεριφορά του κάθε ζώντος οργανισμού εξαρτάται από το περιβάλλον που ζει και μεγαλώνει.


Τα άλογα ζουν σε αγέλες και νιώθουν όμορφα, όταν βλέπουν άλλα όμοιά τους.
Στην αγέλη υπάρχει ιεραρχία. Κάθε ζώο έχει τη δική του θέση και πρέπει να την κατακτήσει.
Συχνά δύο ή τρία άλογα γίνονται φίλοι και βόσκουν μαζί.
Εμείς οι άνθρωποι θα πρέπει να μπούμε στη θέση του αλόγου για να το καταλάβουμε και να μη το κρίνουμε βάση των δικών μας αναγκών.
Ένα πουλάρι, στέκεται στα πόδια του, αμέσως μόλις γεννηθεί, επειδή το ένστικτό του τείνει προς τη φυγή. Τα πουλάρια διδάσκονται από τη μητέρα τους και από τα άλλα άλογα της αγέλης,..μιμούνται. Τα άλογα ενηλικιώνονται ,τεσσάρων ετών. Η εκπαίδευση τους ξεκινά στα τρία ,όπου μπορούμε να το ιππεύσουμε με προσοχή , μόνο έμπειροι αναβάτες ,ώστε να μη του προκαλέσουμε κάποια βλάβη.

 

Οι εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, αποτυπώνονται στη μνήμη του και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διδασκαλία του. Οποιος  γνωρίζει τις απαιτήσεις του αλόγου και τη συμπεριφορά του ,μπορεί να συνεννοηθεί μαζί του, να μάθει να ιππεύει και να το φροντίζει σωστά. Η ιππασία, είναι μόνο ένα μέρος από την ασχολία με το άλογο και ιππασία μαθαίνει κανείς μια ολόκληρη ζωή. Είναι έμφυτο ταλέντο τις περισσότερες φορές.
Το καλύτερο άλογο για την εκμάθηση της ιππασίας είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία και το καλύτερα ντρεσαρισμένο. Τα άλογα εκμάθησης είναι υπομονετικά και έχουν καλούς τρόπους.

Ιππεύω σημαίνει επιβάλλομαι σε ένα άλλο ζωντανό πλάσμα. Τα λάθη πάντα ο ιππέας τα κάνει και ποτέ το άλογο. Ο ιππέας πρέπει να ενδιαφέρεται περισσότερο για το άλογό του, παρά για τους θεατές με πρωταρχική σημασία ,τις ανάγκες του αλόγου και μετά του εαυτού του.
Το καλύτερο είναι να αρχίζει κανείς την ιππασία σε νεαρή ηλικία 7 με 8 ετών. Τα παιδιά με την ιππασία αποκτούν αυτοπεποίθηση, παρατηρητικότητα, αυτοέλεγχο, υπευθυνότητα, συντροφικότητα. Η επαφή με το άλογο έχει παιδαγωγικά αποτελέσματα.

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!