Καταστροφή Πραγμάτων όταν το Κουτάβι Μένει Μόνο του στο Σπίτι

Εκπαίδευση
Typography
Ερώτηση:
 
Αγαπητό StarDogs
 
Πρόκειται να γίνουμε ιδιοκτήτες ενός σκυλιού δυο ετών, διασταύρωση Λάμπραντορ με Χάσκυ. Θα το πάρουμε εμείς γιατί οι τωρινοί ιδιοκτήτες τους δεν έχουν χρόνο για να ασχοληθούν με το σκυλί. Το μόνο πρόβλημα που μας ανέφεραν είναι οι καταστροφές που προκαλεί μέσα στο σπίτι όταν το αφήνουν μόνο , είτε είναι νύχτα ή ημέρα.
Το δένουν για να εμποδίσουν τις καταστροφικές του συνήθειες. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα να έχω δεμένο το σκυλί όλη μέρα. Προτιμώ να μην το πάρω σε αυτή την περίπτωση. Μήπως έχετε καμιά ιδέα που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποφύγουμε το μάσημα των αντικειμένων? Μεγάλωσα με σκυλιά αλλά ποτέ δεν είχα τέτοιο πρόβλημα με ενήλικα σκυλιά. Θα πάρω άδεια για την πρώτη εβδομάδα που θα έρθει σπίτι. Αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Υπάρχει δυνατότητα να τον αφήσω σε ένα μεγάλο διάδρομο όπου δεν έχει πολλά πράγματα να χαλάσει αλλά είναι αυτό καλή ιδέα? Τι θα μου προτείνατε? Σας ευχαριστώ
 

Μαρία Καραφέσκου, Γλυφάδα Αγαπητή Μαρία
 
 Η απάντηση στο ερώτημα που θέσατε, δεν είναι και τόσο απλή.Η πρώτη προσέγγιση του καταστροφισμού θα πρέπει να είναι ο προσδιορισμός έστω και της επιφανειακής αιτίας.
 
Οφείλεται,πχ σε απουσία περιβαλλοντικών ερεθισμάτων ?η λύση είναι-περισσότερη άσκηση -συντροφία με άλλους σκύλους-εύκολη πρόσβαση σε κάποιο επιτρεπτό αντικείμενο- παιχνίδι.
 
Αν οφείλιται στην απογοήτευση που προκαλεί κάποιος φραγμός (σκυλί απ έξω)ή η ανησυχία που προκαλεί ο αποχωρισμός απο τον ιδιοκτήτη .Μια λύση είναι η χορήγηση ηρεμιστικών φαρμάκων ή βοτάνων.Εκεί όμως που χρειάζεται να δοθεί προσοχή είναι ο βαθμός προσκόλλησης του σκύλου στιν ιδιοκτήτη.Η εξάρτηση πρέπει να μειωθεί προοδευτικά με επίδειξη αδιαφορίας απο τον ιδιοκτήτη προς τον σκύλο πριν την αναχώρηση και μετά την επιστροφή του στο σπίτι.(15-20 λεπτά)
 
Στις περιπτώσεις που η αιτία είναι η μοναξιά- πλήξη πέρα από την ανθρώπινη παρέα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα ζώα αν τα πάει καλά.
 
Αν πάλι το στρές είναι η αιτία το πρόβλημα μπορεί να αντιμετοπιστεί με διάφορα επιτρεπτά αντικείμενα(κόκαλα-σχοινιά)προσοχή όμως τα αντικείμενα να μη μοιάζουν με καινούρια απογορευμένα πράγματα γιατί το σκυλί δεν μπορεί να κάνει τον διαχωρισμό.
 
Κλείνωντας ως μέσο θεραπείας του ζώου θα πρέπει να αποκλειστεί η τιμωρία που το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αύξηση της ταραχής του ζώου.Οιδιοκτήτης με την βοήθεια επαγγελματία εκπαιδευτή πρέπει να εκπαιδέυσει υπομονετικά το σκυλί να κάθεται ήρεμο στο σπίτι στην διάρκεια της απουσίας του προοδευτικά και πάντοτε μέσω της ανταμοιβής.
   
Κώστας Γιαννόπουλος
StarDogs, Άργος - Ναύπλιο

 


×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!