Οι Οχτώ Τρόποι Αλλαγής Συμπεριφοράς

Εκπαίδευση
Typography

Οτιδήποτε κάνετε για να απαλλαγείτε από μια συμπεριφορά που δεν επιθυμείτε, θα ανήκει σε μια από τις ακόλουθες οχτώ μεθόδους.  Οι πρώτες τέσσερις είναι οι «κακές νεράϊδες», δηλ. οι μέθοδοι που δεν περιλαμβάνουν κανένα ίχνος καλοσύνης ή δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα για να τις προτείνουμε.  Οι δεύτερες τέσσερις είναι οι «καλές νεράϊδες», δηλ. οι προσεγγίσεις που περιλαμβάνουν θετική ενίσχυση συμπεριφοράς και κάποια κατανόηση συμπεριφοράς, και οι οποίες προτείνονται ιδιαίτερα για χρήση.  Αυτό το υλικό, ιδιαίτερα προσαρμοσμένο για τον ιδιοκτήτη σκύλων έκθεσης, βασίζεται στο Κεφάλαιο 4 του βιβλίου της Karen Pryor, “Don’t Shoot The Dog”.

Μέθοδος 1η.  Πυροβολήστε το ζώο.

Αυτή η μέθοδος έχει σίγουρα αποτέλεσμα.  Ξεφορτωθείτε το ζώο, με οποιοδήποτε τρόπο, και δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ποτέ ξανά.  Η Μέθοδος Νο. 1 είναι μια συνήθης λύση, στον κόσμο των σκύλων εκθέσεων, για τους σκύλους που «δεν θέλουν να εκθειάσουν τον εαυτό τους».  Δώστε αυτόν τον σκύλο και αγοράστε έναν καινούριο και ακριβότερο σκύλο.

 
Μέθοδος 2η.  Τιμωρία.

Η αγαπημένη μέθοδος όλων των ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι σχεδόν ποτέ δεν έχει αποτελέσματα.  Στον στίβο της έκθεσης το τράβηγμα του λουριού αποτελεί την πιο κοινή τιμωρία (βέβαια, ονομάζεται «διόρθωση») όμως, έχω επίσης, ανθρώπους να πατάνε πάνω στα σκυλιά τους, να τραβάνε τα πόδια των σκυλιών του, να κλωτσάνε τα σκυλιά στα πλευρά τους, και να τους τραβάνε τα αυτιά επειδή δεν προσέχανε, για αποτυχία σε υπακοή μιας εντολής και για άσχημη συμπεριφορά, όπως π.χ. γρύλισμα προς τον χειριστή του σκύλου.  Η τιμωρία δεν βελτιώνει την συμπεριφορά ενός σκύλου εκθέσεων.

 
Μέθοδος 3η.  Αρνητική ενίσχυση συμπεριφοράς.

Αυτό δεν σημαίνει να κάνεις κάτι αρνητικό στον σκύλο όταν αυτός κάνει λάθος.  Σημαίνει να αφαιρείς/απομακρύνεις κάτι αρνητικό όταν ο σκύλος κάνει κάτι σωστά.  Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του «στησίματος» στον στίβο, πολλοί χειριστές κρατάνε το λουρί ψηλά πάνω από το κεφάλι του σκύλου, τραβώντας τον σκύλο προς τα πάνω.  Μια σωστή χρήση της αρνητικής ενίσχυση θα ήταν το χαλάρωμα του λουριού κάθε φορά που ο σκύλος κρατάει ψηλά το κεφάλι του με τη θέλησή του.

 
Μέθοδος 4η   Εξάλειψη.

Το να αφήνεις τη συμπεριφορά να εξαφανίζεται από μόνη της.  Για παράδειγμα, η διάθεση για παιχνίδι σε ένα κουτάβι και ο υπερβολικός ενθουσιασμός του κάθε σκύλου που κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε στίβο έκθεσης, θα εξαφανιστεί με ή χωρίς την εκπαίδευση, καθώς ο σκύλος ωριμάζει και συνηθίζει στο περιβάλλον των εκθέσεων.  Η χρήση του κλίκερ για την ηρεμία, ή η εκπαίδευση συγκεκριμένων συμπεριφορών με τη χρήση κλίκερ όπως π.χ. η συγκέντρωση πάνω σε ένα στόχο, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία απευεσθητοποίησης και να βοηθήσει στην εξάλειψη υπερβολικών αντιδράσεων.


Μέθοδος 5η   Εκπαιδεύστε μιας ασυμβίβαστης συμπεριφοράς.

Ο σκύλος μυρίζει το έδαφος όλη την ώρα που βρίσκεται στον στίβο; Κάντε κλικ όποτε κρατάει τη μύτη του στον αέρα για δύο βήματα, μετά τρία, μετά πέντε, μετά για να διασχίσει  τον στίβο, μετά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μεγαλύτερο.  Ο σκύλος «πληρώνεται» για να κρατάει το κεφάλι του ψηλά.  Δεν μπορεί να το κάνει αυτό και να μυρίζει το έδαφος παράλληλα.  Τελικά, μόνο το να του φοράτε το λουρί της έκθεσης και τον οδηγό μπορεί να γίνει το στοιχείο που θα του λέει «Κράτα τη μύτη σου μακριά από το έδαφος».  Η εκπαίδευση μιας ασυμβίβαστης συμπεριφοράς και η ανταμοιβή γι’ αυτή, με τις λιχουδιές που επιτρέπεται να έχει κάποιος στον στίβο της έκθεσης, είναι πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος από ότι η τιμωρία του σκύλου επειδή μυρίζει το έδαφος (μέθοδος η οποία ενθαρρύνει τον σκύλο να προσπαθεί να χώσει τη μύτη του στο έδαφος κρυφά όταν εσείς δεν τον κοιτάζετε» ή η σωματική παρέμβαση ή το τράβηγμα του κεφαλιού του σκύλου στον αέρα με τον οδηγό,  εξαιτίας του οποίου θα καταλήξετε με βγαλμένο ώμο μέχρι το τέλος της έκθεσης.

 

Μέθοδος 6η.  Ονοματίστε τη συμπεριφορά με μια συνθηματική λέξη.

(Μετά, σχεδόν ποτέ δε λέτε τη συνθηματική λέξη).  Αυτός είναι ένας όμορφος τρόπος για να απαλλαγείτε από κάποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, όμως και τόσο αντι-διαισθητικός, που οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν μπορούν ούτε να την προσπαθήσουν.  Κάντε κλικ για την συμπεριφορά, κάντε τον σκύλο να κάνει την συμπεριφορά για το κλικ.  Προσθέστε μια συνθηματική λέξη.  Ενισχύστε τη συμπεριφορά όταν λέτε τη συνθηματική λέξη, αγνοήστε την συμπεριφορά όταν δεν λέτε τη λέξη.  Η συμπεριφορά θα εξαφανιστεί εκτός κι αν πείτε τη συνθηματική λέξη.  Αυτός είναι ένας τρόπος για να απαλλαγείτε από τις κουταβίσιες συμπεριφορές που χρησιμοποιούν τα σκυλιά για να «σας καταφέρουν», όπως το συνεχές γλείψιμο του προσώπου, το να ακουμπάνε την πατούσα τους επάνω σας και να ικετεύουν π.χ. γιαφαγητό, το να πηδάνε επάνω σας, το να μυρίζουν «ιδιαίτερα» μέρη του ανθρώπινου σώματος, το γάβγισμα και το κλαψούρισμα, το γρατζούνισμα στις πόρτες και (πιστέψτε με) η υποτακτική ούρηση.  Αυτές είναι όλες εγγενείς συμπεριφορές από τα κουτάβια προς τους ενήλικους σκύλους, τις οποίες συχνά εντείνουμε τόσο με το να θυμώνουμε όσο και με την ακούσια ενίσχυση.

 

Μέθοδος 7η. Διαμορφώστε την Απουσία της συμπεριφοράς.

Ενισχύστε οτιδήποτε δεν είναι η ανεπιθύμητη συμπεριφορά.  Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τα φοβικά ή επιθετικά σκυλιά.  Αν ο σκύλος κάνει οτιδήποτε φυσιολογικό, κάντε κλικ.  Και δώστε του λιχουδιά.  Φροντίστε η διάρκεια των μαθημάτων να είναι μικρή, οι ενισχύσεις να δίνονται τακτικά και έντονα, τουλάχιστον μία κάθε δέκα δευτερόλεπτα, και επαναλάβετε όποτε θέλετε.

 
Μέθοδος 8η.  Αλλάξτε το κίνητρο.

Παράδειγμα: ο σκύλος στον κήπο που γαβγίζει όλη τη νύχτα, ενοχλεί τους γείτονες.  Αυτός είναι ένας σκύλος που φοβάται και νιώθει μόνος.  Αφήστε τον σκύλο να κοιμηθεί μέσα στο σπίτι σας.  Το πρόβλημα λύθηκε. Ωστόσο, πολύ συχνά, οι μοντέρνοι ιδιοκτήτες σκύλων προσπαθούν να λύνουν τα προβλήματα συμπεριφοράς μέσω της ανάλυσης ή της εξήγησης του γιατί ο σκύλος δεν συμπεριφέρεται σωστά.  Με εξαίρεση των ανωμαλιών συμπεριφοράς που οφείλονται σε γεννετικά χαρακτη-ριστικά (που είναι δύσκολο να διαγνωστούν και να καθοριστούν), είναι σπάνια παραγωγικό το να ρωτάει κανείς γιατί ένας σκύλος κάνει αυτό που κάνει.  Προσδιορίστε τη συμπεριφορά (όχι την αιτία της συμπεριφοράς).  Έπειτα, προσδιορίστε κάτι που μπορείτε να ενισχύσετε το οποίο θα αντικαταστήσει αυτή τη συμπεριφορά και αυτά που δεν θέλετε θα εξαφανιστούν από μόνα τους.
    

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!