Τα Βασικά της Επιθετικότητας των Ζώων (Σκύλων)

Εκπαίδευση
Typography
Μέρος της επικοινωνίας των ζώων είναι τα γρυλίσματα, το «δείξιμο» των δοντιών, οι απόπειρες δαγκώματος, το «τσίμπημα» με τα μπροστινά δόντια , ακόμη και τα δαγκώματα τα ίδια. Όλα τα παραπάνω παρατηρούνται ακόμη και στις πιο «ήρεμες» ράτσες σκύλων.

Βρίσκουμε τις παραπάνω συμπεριφορές τρομακτικές και μερικές φορές δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και λανθασμένη εκτίμηση του τι συνιστά «Επιθετική Συμπεριφορά». Πολύ συχνά , αυτό που ονομάζουμε «επιθετικότητα» είναι στην πραγματικότητα μια χρήσιμη και γεμάτη σημασία επικοινωνία που στοχεύει στην αποφυγή και περιορισμό της βίας. Πολλές φορές αγνοούμε το γεγονός ότι το σκυλί χρειάζεται να συμπεριφερθεί / επικοινωνήσει με απειλητικό τρόπο (προς ανθρώπους ή άλλα ζώα) και ότι υπάρχει κάποιος λόγος / αιτία.
Κατά την γνώμη μου, η συμπεριφορά των σκύλων – ειδικά αυτή που μας προκαλεί φόβο – συχνά δεν είναι κατανοητή από τον άνθρωπο και έτσι δημιουργεί εντάσεις και προστριβές και στις δυο άκρες του λουριού. Ακόμη και αν βρίσκουμε εξαιρετικά δυσάρεστες τις εκδηλώσεις «επιθετικότητας» , μας δίνει μεγάλη ανακούφιση και ενόραση και κατανόηση, αν παραδεχτούμε ότι τα σκυλιά δρουν επιθετικά για τους ίδιους βασικούς λόγους που και εμείς οι ίδιοι το κάνουμε.

 • Φόβος ( μιας συγκεκριμένης κατάστασης/ προσώπου/ ζώου ή φόβος που προκύπτει από έλλειψη κοινωνικοποίησης, τραυματικών εμπειριών κ.λ.π.
 • Πόνος (μπορεί να είναι πολύ μικρός μερικές φορές, αλλά ένα σκυλί κουρασμένο ή που έχει προβλήματα υγείας  μπορεί να αντιδράσει ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα πόνου)   
 • Ενόχληση ( Το επίπεδο ανεκτικότητας διαφέρει ευρέως από σκυλί σε σκυλί; και εδώ η κούραση, το στρες , η υγεία του σκυλιού παίζει ρόλο)
 •  Θυμός (Ο θυμός του σκύλου μπορεί να κατευθυνθεί σε κάποιο άλλο ζώο, άνθρωπο ή αντικείμενο αν το σκυλί είναι σε έξαρση θυμού για κάποιο λόγο)
 • Προστασία χώρου ευθύνης (αυτό μπορεί να είναι το σπίτι του σκύλου, ή αυλή, ο χώρος εξάσκησης, ή το αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη του κ.λ.π.)
 • Προστασία της οικογένειας (σε ένα καλά ισοροποιημένο σκυλί , αυτό θα πρέπει να συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει μια σοβαρή απειλή; τα σκυλιά που είναι υπερπροστατευτικά θέλουν εκπαιδευτική βοήθεια γιατί είναι επικίνδυνα)
 • Αυτοάμυνα (ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή «επιθετικότητας» μεταξύ σκύλων)
 • Προστασία πόρων & αντικειμένων (μπορεί να είναι η προστασία ενός παιχνιδιού, κόκαλου, φαγητού, χώρος ύπνου του κ.λ.π.)
 • Σεξουαλικοί λόγοι (ανταγωνισμός, ορμονικές διαταραχές κ.λ.π.)
 • Θέση στην ομάδα / ιεραρχία (με εξαίρεση τους μικροκαβγάδες, η επίλυση των διαφορών στην ομάδα με επιθετικότητα είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς κοινωνικοποίησης και δυσκολία επικοινωνίας με άλλα σκυλιά)
 • Πείνα , δίψα

 Παρατήρηση. Όπως και με τους ανθρώπους , τα σκυλιά μπορεί να εκδηλώσουν επιθετικές πράξεις με παράλογους τρόπους εξαιτίας βιοχημικών διαταραχών, διαφόρων ασθενειών, γενετικών σφαλμάτων, φαρμάκων ή χημικών ουσιών, ψυχολογικών πιέσεων, κακομεταχείρισης και για άλλους λόγους που η επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει. Όπως και με τους ανθρώπους , οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

 Σε κάθε περίπτωση η σωστή εκτίμηση και η έγκαιρη επαγγελματική του αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη και πολλές φορές σωτήρια. Επικοινωνήστε τώρα με το StarDogs Positive Training  (www.stardogs.gr) και βρείτε την σωστή λύση στα προβλήματα «επιθετικότητας» του σκύλου σας.
 
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!