Τα 10 συνηθέστερα λάθη στην αγορά του πρώτου μας αλόγου

Νέα
Typography
επιμέλεια-Κατερίνα Καβουρίδου , Κοζάνη

horseΗ αγορά του πρώτου μας αλόγου είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και διαδικασία. Παρόλα αυτά είναι εύκολο να παρασυρθούμε από τη θέα ενός όμορφου αλόγου, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα άλλους παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας στη διαδικασία της επιλογής. Ένα «ακατάλληλο» άλογο μπορεί να καταστρέψει τη χαρά της ιππασίας ενός πρωτάρη ιππέα, αλλά και να γίνει επικίνδυνο. Ας μάθουμε να αποφεύγουμε τα κυριότερα λάθη που γίνονται κατά την αγορά του πρώτου μας αλόγου.

 

 

 

1. Αγοράζοντας ένα μη εκπαιδευμένο άλογο.

 

Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει καθώς τα μη εκπαιδευμένα άλογα είναι συνήθως και τα πιο φθηνά. Μην αγοράσετε ένα τέτοιο άλογο με την προοπτική να το εκπαιδεύσετε στην πορεία, είτε εσείς οι ίδιοι είτε κάποιος ειδικός. Η εκπαίδευση μπορεί να πάρει μήνες και να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν γίνει σωστά. Ένα νεαρό ή ανεκπαίδευτο άλογο δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης για έναν αρχάριο ιππέα, ο οποίος θα πρέπει να αισθάνεται ευτυχισμένος και ασφαλής ιππεύοντας το άλογό του.

 

2. Απορρίπτοντας άλογα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Ένα άλογο μεγαλύτερης ηλικίας (πχ άνω των 15 ετών) που έχει γνωρίσει τον κόσμο και έχει εμπειρίες, μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για έναν αρχάριο ιππέα. Με κριτήριο την καλή φυσική κατάσταση του αλόγου και την καλή του υγεία, θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μέτρια καθημερινή άσκηση, που θα ωφελήσει τόσο το ίδιο όσο και τον αναβάτη του.

 

3. Αγοράζοντας ένα νεαρό άλογο για να «μεγαλώσει» μαζί με τα παιδιά μας.

 

Τα 10 συνηθέστερα λάθη στην αγορά του πρώτου μας αλόγουΕίναι μια ρομαντική άποψη του θέματος αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή, καθώς ο συνδυασμός ενός νεαρού αλόγου με έναν αρχάριο ιππέα, και ιδιαίτερα με ένα παιδί, δεν είναι ο ασφαλέστερος. Αγοράστε ένα ώριμο και εκπαιδευμένο άλογο, που να μπορεί να σελώνεται την ίδια μέρα που θα το φέρετε στο σπίτι σας. Αγοράστε ένα άλογο που θα μπορεί το ίδιο να ελέγχει δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει ένας αρχάριος ιππέας. Στην σχέση ιππέα – αλόγου υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση, όπου ο ένας μαθαίνει από τον άλλον. Μην ξεχνάτε ότι το σημαντικότερο στην ιππασία είναι η χαρά που αυτή σας προσφέρει.

 

4. Αγοράζοντας ένα άλογο από αλογοπάζαρα.

Θα πρέπει κάποιος να διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα άλογα για να αγοράσει ένα καλό άλογο από ένα «παζάρι». Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για άλογα που ναρκώνονται κατά τη διάρκεια του παζαριού, ώστε να φαίνονται φιλικά, ήρεμα και γεμάτα υγεία.. Η κατάσταση όμως αλλάζει όταν περάσουν οι μέρες και ο νέος ιδιοκτήτης έχει ένα «άλλο» άλογο στην κατοχή του και φυσικά δεν υπάρχει κανείς για να απευθυνθεί.

5. Αυθορμητισμός.

Μην αγοράσετε ένα άλογο που σας έχει κάνει εντύπωση με την πρώτη ματιά. Επισκεφτείτε το και ιππεύστε το ξανά και ξανά και ρωτήστε τον ιδιοκτήτη για ό,τι σας απασχολεί. Κάνετε σύγκριση με άλλα άλογα που έχετε δει, αξιολογείστε τα υπέρ και τα κατά και διαλέξτε αυτό που είναι καταλληλότερο για σας και τις ανάγκες σας.

6. Αγορά χωρίς περίοδο δοκιμής.

 

Μη φοβάστε να ζητήσετε από τον πωλητή περίοδο δοκιμής του αλόγου. Αν ο πωλητής είναι κάποιος ιδιώτης θα επιθυμεί το άλογο του να πάει σε καλά χέρια και θα συμφωνήσει για μια δοκιμαστική περίοδο. Αν όχι ζητήστε το λόγο, ίσως να υπάρχει μία «καλή» εξήγηση.

 

7. Αγοράζοντας ένα άλογο για αναπαραγωγή.

 

Αν θέλετε να αγοράσετε ένα άλογο για αναπαραγωγή και να αποκτήσετε ένα πουλάρι, θα πρέπει να είστε γνώστης του γενεολογικού δέντρου του αλόγου σας και να κάνετε σωστή επιλογή γεννητόρων, ώστε το αποτέλεσμα της εκτροφής σας να μην είναι «κακής ποιότητας». Κριτήριο για να γίνετε εκτροφέας αλόγων δεν είναι μόνο η αγάπη για τα άλογα και για το νεογέννητο πουλάρι. Τα άλογα θα πρέπει κυρίως να εκτρέφονται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής.

 

8. Αγοράζοντας «ένα πολύ άλογο για μένα».

 

Ίσως μερικοί από σας να ονειρεύεστε να γίνετε πρωταθλητές στην υπερπήδηση εμποδίων και να ψάχνετε για το αντίστοιχο άλογο, αλλά στην πραγματικότητα να ιππεύετε μόλις 6 μήνες. Το καλύτερο θα ήταν να αγοράσετε ένα άλογο για το επίπεδο και τη φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεστε και όχι για το επίπεδο στο οποίο ονειρεύεστε κάποια στιγμή να φτάσετε και ίσως να μη φτάσετε ποτέ..

 

9. Αγοράζοντας ένα άλογο με βάση συγκεκριμένο χρωματισμό.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλετε ένα άλογο συγκεκριμένης απόχρωσης, όπως ένα απαλούζα, ένα πίντο ή παλομίνο. Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολλών αλόγων της επιθυμητής απόχρωσης ή το άλογο της απόχρωσης που επιθυμείτε πληρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά μη βασίζετε την απόφασή σας μόνο στο χρωματισμό του αλόγου χωρίς να είναι σε χαρακτήρα και εκπαίδευση κατάλληλο. Αγοράζοντας ένα άλογο δεν ιππεύουμε το χρώμα του.

10. Δεν λαμβάνετε υπόψη το χρόνο και το χρήμα που απαιτούνται για την φροντίδα του αλόγου.

Η κατοχή ενός αλόγου είναι μεγάλη ευθύνη. Τα άλογα δεν σταματάνε να τρώνε και να πίνουν νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τα Σαββατοκύριακα που θα θέλετε να πάτε διακοπές. Τα έξοδα δε σταματάνε ποτέ, ακόμα και όταν θα θέλετε να αφιερώσετε τα λεφτά σας αλλού ή έχετε μείνει από δουλειά. Να είστε ειλικρινείς για το χρόνο και τα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε για το άλογό σας. Εναλλακτικά, αφού αγαπάτε τα άλογα, μπορείτε αντί να έχετε ένα δικό σας, να διαθέτετε κάποια χρήματα για ομαδικές βόλτες με άλογα ή μαθήματα ιππασίας σε ιππικούς ομίλους, αφήνοντας έτσι τη φροντίδα σε άλλους.
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!