Η μνήμη του σκύλου και της γάτας. Πόσο κρατάει;

Νέα
Typography

- Του Γιάννη Α. Αραχωβίτη
Σεμινάρια Εκπαιδευτών Σκύλων
www.StarDogs.gr

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν πώς τα σκυλιά και οι γάτες δεν μπορούν να συγκρατούν μνήμες για χρόνια. Νομίζουν ότι μπορούν να θυμούνται μόνο για λίγα λεπτά, άντε κάνα δυο μέρες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Τα πράγματα, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, δεν είναι τόσο απλά και εξαρτώνται αν μιλάμε για βραχυχρόνια μνήμη ή μακροχρόνια ή συνειρμική μνήμη.

Συνειρμική μνήμη έχουμε όταν ένας σκύλος συνδυάζει (συσχετίζει) μια δραστηριότητα με κάτι που βλέπουν, μυρίζονται  ή ακούν και κατά πόσο το καταγράφουν ως μία ευχάριστη ή δυσάρεστη μνήμη. Για παράδειγμα, ο ήχος των κλειδιών μας, ακριβώς πριν βγάλουμε το σκυλί για βόλτα. Αν όμως δεν ακουστεί ο ήχος των κλειδιών, το σκυλί δεν αντιδράει άσχετα το πώς κινιέμαι στο χώρο και αν πλησιάζω την πόρτα. Τα ζώα προσέχουν και παρατηρούν τα πάντα και κάνουν συνειρμούς μεταξύ διαφορετικών αλλά διαδοχικών πραγμάτων. Και όταν αυτή η ακολουθία προκύψει, τότε η μνήμη τους ενεργοποιείται και δρουν ανάλογα. Όταν δεν υπάρχει σταθερή διαδοχή, δεν δημιουργείται συνειρμός, δεν υπάρχει κάποια αποθηκευμένη μνήμη, συνεπώς δεν υπάρχει και αντίδραση από το σκυλί.

Αυτή ακριβώς η μορφή μνήμης (συνειρμική) είναι ένας σοβαρός εκπαιδευτικός που δεν έχει νόημα να τιμωρούμε τα κουτάβια γιατί έκαναν την ανάγκη τους μέσα στο σπίτι κατά την απουσία μας. Το να τιμωρήσουμε το σκυλί μας για κάτι που έκανε 5 ώρες πριν, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα μιας και το σκυλί δεν μπορεί να συνδυάσει την τιμωρία με το παράπτωμά του. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, δεν υπονοώ ότι πρέπει να τιμωρούμε τα σκυλιά. Τα σκυλιά χρειάζονται κατανόηση, υπομονή και βοήθεια για να καταλάβουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται. Η όποια μορφή τιμωρίας δημιουργεί αρνητισμούς συνειρμούς στο ζώο που καταλήγουν σε στρες, φοβίες, επιθετικότητα και διάφορες άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Οι γάτες φαίνεται να έχουν 200 φορές ισχυρότερη μνήμη σε σχέση με τα σκυλιά για αυτό και στο κρατούν μανιάτικο όταν τις μαλώσεις, ενώ το μεγαλύτερο σφάλμα των σκυλιών είναι ότι μας συγχωρούν πολύ πιο γρήγορα. Είναι βλέπετε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Όσον αφορά την μακρόχρονη μνήμη του σκύλου ή της γάτας είναι πολλές οι ιστορίες για σκύλους και γάτες, που παρόλο χάθηκαν, απομακρύνθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν μακριά από την κατοικία τους, περπάτησαν μεγάλες αποστάσεις και επέστρεψαν στο σπίτι τους. Πού και πώς ακριβώς το καταφέρνουν είναι θαυμαστό και χρειάζονται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να καταλάβουμε ακριβώς πώς λειτουργεί η μνήμη τους και πετυχαίνουν τέτοιους άθλους.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο Άργος του Οδυσσέα που αναγνώρισε τον αφέντη του μετά από 20 χρόνια και μετά ξεψύχησε. Σίγουρα η όψη και η κορμοστασιά του ρακένδυτου ζητιάνου δεν θύμιζαν σε τίποτα τον τρανό βασιλιά που είχε φύγει για την Τροία πριν από δύο δεκαετίες. Άλλωστε ούτε ο πατέρας του, ο Λαέρτης, ούτε ο Τηλέμαχος, ούτε η ίδια η Πηνελόπη τον αναγνώρισαν. Η μύτη του σκυλιού όμως δεν λάθεψε και αναγνώρισε την αγαπημένη μυρωδιά.

Σχολή Εκπαιδευτών Σκύλων

StarDogs Trainers Academy

Έναρξη μαθημάτων 1 /12/18

Πληροφορίες 6945 954 564

...

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!