Τον άρτον τον επιούσιον!

Νέα
Typography

-του Γιάννη Αραχωβίτη
Θετικού εκπαιδευτή σκύλων & ανθρώπων
www.StarDogs.gr

Τα σκυλιά είναι άρπαγες φαγάδες. Το φαγητό (εξασφάλιση ενέργειας) είναι μια από τις τρεις βασικές τους επιδιώξεις και έγνοιες στην ζωή. Οι άλλες δυο είναι η ασφάλεια (αποφυγή κινδύνων) και η αναπαραγωγή (η διαιώνιση του είδους).
Τα ζώα που μπορούν και έχουν εύκολη πρόσβαση σε πηγές ενέργειες είναι αυτονόητο να παραμένουν κοντά στις περιοχές αυτές. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η εξημέρωση του λύκου σε σκύλο. Δεν ήταν ενέργεια του ανθρώπου η εξημέρωση του σκύλου. Δεν θα ήταν καθόλου εύκολο στον πρωτόγονο άνθρωπο να εξημερώσει έναν λύκο σε σκύλο (ένα άγριο ζώο σε συνεργάτη). Είναι κάτι που θα χρειάζονταν πολλές γενεές σταδιακής προσαρμογής και επιλεκτικής εκτροφής του ζώου (του λύκου) μέχρι να γίνει χρήσιμο εργαλείο (π.χ. στο κυνήγι). Και με τα μέσα και της δυνατότητες του πρωτόγονου ανθρώπου ήταν κάτι ανέφικτο.

Συνεπώς τα αρχικά σκυλιά (λύκοι) μέσω δικής τους επιλογής παρέμειναν πλησίον των καταυλισμών των ανθρώπων ώστε να βρίσκουν τροφή και μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής εξελίχθηκαν σε ένα είδος ζώο που μπορούσε να ανεχτεί την διακριτική παρουσία του ανθρώπου. Με το πέρασμα του χρόνου τα πιο ήμερα / θαρραλέα/ φιλικά/ συνεργάσιμα κέρδισαν έδαφος και από εκεί προέκυψαν οι πρώτες χρήσιμες ανταλλαγές υπηρεσιών. Για παράδειγμα τα σκυλιά έτρωγαν τα αποφάγια που πετούσαν οι άνθρωποι γύρω από τον καταυλισμό και προειδοποιούσαν γαβγίζοντας όταν κάποιο θηρίο ή άλλος κίνδυνος πλησίαζε τους ανθρώπους.

Ακόμα και σήμερα αυτή η εικόνα παρουσιάζεται συχνά. Προχθές βρέθηκα στην πανέμορφη Μακρινίτσα του Πηλίου. Στην φανταστική πλατεία του χωριού (μια από τις ομορφότερες της Ελλάδος) καμιά δεκαριά σκυλιά συνέχιζαν την ίδια πετυχημένη "πολιτική". Αρκετά ήρεμα/ φιλικά/ θαρραλέα και υπομονετικά κέρδιζαν τα προς τα ζειν (ενέργεια) με το να βρίσκονται στον σωστό τόπο και στο σωστό χρόνο (ταβέρνες –ώρες φαγητού). Έχοντας κερδίσει την φιλία του ανθρώπου, ξέροντας τι ύφος να πάρουν και ποιες στρατηγικές να χρησιμοποιήσουν βγάζουν με αξιοπρέπεια τον «άρτον τον επιούσιον».

προς κοινοποίηση
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Καριέρα εκπαιδευτή σκύλων!

https://www.stardogs.gr/kariera-ekpaidefti-skylon

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!