Γιατί δεν με «ακούει» το σκυλί μου;

Νέα
Typography

Αυτή είναι σίγουρα μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν οι πελάτες μου. Μερικοί αγανακτισμένοι, μερικοί απορημένοι, μερικοί παρεξηγημένοι.

Θεωρούν ότι είναι αυτονόητο το σκυλί τους να τους υπακούει παντού και πάντα, μιας και τα την γνώμη τους είναι το «αφεντικό» του και το φροντίζουν. Δυστυχώς για αυτούς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Βεβαίως το ερώτημά τους είναι εύλογο και χρήζει τεκμηριωμένης απάντησης (μάλλον απαντήσεων).

«Φαίνεται να με γράφει» είναι μια συχνή έκφραση, που υποδηλώνει ότι το σκυλί είναι εκπαιδευμένο, ξέρει τι του ζητάμε αλλά αποφασίζει να κάνει του κεφαλιού του.

Υπάρχουν βεβαίως μερικές πιο λογικές εξηγήσεις για την ανυπακοή του Τζακ.

  • Μπορεί να έχει ξεχάσει την εκπαίδευση

  • Μπορεί να υπάρχουν παρενοχλήσεις

  • Ίσως και να μην έχει εκπαιδευτεί τόσο καλά όσο εμείς νομίζουμε

  • Το σκυλί μπορεί σκόπιμα να μας αγνοεί (;)

Το σκυλί ξεχνάει την εκπαίδευση

Μπορεί να έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που ασχολήθηκες σοβαρά με την εκπαίδευσή του. Υπάρχει πιθανότητα, όπως σε κάθε μορφή εκπαίδευσης, το σκυλί σου να έχει ξεχάσει τις εντολές. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κουτό. Απεναντίας σημαίνει ότι η εκπαίδευσή του ήταν ανεπαρκής ή ότι δεν φροντίζουμε να την κρατάμε «φρέσκια».

Συμβαίνει συχνά να ενθουσιαζόμαστε στην αρχή της εκπαίδευσης, να αφιερώνουμε χρόνο και κόπο, αλλά σιγά σιγά το ενδιαφέρον μας να ξεθωριάζει, η καθημερινότητα να μας εμποδίζει, με αποτέλεσμα αυτά που του μάθαμε αρχικά να έχουν «θολώσει» στο μυαλό του. Η εκπαίδευση είναι σαν το ντουζ. Πρέπει να τa χρησιμοποιούμε σωστά και τακτικά για να είναι αποτελεσματικά.

Βοήθησε το σκυλί σου να μάθει να ανταποκρίνεται με προθυμία

Ο καλύτερος τρόπος είναι να ενσωματώνεις μικρές εκπαιδευτικές περιόδους στην καθημερινή σου ενασχόληση με το σκυλί. Τα χάδια, η απλή βόλτα και το τάγισμα δεν αποτελούν εκπαίδευση.

Αν θέλεις το σκυλί σου να υπακούει, θα πρέπει να το εκπαιδεύεις τακτικά, συγκεκριμένα, με στόχο και κριτήρια.

Επέλεξε που μπορείς να εισάγεις μερικές εντολές. Πριν ανοίξει την πόρτα, πριν το ταγίσεις, πριν το χαϊδέψεις κ.λ.π.

Φρόντισε επίσης να γενικεύεις την εκπαίδευση. Κάνε πρακτική σε διαφορετικά μέρη, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και παρενοχλήσεις. Το να εκπαιδεύεις το σκυλί σου μόνο στην κουζίνα δεν φτάνει.

Παρενοχλήσεις

Υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα που μπορεί να παρενοχλούν και να εμποδίζουν το σκυλί σου να σε υπακούσει. Μυρωδιές, ήχοι, κινήσεις, αυτοκίνητα, άλλα ζώα, η χαρά και ο φόβος της αγοράς κ.λ.π. βομβαρδίζουν τα αισθητήρια του σκυλιού σου, του αποσπούν την προσοχή και το ενδιαφέρουν και αυτό «ξεχνάει», ή δεν μπορεί να εκτελέσει την εντολή που του δίνεις. Το σκυλί δεν μπορεί να μας υπακούσει αν δεν είναι σε σωστό επίπεδο συγκέντρωσης.

Φρόντισε να εκπαιδεύσεις το σκυλί σου σταδιακά και ευχάριστα ώστε να  μπορεί να ανταποκρίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μην εκνευρίζεσαι, μην βιάζεσαι, μην ζητάς πράγματα που δεν μπορεί να κάνει. Βοήθησέ τοΚάνε το δέσιμο και την επικοινωνία σας πιο ισχυρή από το περιβάλλον.  

 

Ίσως και να μην έχει εκπαιδευτεί τόσο καλά όσο εσύ νομίζεις

Ο πιο συχνός λόγος ανυπακοής. Όλοι έχουμε την τάση να βιαζόμαστε. Θέλουμε να μην κάνουμε πολλά αλλά από την άλλη απαιτούμε πολλά. Νομίζουμε ότι έχουμε κάνει το καθήκον μας, ότι έχουμε ολοκληρώσει τις προσπάθειές μας και ότι από εδώ και στο εξής τα πράγματα θα τρέχουν ομαλά και αξιόπιστα σαν ελβετικό ρολόι. Πολλοί βιάζονται να σταματήσουν πριν καλά καλά ξεκινήσουν. Συνεπώς δεν υπάρχει μυστήριο στο γιατί ο Τζακ μας «γράφει». Απλώς η εκπαίδευσή του έχει παραμείνει ημιτελής και ανεπαρκής. Ουδέποτε έφτασε ένα υψηλό επίπεδο, πόσο μάλιστα ολοκληρώθηκε όπως λανθασμένα πιστεύουμε.

Η λύση είναι προφανής. Πρέπει να ξαναρχίσουμε την εκπαίδευση (δική μας και δική του) από πιο χαμηλά για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο συνεργασίας.

Η ανυπακοή έχει να κάνει με την εκπαίδευση

Οι σύγχρονοι εκπαιδευτές απομακρύνονται από πρακτικές που βασίζονται στον μύθο της κυριαρχίας και ιεραρχίας. Ξέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ότι τα σκυλιά δεν έχει κρυφά σχέδια αναρρίχησης στην ιεραρχία και ότι δεν συνωμοτούν για να καθυποτάξουν το ανθρώπινο γένος.

Η απάντηση βρίσκεται στην εκπαίδευση του σκυλιού. Ένα σκυλί που δεν έχει μάθει αρκετά  δυσκολεύεται να ανταποκριθεί. Αν αφιερώσουμε χρόνο και κόπο, τότε τα συμπτώματα ανυπακοής θα μειωθούν και ίσως εξαφανιστούν. Καμία μορφή εκπαίδευσης δεν είναι τέλεια αλλά σίγουρα είναι το κλειδί της  βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ σκύλου και ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν κακά σκυλιά.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν «κακά» σκυλιά. Απλώς υπάρχουν σκυλιά που δεν έχουν μάθει.

Αυτό ίσως να μην μας αρέσει να το ακούμε γιατί ουσιαστικά μας καθιστά υπεύθυνους για τις πράξεις του σκυλιού μας. Όμως έτσι δεν θα έπρεπε  να είναι; Το σκυλί μας  είναι σαν το παιδί μας. Εξαρτώμενο από εμάς.

Για αυτό ας αφήσουμε κατά μέρους τους εγωισμούς και ας ασχοληθούμε σοβαρά με την εκπαίδευση του καλύτερού μας φίλου. Το χρειάζεται, του αξίζει, του τα οφείλουμε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε και μετά να το βοηθήσουμε να μάθει και αυτό.

 

StarDogs Trainers Academy

Γίνε θετικός εκπαιδευτής σκύλων

Επάγγελμα με παρόν, μέλλον και … προσφορά

www.StarDogs.gr

τηλ. 6945 954 564

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!