Κατοικίδια Ζώα και Ανθρώπινο Στρες

Νέα
Typography
Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι νιώθουν ότι ορισμένα κατοικίδια ζώα όπως οι σκύλοι και οι γάτοι, είναι οι καλύτεροι τους φίλοι. Στην κοινωνία που ζούμε, αυξάνονται τα άτομα εκείνα που αισθάνονται ότι τα κατοικίδια ζώα είναι πολύ σημαντικά για αυτούς και αποτελούν ουσιαστική υποστήριξη και αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους. Όμως φαίνεται ότι η παρουσία των κατοικίδιων ζώων, έχει βαθύτερες επιδράσεις στο ψυχικό και σωματικό κόσμο του ανθρώπου.
 

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Buffalo της Νέας Υόρκης, εξέτασαν τη σημασία που έχει για κάποιον που υποβάλλεται σε ψυχικό και σωματικό στρες, η παρουσία ενός αγαπημένου του κατοικίδιου ζώου. Στη συνέχεια σύγκριναν τα αποτελέσματα με εκείνα που παρουσίαζαν τα ίδια άτομα, όταν υποβάλλονταν στο ίδιο στρες αλλά όταν ήταν παρών είτε ένας φίλος, είτε ο ή η σύζυγος ή όταν το άτομο ήταν μόνο του.

 

Οι καταστάσεις που προκαλούσαν στρες, στις οποίες υπόβαλλαν τα 240 παντρεμένα ζευγάρια που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ήταν η διενέργεια νοητικών δύσκολων αριθμητικών πράξεων (πρόκληση ψυχικού στρες) και η τοποθέτηση των χεριών τους μέσα σε πολύ κρύο νερό (πρόκληση σωματικού στρες). Από τα 240 παντρεμένα ζευγάρια τα μισά είχαν κατοικίδιο ζώο, τα άλλα όχι.

 

Τα άτομα που εξετάστηκαν, υποβλήθηκαν στα 2 πιο πάνω τεστ (ψυχικού και σωματικού στρες), στις ακόλουθες 4 διαφορετικές καταστάσεις:

 

1. Το άτομο μόνο του

 

2. Το άτομο ήταν μαζί με το αγαπημένο του ζώο ή κάποιο φίλο του, εάν δεν είχε κατοικίδιο ζώο

 

3. Το άτομο μαζί με τον ή τη σύζυγό του

 

4. Το άτομο μαζί με τον ή τη σύζυγό του και μαζί με το αγαπημένο του ζώο ή κάποιο φίλο του, εάν δεν είχε κατοικίδιο ζώο

 

Για να τεκμηριώσουν τις επιδράσεις που είχε το στρες στο οποίο υποβάλλονταν τα άτομα κατά τις πιο πάνω 4 διαφορετικές καταστάσεις, οι επιστήμονες μετρούσαν τις μεταβολές της πίεσης και του ρυθμού της καρδίας.

 

Τα αποτελέσματα τους είναι ενδεικτικά και πολύ ενδιαφέροντα:

 

Τα άτομα που είχαν κατοικίδια ζώα, παρουσίαζαν λιγότερο στρες σε όλες τις καταστάσεις, σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν ζώα

 

Όταν το αγαπημένο ζώο ήταν παρών, τότε ο ιδιοκτήτης του παρουσίαζε σημαντικά λιγότερη αύξηση της πίεσης και του ρυθμού της καρδίας. Επίσης στα άτομα αυτά, σημειωνόταν ταχύτερη επάνοδος των παραμέτρων της πίεσης και του καρδιακού ρυθμού στα φυσιολογικά τους επίπεδα

 

Τα άτομα που είχαν αγαπημένα ζώα, παρουσίαζαν λιγότερη αύξηση της πίεσης όταν αυτά ήταν παρόντα κατά τις δοκιμασίες του στρες, παρά όταν ήταν παρών και ο ή η σύζυγος τους

 

Στα άτομα που δεν είχαν κατοικίδια ζώα, η παρουσία του ή της συζύγου ή κάποιου φίλου βελτίωνε τις σωματικές επιδράσεις που είχε το στρες πάνω τους

 

Όταν τα άτομα ήταν μόνα τους, παρουσίαζαν τα πιο άσχημα αποτελέσματα όσον αφορά τις επιδράσεις του στρες στην πίεση και τον καρδιακό ρυθμό

 

Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι ότι για πολλούς ανθρώπους, ο σκύλος ή ο γάτος τους ή ακόμη ένα άλλο κατοικίδιο ζώο είναι ένας πραγματικός φίλος.


Όσο και εάν μπορεί να ακούγεται παράξενο το κατοικίδιο ζώο είναι ικανό να δίνει κοινωνική υποστήριξη σε αυτούς που τα αγαπούν.

Για τα άτομα που έχουν ένα αγαπημένο κατοικίδιο ζώο, η φροντίδα και η αγάπη που δίνουν, η ανταπόκριση και αφοσίωση που παίρνουν πίσω, αποτελούν ψυχολογική υποστήριξη που τους επιτρέπει να αντεπεξέρχονται καλύτερα σε καταστάσεις που προκαλούν στρες.

 

Ευγενική παραχώρηση του άρθρου από το Interpet. www.interpet.gr

 

 

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!