Η μεγάλη αγάπη μου για τα ζώα

Σχόλια Εκπαιδευόμενων
Typography
Εδώ και κάποια χρόνια η μεγάλη αγάπη μου για τα ζώα και ειδικότερα για τα σκυλιά με έκανε να ασχοληθώ πέρα από την μελέτη διαφόρων θεμάτων που αφορούν τα σκυλιά όπως πρότυπα φυλής, διατροφή, κλπ και με την εκπαίδευση τους.

Τα βιβλία που έπεσαν στα χέρια μου μιλούσαν για μεθόδους στις οποίες αν το σκυλί δεν εκτελούσε μία εντολή που γνώριζε τότε έπρεπε ο χειριστής να το διορθώσει τραβώντας δυνατά το λουρί για να «ενεργοποιηθεί» ο πνίκτης που είχε το σκυλί στο λαιμό του. Με αυτή την ενέργεια το σκυλί εκτελούσε την εντολή κάτω από τον φόβο της τιμωρίας. Αυτές τις μεθόδους, αφού τις είδα και στην πράξη, μου φάνηκαν από την αρχή σκληρές και κάτι που δεν ταίριαζε με τον χαρακτήρα μου. Στην αρχή λυπήθηκα για το ότι δεν θα εκπαίδευα ποτέ τα σκυλιά μου, «αν τα σκυλιά εκπαιδεύονται με αυτό τον τρόπο καλύτερα να μείνουν ανεκπαίδευτα» είπα στον εαυτό μου και εγκατέλειψα και την επιθυμία μου να γίνω εκπαιδευτής.

Μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχα ακούσει τίποτα για τις θετικές μεθόδους εκπαίδευσης ώσπου μια μέρα στο περιοδικό «Τα Σκυλιά μας και Εμείς» είδα ένα διαφημιστικό για μια σχολή εκπαίδευσης σκύλων αλλά και εκπαιδευτών που κάνει χρήση μόνο θετικές μεθόδους. Πρόκειται για την σχολή Star Dogs Positive Training που ανήκει στον κύριο Γιάννη Αραχωβίτη. Αυτό μου κίνησε την περιέργεια. Τι ακριβώς σημαίνει θετική εκπαίδευση? Χωρίς να χάσω χρόνο και επειδή μένω στη Κύπρο και δεν μπορούσα να επισκεφθώ άμεσα την σχολή έστειλα ένα e-mail ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες. Η απάντηση που πήρα ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα. Θετική μορφή εκπαίδευσης σημαίνει εκπαίδευση χωρίς καμία απολύτως μορφή σωματικής βίας. Το σκυλί εκτελεί την άσκηση χαρούμενα και με ενθουσιασμό γιατί το επιβραβεύουμε με λιχουδιές, χάδια, αγάπη και όχι από φόβο μην τιμωρηθεί.

Άρχισα λοιπόν, και με την καθοδήγηση του κύριου Αραχωβίτη, να μελετώ όσο περισσότερο μπορούσα για τις θετικές μορφές εκπαίδευσης και να διαβάζω τα άρθρα του στο περιοδικό με μεγάλη προσοχή. Μετά από αρκετή μελέτη και αφού πέρασε αρκετός χρόνος αποφάσισα να επισκεφθώ την σχολή του κύριου Αραχωβίτη για να δω κοντά σε ένα επαγγελματία εκπαιδευτή πως λειτουργούν στην πράξη αυτές οι μέθοδοι και τι αποτελέσματα μπορείς να πετύχεις.

Βρέθηκα έτσι στην Αθήνα και στην Βάρη όπου βρίσκεται η σχολή εκπαιδευτών. Με την πρώτη μας γνωριμία με τον κύριο Αραχωβίτη διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα άτομο πραγματικά φιλόζωο και με βαθιά γνώση στα θέματα της εκπαίδευσης ζώων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, αν και ο ίδιος δεν θέλει να αναφέρεται σε αυτό, ότι ο κορυφαίος ίσως στον κόσμο εκπαιδευτής Bob Bailey, που υπήρξε δάσκαλος του, μιλάει για τον κύριο Αραχωβίτη με τα καλύτερα λόγια.

Το κλίμα στην σχολή ήταν πολύ φιλικό και τα παιδία με υποδέχθηκάν με ενθουσιασμό και με έβαλαν αμέσως στην παρέα τους. Το μάθημα διεξαγόταν, μεταξύ των άλλών, και μέσα από συζήτηση αλλά και με πρακτικές ασκήσεις με διάφορα σκυλιά που ανήκαν στους μαθητές. Επίσης, κάποιοι από τους μαθητές έκαναν επίδειξη τον καινούργιων tricks που είχαν μάθει τα σκυλιά τους και μας εξηγούσαν τον τρόπο που δίδαξαν την συγκεκριμένη άσκηση στο σκυλί. Μετά από το μάθημα βγήκαμε έξω στον κήπο όπου εκεί τα σκυλιά, μαζί με άλλα άτομα που είχαν φέρει τα σκυλιά τους, είχαν την ευκαιρία να ασκηθούν κάνοντας agility με την καθοδήγηση του κυρίου Αραχωβίτη. “To agility πέραν από τα άλλα οφέλη που έχει για το σκυλί του παρέχει επίσης μία πρόκληση για πνευματική και σωματική άσκηση , καταναλώνοντας τα πλεονάσματα ενέργειας με έναν δημιουργικό, ευχάριστο και θετικό τρόπο”, τονίζει ο κύριος Αραχωβίτης.

Με μεγάλη προθυμία ο κύριος Αραχωβίτης με έπαιρνε μαζί του σε σπίτια όπου έκανε κατ’ οίκον εκπαίδευση. “Είναι σημαντικό να εκπαιδεύεται στο σκυλί στο ζωτικό του χώρο γιατί εκεί αισθάνεται πιο άνετα, έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έτσι συγκεντρώνεται πιο εύκολα” μου τονίζει. Αυτό που έζησα και είδα με εξέπληξε. Τα σκυλιά με τα πρώτα κιόλας μαθήματα μάθαιναν να κάθονται, να ξαπλώνουν, να πηγαίνουν στο χαλί τους και όλα αυτά να τα κάνουν με ευχαρίστηση και ενθουσιασμό. Το αποκορύφωμα ήταν δύο αδελφάκια cocker spaniels, ο Packo και ο Nero, δύο μόλις μηνών. Ήτανε το δεύτερο τους μάθημα και αυτά εκτελούσαν λες και είχαν εκπαιδευτεί εδώ και μήνες.

Παρακολουθούσα με μεγάλη προσοχή τον κύριο Αραχωβίτη πως δούλευε αλά ταυτόχρονα η χαρά και το χαμόγελό μου δεν κρύβονταν. Όταν άκουσα για τις θετικές μεθόδους εκπαίδευσης είχα ενθουσιαστεί αλλά δεν περίμενα ποτέ ότι θα είχαν τόσο γρήγορα αποτελέσματα.

Απρίλης 2003 Χαράλαμπος Νικολαίδης Πάφος, Κύπρος

Στοιχεία Επικοινωνίας

StarDogs Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Υπεύθυνος: Γιάννης Αραχωβίτης (Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων Μέλος του APDT #66102 (USA) & PDTE)

Τηλ.: 210-60 29 053

Κιν.: 6945 954 564

στείλτε μήνυμα

dog-contact


Πανσιόν (ξενοδοχείο) σκύλων

Τηλ.: 213-00.80.588

Κιν.: 694-43.99.911

Χάρτης

Εγγραφτείτε στο δωρεάν Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας και αποκλειστικό περιεχόμενο μόνο για συνδρομητές.
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!