Ειλικρίνεια και Εκπαίδευση Σκύλων

Εκπαίδευση Σκύλων
Typography
Αν δυο πράγματα με βοήθησαν να ζω αρμονικά με τα ζώα (αν πράγματι συμβαίνει αυτό, χα! χα!) είναι η επιβράβευση συμπεριφορών που είναι πολύ σημαντικές για μένα (π.χ. το να είναι ήρεμα) και να είμαι κατανοητός και ειλικρινής μαζί τους.

Δεν ξοδεύω την ημέρα μου στο σπίτι με γεμάτες τσέπες από λουκανικάκια (λιχουδιές). Στην πραγματικότητα (με εξαίρεση την περίοδο της βασικής τους εκπαίδευσης ,από 2-6 μηνών, και κατά την συντήρηση της εκπαίδευσης) τα σκυλιά μου σπάνια κερδίζουν λιχουδιές για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Σπάνια παίρνω λιχουδιές πια στην βόλτα μας, σπανιότερα τα επιβραβεύω όταν είναι ξαπλωμένα ήρεμα στο σπίτι. Όταν όμως τα αποφασίσω να τα επιβραβεύσω για κάτι είμαι ειλικρινής , φροντίζοντας να τα βοηθάω να καταλαβαίνουν το γιατί.


Νομίζω ότι τα ζώα γενικότερα , και ειδικότερα ή γάτες και τα σκυλιά δεν διαφέρουν σε πολλά πράγματα από εμάς- διαφέρουν όμως στο ότι ζουν στο τώρα και στο εδώ (παρόν) ενώ οι άνθρωποι ζουν χαμένοι στο παρελθόν και στο μέλλον (ιδιαίτερα οι Δυτικοί λαοί). Εννοώ ότι δεν είμαστε σε θέση να πάμε βόλτα με το ποδήλατο χωρίς να σκεφτόμαστε το χρηματιστήριο ή να πάμε στην ταβέρνα χωρίς να μιλάμε ώρες στο κινητό ή να διαβάζουμε ένα βιβλίο χωρίς να σκεφτόμαστε το ντέρμπυ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού σε δυο εβδομάδες.

Βρίσκω αρκετά συναρπαστικές πολλές ανατολίτικες θρησκευτικές και φιλοσοφικές ιδέες αλλά δεν προτείνω στο να αλλαξοπιστήσετε για να εκπαιδεύσετε τα σκυλιά σας. Αυτό που ταπεινά θα σας συμβούλευα να κάνετε είναι να είσαστε 100% συγκεντρωμένοι όταν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τα σκυλιά σας. Αν ακολουθήσετε αυτοί την τακτική σύντομα θα ανακαλύψετε ότι δεν χρειάζεστε χιλιάδες ώρες για την εκπαίδευση του σκυλιού σας αλλά  μάλλον λίγα λεπτά καθημερινής ειλικρινής επικοινωνίας και "ξεκάθαρης" εκπαίδευσης.


Είμαστε καταρκεματισμένες προσωπικότητες σε μια δαιδαλώδη κοινωνία. Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε χαϊδεύουμε το σκυλί ενώ βλέπουμε τηλεόραση, ταγίζουμε το σκυλί ενώ μιλάμε στο κινητό μας, επιβραβεύουμε το τράβηγμα στο λουρί όταν χαιρετάμε το γείτονα, καθόμαστε στο τραπέζι με τα παιδιά μας ενώ το μυαλό μας είναι στην επόμενη συνάντηση με τον μάνατζερ της τάδε εταιρείας. Νομίζω ότι τα περισσότερα πλάσματα διαισθάνονται όταν έχουν όλη μας την προσοχή και το ειλικρινές μας ενδιαφέρον και πότε όχι. Εν πάση περιπτώσει όταν χαϊδεύω ένα σκυλί , μια γάτα ή μιλάω σε ένα παπαγάλο , σταματάω όλα τα υπόλοιπα και είμαι εκεί , εκείνη την στιγμή με εκείνο το ζώο. Τα ζώα το καταλαβαίνουν και το εκτιμούν αυτό-και τους τους είναι  ενισχυτικά ευχάριστο και γεμάτο από σημασία και επικοινωνία. Το να τους χαϊδεύουμε χωρίς  σημασία το κεφάλι ή να τους μιλάμε χωρίς αρχή και τέλος ενώ βλέπουμε το Big Brother δεν  σημαίνει πολλά και το σκυλί το ξεχωρίζει.

 

Γιατί μερικά σκυλιά συνεχίζουν να επιδίδονται σε συμπεριφορές που μας ενοχλούν? Γιατί τότε μόνον κερδίζουν το παθιασμένο ενδιαφέρον των ιδιοκτητών τους... εκείνες οι στιγμές είναι ειλικρινείς και έχουν την αμέριστη προσοχή των. Όλοι μας θέλουμε να έχουμε την ειλικρινή προσοχή κάποιου και δυστυχώς αν μια σχέση προκαλεί την ειλικρινή προσοχή και πάθος μόνον όταν θυμώνουμε το λογικό είναι να περιμένουμε αρκετές "μάχες" και ενοχλητικές συμπεριφορές.

Έτσι αν δω ότι ο σκύλος μου είναι ήρεμος, δεν τον αγνοώ. Ποτέ δεν θεωρώ μια επιθυμητή συμπεριφορά αυτονόητη και δεδομένη. Δεν είναι απαραίτητο να του δώσω μια πεντανόστιμη λιχουδιά (που σίγουρα δεν βλάπτει) αλλά τουλάχιστον τον κοιτάζω με ειλικρινή ενδιαφέρον,  γεμάτο σημασία. Κάποιος θα μπορούσε να κλείσει την τηλεόραση, να σκύψει πάνω από το σκυλί και να το χαϊδέψει ('όχι για ώρες αλλά για δέκα δευτερόλεπτα αλλά με σημασία και όλα δικά του για μερικά σκυλιά αυτό σημαίνει περισσότερα από το να τους βάζουμε το φαγητό στο πιατάκι τους και να εξαφανιζόμαστε). Χωρίς ειλικρινή προσοχή και πραγματική στοργή το σκυλί θα συνεχίσει να σας ενοχλεί, όχι από πρόθεση να κυριαρχήσει αλλά από ανάγκη να "ΕΧΕΙ ΕΣΑΣ" έστω για λίγες στιγμές ...(έστω και θυμωμένο). Τα σκυλιά δεν χρειάζονται ώρες ατελείωτες. Είναι κοινωνικά, αγελαία ζώα, αλλά δεν τους φτάνει να ζουν στο σπίτι μας και να τα αγνοούμε πλήρως, να νοιώθουν ότι δεν υπάρχουν παρά μόνο όταν μας ενοχλούν.Τα σκυλιά κοιτάζουν την δουλειά τους. Δοκιμάστε να τους πείτε μια γλυκεία κουβέντα "Μπράβο Ίκαρε!" πέστε το και πάνω από όλα ΕΝΝΟΗΣΤΕ το!! Αν δείτε το σκυλί σας να σας κοιτάζει , χαμογελάστε του και ανταποδώστε του μια ζεστή ματιά.Νοιώστε τι θέλει και τι χρειάζεται το σκυλί σας και δώστε το.

Με άλλα λόγια αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα σκυλιά δεν είναι "κακομαθημένα" αλλά στην πραγματικότητα χρειάζονται λίγη ειλικρινή αγάπη και προσοχή και ότι οι ιδιοκτήτες τους να δείχνουν με σαφήνεια ότι τους αρέσει όταν αυτά συμπεριφέρονται σωστά και δεν ενοχλούν.

Μερικά σκυλιά  έχουν την δυνατότητα να εξασκούνται σωματικά και πνευματικά., έχουν καλή τροφή και φροντίδα και παρόλα αυτά πάλι δεν συμπεριφέρονται "σωστά". Θέλουν κάτι , που δεν τους το παρέχουμε. Είναι σαν τα "σύγχρονα" παιδιά με το βεβαρημένο πρόγραμμα, που δεν πάνε  για άλλη μια προπόνηση στο ποδόσφαιρο ή στο μάθημα της μουσικής. Αυτό που θέλουν από τους γονείς τους είναι να σταματήσουν  για λίγο, να κάτσουν κάτω, να τους κοιτάξουν στα μάτια, να τους ρωτήσουν "Πως είσαι" , να τους ακούσουν με ενδιαφέρον, με ειλικρίνεια να μοιραστούν τις δικές τους επιθυμίες  και τα όνειρα, να τα αγκαλιάσουν για δυο λεπτά χωρίς να κοιτάζουν το ρολόι. Όχι να ακούσουν ένα "Πως πήγε το σχολείο" χωρίς ο γονέας να πάρει τα μάτια του/ της από την εφημερίδα ή από την οθόνη του κομπιούτερ.

 

Εδώ είναι η άσκηση που πρέπει να κάνετε. Σκεφτείτε πως είναι Ενα επικοινωνείτε κατανοητά και με ειλικρινή ενδιαφέρον και να ανταμείβετε το σκυλί σας με σημασία αντί να θεωρείτε δεδομένη την σωστή του συμπεριφορά.

 
StarDogs Positive Training
Γιάννης Αραχωβίτης
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Σχολή Εκπαίδευτών Ζώων
Μέλος του APDT#66102 (USA) & PDTE
 
Τηλ. 210-60 29 053  -  Κιν. 6945 954 564

www.stardogs.gr       Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!