Πνίχτης - Μικρή Συνέντευξη - Η Γνώμη των Ειδικών

Εκπαίδευση Σκύλων
Typography

Ζητάμε σε κάθε τεύχος τη γνώμη έξι ειδικών (εκπαιδευτών, εκτροφέων, κτηνιάτρων) για ένα ζήτημα που μας απασχολεί, έτσι χρειάζεται οι απαντήσεις σας να είναι σύντομες και περιεκτικές, και να ΜΗΝ ξεπερνάνε σε σύνολο τις 300 λέξεις. Τα ερωτήματα είναι ενδεικτικά. (Δεν χρειάζεται να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα.)

1. Ποια η γνώμη σας για τον πνίχτη; Υπάρχει διαφοροποίηση για τον πνίχτη με καρφιά ως προς αυτόν χωρίς καρφιά (μεταλλικό ή δερμάτινο);

Η γνώμη μου για τον πνίχτη είναι η χειρότερη που θα μπορούσε να υπάρξει και από εκπαιδευτικής αλλά και από ζωοφιλικής άποψης. Και οι δύο πνίχτες (με ή χωρίς καρφιά ) είναι εργαλεία τιμωρίας και βασανισμού των σκυλιών (… των καλύτερών μας φίλων) με πολλές παρενέργειες (παρατράγουδα). Πάντως μεγαλύτερο κακό (ορθοπεδικό) δημιουργεί ο χωρίς καρφιά. Για ψυχολογικό/ συμπεριφεριολογικό κακό καλύτερα να μην απαντήσω.

 

2. Ο πνίχτης στην εκπαίδευση, απαραίτητος, βοηθητικός ή άχρηστος;

Ο πνίχτης κατά την γνώμη μου πρέπει να μην χρησιμοποιείτε καθόλου. Η χρήση του πνίχτη δείχνει την εκπαιδευτική αδυναμία μας. Σίγουρα είναι μύθος η φράση «σωστή χρήση του πνίχτη». Η σωστή χρήση του πνίχτη είναι μία. Να πνίγει (το λέει και η ίδια η λέξη).

 

 

3. Η χρήση του πνίχτη από το αφεντικό σε καθημερινή βάση (π.χ. στη βόλτα);

Καθημερινή εξάσκηση τρομοκρατίας και βασανισμού του ζώου. Και μόνο η αποδοχή του πνίχτη δείχνει την στάση μας (ή τους συμβιβασμούς) απέναντι στο όλο θέμα της εκπαίδευσης. Πόσο μάλιστα όταν χρησιμοποιείται και από τον ιδιοκτήτη, που στερείται επαρκούς γνώσης και δυνατότητας σωστού ελέγχου του σκυλιού. Η βόλτα γίνεται μαρτύριο και για τον άνθρωπο και τον σκύλο.

 

4. Ο πνίχτης για τον σκύλο: Βλαβερός ή αβλαβής; Επώδυνος ή ανώδυνος;

Καταπιεστικός ή όχι;

Βλαβερός, επώδυνος και καταπιεστικός. Όποιος αμφιβάλει θα μπορούσε να πειραματιστεί χρησιμοποιώντας τον πνίχτη στον δικό του λαιμό.

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ 46 ΣΤΟΥΣ 50 ΣΚΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΑΝ
ΠΝΙΧΤΗ ΕΙΧΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ, ΤΡΑΧΕΙΑ, Η
ΠΛΑΤΗ, ΕΝΩ 35 ΣΤΟΥΣ 50 ΘΑ ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ
ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΕΣ ΤΡΑΧΕΙΤΙΔΕΣ , ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Κ.Ο.Κ.

Ιανουάριος 2002 για το περιοδικό «Γαβ Γαβ»

 

StarDogs Positive Training

Γιάννης Αραχωβίτης

Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων

Μέλος του APDT #5703

Τηλ 010- 60 29 053 –6945 95 45 64

www.stardogs.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!