Αν μιλήσεις στα ζώα, θα σου μιλήσουν και αυτά

Νέα
Typography

 

talk_dog«Αν μιλήσεις στα ζώα, θα σου μιλήσουν και αυτά και θα γνωριστείτε. Αν δεν τους μιλήσεις, δεν θα τα γνωρίσεις, και αυτό που δεν γνωρίζεις σε φοβίζει. Αυτό που φοβόμαστε μας καταστρέφει». ~Chief Dan George

Στην μακρόχρονη ιστορία του ανθρώπου , η επικοινωνία με τα ζώα δεν είναι κάτι καινούριο. Οι πρόγονοί μας το έκαναν. Αν και , φυσικά, ο κόσμος ήταν διαφορετικός τότε. Οι άνθρωποι δεν είχαν ξεχάσει. Ήμασταν ακόμη συνδεδεμένοι με όλα –με την γη  και τον ουρανό, με την χελώνα και την αράχνη, με τον λύκο και το ελάφι, το γεράκι και με όλα τα άλλα έμψυχα πράγματα, που όλα ήταν έτσι. Γιατί όλα ήταν ζωντανά. Υπήρχε μια απλή γλώσσα ύπαρξης, με την οποία όλα τα μέλη της ζωής ελεύθερα και με άνεση επικοινωνούσαν και γνώριζαν το ένα το άλλο.Μερικοί ισχυρίζονται ότι όλα ήταν άνθρωποι τότε. Ένα τραγούδι της φυλής Netsilik (Εσκιμώοι) εξιστορεί. «Στον πρώτο καιρό , όταν και οι άνθρωποι και τα ζώα ζούσαν στην γη, ένας μπορούσε να γίνει ζώο αν ήθελε και ένα ζώο μπορούσε να πάρει  ανθρώπινη ύπαρξη. Κάποιες φορές ήταν άνθρωποι και κάποιες ζώα και δεν υπήρχε διαφορά. Όλα μιλούσαν την ίδια γλώσσα.

Στον σύγχρονο κόσμο η ιδέα του να μιλάς με τα ζώα μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργη. Ίσως αντικατοπτρίζει το πόσο πολύ εμείς ξεχωρίσαμε τον εαυτό μας από τον ιστό της ζωής (ανθρωποκεντρισμός) και μπορεί να αναρωτιόμαστε γιατί , και αν ακόμη μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, να θέλουμε να το πράξουμε? Τι θα μπορούσε κάποιος να μάθει με το να μιλήσει με τα ζώα?   Ας παρακάμψουμε για λίγο την δυσπιστία μας, το πέπλο της πολιτιστικής πλύσης του εγκεφάλου μας (ότι είμαστε κάτι το ξεχωριστό) και όχι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό και πλάστη (διαφορετικές μορφές της ίδιας ενέργειας) , που μας λένε ότι τέτοια πράγματα είναι ανοησίες.

Ας ρωτήσουμε πιο «βαθιές» ερωτήσεις. Τι θα σήμαινε για τους ανθρώπους να καταλάβουν τον κόσμο μέσα από το πρίσμα και τα μάτια ενός άλλου ζώου? Ενός μυρμηγκιού, ενός ελαφιού , ενός αετού. Τι πληροφορίες θα μπορούσαν τα ζώα να μοιραστούν μαζί μας για τις μοναδικές αντιλήψεις τους και τους τρόπους ζωής?

Τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από εκείνα τα ζώα που τα περιγράφουμε πανέξυπνα και συναισθηματικά- όπως το δελφίνι , το σκύλο, την γάτα? Τι θα μπορούσαν τα άγρια και τι τα εξημερωμένα κατοικίδια να μας πουν? Μοιραζόμαστε τα σπίτια μας και την ζωή τους μαζί τους . Πως το αντιλαμβάνονται? Τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από τα ζώα που μας προκαλούν φόβο και ανατριχίλα (φίδια, σκορπιοί, καρχαρίες), είτε από άγνοια ή προκατάληψη?

Σε κάθε περίπτωση, το να «ανοιχτούμε» στα ζώα είναι ένα άνοιγμα προς το δικό μας εσωτερικό μυστήριο. Διανοητική και συναισθηματική  σύνδεση με ένα ζώο σημαίνει επέκταση του εαυτού μας. Συνδεόμαστε με ένα άλλο κομμάτι του σύμπαντος, και επανακτούμε ένα άλλο κομμάτι του εαυτού μας.

social_facebookΒρείτε μας στο Facebook

Επιμέλεια StarDogs Positive Training
Γιάννης Αραχωβίτης
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Μέλος APDT#5703 (U.S.A.), Αντιπρόσωπος Ελλάδος του PDTE (Europe)
Τηλ. 210-60 29 053 κιν. 6945-95 45 64
www.stardogs.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!