Χρησιμοποιώντας θετική εκπαίδευση στην εργασία

Νέα
Typography
Χρησιμοποιώντας θετική εκπαίδευση στην  εργασίαΕυχαριστώ που με σκέφτηκες με το γράμμα σου. Χαίρομαι που ο σύζυγος σου έχει τώρα μια δουλεία με πραγματικές προοπτικές, παρ'όλο που ο εργοδότης του χρησιμοποιεί πολύ Αρνητική Ενίσχυση (-R)και Θετική Τιμωρία (+Ρ) στις συναλλαγές του μαζί του. Ελπίζω μεταξύ σας, να βρεις πολλούς τρόπους να χρησιμοποιήσεις Θετική Ενίσχυση (+R) ώστε να τον βοηθήσεις να επιτύχει. Θεωρώ ότι οι αντιπαλότητες στον εργασιακό τομέα είναι από τις πιο σκληρές γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που τις επηρεάζουν. Αλλά αν βρεις τρόπο να εμπλουτίσεις την καθημερινή ρουτίνα με (Θετική Ενίσχυση (+R), θα έχεις θεαματική διάφορα.
Είχα σε προσωπικό επίπεδο μ'αυτή την μέθοδο μεγάλες επιτυχίες αλλά και παταγώδεις αποτυχίες. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο δύσκολοι να τους χειριστείς από οποιοδήποτε άλλο ζώο που έχω ασχοληθεί μέχρι τώρα. Μια φορά όμως είχα τόση επιτυχία που ξεπέρασε και τις καλύτερες μου προσδοκίες. Ήταν αρκετό καιρό πριν μάθω οτιδήποτε για το ΟC (Operant Conditioning), και το οφείλω στην μητέρα μου. Αυτή η δουλεία ήταν πραγματικά απαίσια, και απεχθανόμουν τον εργοδότη μου. Έβρισκε τρόπους να με κάνει να αισθάνομαι αποτυχημένος. Όσο πιο πολύ αυξανόταν η άρνηση μου για την δουλεία τόσο πιο αβάσταχτη γινότανε.
 
Τηλεφωνούσα σπίτι μου (αυτό ήταν όταν ήμουν στην Αλάσκα, στα 20 μου χρόνια) και κλαιγόμουν στην μητέρα μου, μέχρι που μια μέρα με ρώτησε αν ήθελα να δοκιμάσω ένα πείραμα με τον εργοδότη μου πριν παραιτηθώ. Μου ζήτησε να παρατηρήσω τα πράγματα που τον περιβάλλουν και τα πράγματα που του κινούσαν το ενδιαφέρον και να κάνω μια λίστα 10 πραγμάτων που παρατήρησα. Δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ να μάθω κάτι παραπάνω γι'αυτόν γιατί δεν άντεχα να είμαι γύρω του, αλλά αυτή την στιγμή ήμουν έτοιμος να παραιτηθώ, αλλά η δουλεία ήταν καλή, αν κατάφερνα να τα βρω με τον εργοδότη μου.

Γι αυτό έκανα ότι μου είπε, και έμεινα έκπληκτος όταν είδα στο γραφείο του περιοδικά που διάβαζα και γω με θέματα που δεν είχα ιδέα ότι τον ενδιέφεραν. Παρατήρησα ότι είχε γύρω του έργα τέχνης που ήταν ανάλαφρα και αεράτα ,γεμάτα πάθος και κίνηση. Παρατήρησα ότι είχε πολλές φωτογραφίες του σκυλού του στον τοίχο. Παρατήρησα πως το πρόσωπο του μαλάκωνε και πως χαλάρωνε το σώμα του όταν τα πράγματα πήγαιναν καλά η όταν μια σκληρή απόφαση που αναγκαζότανε να πάρει αποδεικνυότανε σωστή στο μέλλον.

Την επόμενη βδομάδα η μητέρα μου με άρχισε με την δεύτερη φάση: Μου ζήτησε να διαλέξω 3 από τα 10 θέματα και να σκεφτώ στο Σαββατοκύριακο ερωτήσεις που θα έκανα στον εργοδότη μου σχετικά μ'αυτά τα θέματα και μετά ν'ακούσω με προσοχή τις απαντήσεις του και απ'αυτές να προκύψουν περισσότερες δικές μου ερωτήσεις.

Ήταν σαν θαύμα. Άρχισα να τον ρωτάω, να ακούω και να παρακολουθώ με προσοχή και να του αποδεικνύω ότι συμμετέχω με τα λόγια, τα μάτια και την γλώσσα του σώματος. Προς το τέλος αυτής της εβδομάδας άρχισε να θέτει θέματα συζήτησης και να με ρωτάει την γνώμη μου σχετικά μ'αυτά και να χαμογελάει πραγματικά κατά την διάρκεια της συζήτησης μας. Προς το τέλος της εβδομάδας η μητέρα μου μου έβαλε άλλον ένα προβληματισμό: Βρες πράγματα που σου αρέσουν στην δουλεία του και σχολίασε τα - και αν αυτό δεν είναι εφικτό- δείξε τον θαυμασμό και την αποδοχή σου με τα μάτια και την γλώσσα του σώματος. Ο εργοδότης μου ήταν καλός γιατρός και δεν ήταν δύσκολο να βρω πράγματα να θαυμάσω σ'αυτόν.

Προς το τέλος της 2ης βδομάδας μιλάγαμε ασταμάτητα με τον εργοδότη μου, συζητούσαμε για χιλιάδες θέματα, βρίσκαμε πράγματα να εκτιμήσομε ο ένας στον άλλο και βασικά βοηθούσαμε να ανεβάσουμε το ηθικό μας αντί να σπάμε τα νεύρα μας. Η σχέση μας συνέχισε να καλυτερεύει γιατί κανείς από τους δυο μας δεν ήταν ευχαριστημένος με την ένταση που υπήρχε στο παρελθόν, και αφού βρήκαμε κοινές γέφυρες, μπορούσαμε να συμβιώνομε αρμονικά χωρίς προβλήματα.

Αυτό με βοήθησε να μάθω μερικά πολύ χρήσιμα μαθήματα, το χειρότερο από τα οποία ήταν ότι εγώ δημιουργούσα την ένταση μεταξύ μας και ήμουν εντελώς ανίδεος, γι'αυτό και έριχνα το λάθος στον εργοδότη μου. Από την στιγμή που είδα ότι μπορούσε να υπάρξει διάφορα η ζωή μου άλλαξε εντελώς. Ήταν μια από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες της ζωής μου και αυτό που την έκανε τόσο δυνατή είναι ότι δεν υπήρχε δόλος. Ο τρόπος που μου έδειξε η μητέρα μου δεν ήταν να μάθω πως να κολακεύω τον εργοδότη μου αλλά να βρω κοινά ενδιαφέροντα και να μάθω απ'αυτόν , δηλ. ν'ανοίξω γέφυρες επικοινωνίας.

Μετά απ'αυτή την εμπειρία, κατάλαβα ότι άσχετα από την οποία κατάσταση και αν βρισκόμουν, αν εγώ άλλαζα την στάση μου και έψαχνα για πράγματα να εκτιμήσω στους άλλους, θα μπορούσα πάντοτε κάτι να βρω. Έπρεπε πρώτα ν'αλλάξω εγώ την συμπεριφορά μου και σταδιακά η συμπεριφορά του αλλού ατόμου θα άλλαζε όσο μεγάλωνε το δικό μου ενδιαφέρον γι'αυτό.
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!