Οδηγίες για την Εκπαίδευση ενός Φοβικού Σκύλου

Νέα
Typography

doogΤο πιο σημαντικό είναι να δουλέψεις ώστε να χτίσεις μια θετική σχέση εμπιστοσύνης με το σκυλί σου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως χρειαστείς να αφιερώσεις μερικές μέρες, βδομάδες ή και μήνες στο να δείξεις στο σκυλί σου ότι είσαι ασφαλής, ευχάριστος και ο καλύτερός του φίλος.

Πάντα είναι χρήσιμο και σοφό να μιλήσεις με έναν κτηνίατρο πρώτα. Αρρώστιες, τραυματισμοί, ελαττωματική όραση ή ακοή μπορούν να προκαλούν την φοβία του σκύλου. Σιγουρέψου ότι έχεις αποκλείσει αυτές τις αιτίες που μπορούν από μόνες τους ή και σε συνεργασία με άλλες αιτίες να προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά του σκύλου σου. Το σκυλί σου μπορεί να έχει επίσης μια γενετική προδιάθεση στο να είναι επιφυλακτικό και φοβικό.

Ανεξάρτητα από την αιτία, το σκυλί σου είναι αυτό που είναι και εσύ οφείλεις και μπορείς να το βοηθήσεις να μάθει να αισθάνεται καλύτερα. Η συνεργασία με έναν έμπειρο και θετικό εκπαιδευτή που ασχολείται με φοβικά σκυλιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα. Οποιοσδήποτε εκπαιδευτής σου προτείνει να κάνεις πράγματα που φοβίζουν το σκυλί σου ή να χρησιμοποιήσεις την τιμωρία ως μέσω εκπαίδευσης , θα πρέπει να απορριφθεί αμέσως.

 

Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να χαλάσεις την σχέση σου και να προδώσεις την εμπιστοσύνη του σκυλιού σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δείξεις στο σκυλί σου, όπως πολύ ισχυρίζονται, ότι είσαι  το "μεγάλο αφεντικό". Επειδή μπορείς να ελέγχεις όλα όσα το σκυλί σου θέλει και χρειάζεται αυτομάτως γίνεσαι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή του. Δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώσεις ή αποδείξεις με "παλικαριές" και εκφοβισμούς.

Άσχετα από το τι φοβάται το σκυλί σου, ή γιατί φοβάται, αρνήσου κάθε πειρασμό του να το εξαναγκάσεις το σκυλί να "αντιμετωπίσει" τους φόβους του (αυτό ονομάζεται τακτική "πλημμύρας"). Ίσως κάποια μέρα, όταν το σκυλί είναι έτοιμο, να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο αλλά σε αρχικά στάδια ρισκάρεις πολύ να κάνεις τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Σεβάσου τις φοβίες του σκυλιού σου. Δεν είναι ηλίθιες, αβάσιμες ή παράλογες. Το σκυλί σου δεν είναι δειλό. Η αποστολή σου, αν την αποδεχτείς, είναι να βοηθήσεις το σκυλί σου να μάθει να χαίρεται τη ζωή ακόμη και στην παρουσία των πραγμάτων που τώρα του δημιουργούν προβλήματα. Δεν θα το πετύχεις σε μια μέρα και μην προσδοκείς θαύματα χωρίς προσπάθεια.

Αν χτίσεις καλή σχέση με το σκυλί σου , θα είσαι η πηγή αυτοπεποίθησης και θάρρους για αυτό. Όταν το σκυλί σου σε εμπιστευτεί, μόνο τότε μπορείς να του ζητάς να αρχίσει να ανταπεξέρχεται "άβολες" καταστάσεις , έχοντας καλές πιθανότητες να προσπαθήσει. Μάθε να "διαβάζεις" τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σου και πως σου δείχνει τα συναισθήματά του και θα γίνεις ακόμη καλύτερος στο να επιλέγεις να του δίνεις τις σωστές εμπειρίες που χρειάζεται.

Αν το σκυλί σου φοβάται τους άγνωστους (ανθρώπους), να είσαι έτοιμος να προστατεύσεις το σκυλί σου από "καλοπροαίρετους" φίλους και αγνώστους. Αρχικά η καλύτερη τακτική είναι να βάλεις στο σκυλί , όσο πιο λίγη πίεση γίνεται. Αυτό μπορεί να σημαίνει αποφυγή κοιτάγματος στα μάτια, πλάγιο πλησίασμα, να μην μιλάμε, αποφυγή βιαστικών κινήσεων κ.λ.π. Δεν παίζει ρόλο ποιες είναι οι δικές σου προθέσεις, το σκυλί μπορεί ακόμη να φοβάται. Ο στόχους σου  είναι να βοηθήσεις το σκυλί να ανέχεται, έστω και για λίγο, και στη συνέχεια να χαίρεται την παρουσία αγνώστων. Ζήτησε από τους ανθρώπους να αδιαφορούν για το σκυλί, να μην το πλησιάσουν μέχρι εκείνο να αποφασίσει να τους πλησιάσει. Μετά μπορούμε να συνδυάσουμε την παρουσία αγνώστων με ωραία πράγματα που συμβαίνουν στο σκυλί (π.χ. λιχουδιές, παιχνίδια κ.λ.π.) Ας μην βιαστούν να χαϊδέψουν το σκυλί. Θα είναι υπέροχο αν πετύχουμε να χαίρεται το χάδι από αγνώσους, Τώρα όμως, μαθαίνει να ανταπεξέρχεται στην απλή παρουσία τους και αυτό είναι ένα από τα πολύ μικρά και διαδοχικά βηματάκια προόδου που θέλουμε να πετύχουμε. Οι βιασύνες δεν βοηθούν καθόλου. Δυστυχώς μερικοί είναι βιαστικοί και "πιέζουν" τα πράγματα. Τέτοιες πρακτικές, δυστυχώς, καταλήγουν τις περισσότερες φορές σε δράματα.

Αν το σκυλί σου έχει κάποιο ιδιαίτερο φόβο (άλλα σκυλιά, παιδιά, κεραυνούς, αυτοκίνητα κ.λ.π.), εσύ θα πρέπει να "στήνεις" τέτοια σενάρια ώστε το σκυλί να μάθει ότι όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνα αλλά ότι μπορεί να σημαίνουν και υπέροχα πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα (μέθοδος κλασικής εξαρτημένης μάθησης). Για παράδειγμα η παρουσία των παιδιών να ταυτίζεται με την έναρξη κάποιου αγαπημένου παιγνιδιού για το σκυλί.

Δεν θέλουμε να βιάσουμε τα πράγματα ώστε το σκυλί να έρθει υπερβολικά γρήγορα σε οξεία αντιπαράθεση με ότι του προκαλεί φόβο αλλά από την άλλη μεριά δεν θέλουμε και να το απομωνόσουμε και ποτέ να μην του δοθεί η δυνατότητα να ξεπεράσει τις φοβίες του. Είναι σημαντικό να βρούμε τις λεπτές ισορροπίες του σκυλιού μας και να δουλεύουμε πάντα μέσα στη "ζώνη ασφαλείας" του. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να το "ζορίσουμε" και να εξαναγκαστεί σε μη αποδεκτές συμπεριφορές (π.χ. δάγκωμα ανθρώπου).

Κάθε σκυλί είναι ξεχωριστό, διαφορετικό. Η φοβίες του μπορεί να κυμαίνονται από το "απλώς νοιώθω άβολα" μέχρι το "είμαι τρομοκρατημένος". Καθώς δουλεύεις με το σκυλί σου, θέλεις να βλέπεις ότι οι φοβίες του μειώνονται βαθμηδόν. Για μερικά σκυλιά αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μερικά μαθήματα. Για κάποια άλλα μπορεί να πάρει μήνες και χρόνια ώσπου να δούμε μεγάλη διαφορά. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα και  σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν στην διαδικασία.

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις και παιχνίδια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βοηθήσεις το σκυλί σου.(επισκέψου το www.StarDogs.gr για περισσότερες πληροφορίες). Οι ασκήσεις Βασικής Υπακοής (ασκήσεις ελέγχου) είναι σημαντικές στο να καταφέρεις να οικοδομήσεις μια κοινή γλώσσα εργασίας με το σκυλί σου.

Διαβάστε το βιβλίο "Σήματα Ηρεμίας" , εκδόσεις StarDogs , τηλ. 210-60 29 053 & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η εκπαίδευση και η διόρθωση του προβλήματος της φοβικής συμπεριφοράς των σκύλων δεν είναι εύκολη δουλειά. Να είσαι προετοιμασμένος για ατυχίες, πισωγυρίσματα κ.λ.π. Η συνεργασία σου με έναν εκπαιδευτή θα σε ωφελήσει πολύ. Όσο πιο πολύ ασχολείσαι, τόσο πιο πολλά μαθαίνεις.

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!