Πως θα μάθετε στο γατάκι σας να μένει μόνο του

Εκπαίδευση Σκύλων
Typography

cat01Θέλατε γάτα η γατάκι? Τελικά το πήρατε? Δουλεύετε όμως πολλές ώρες και ανησυχείτε μήπως δεν προσαρμοστεί? Η γενικότερα θα θέλατε να είναι ένα ζώο που να μπορεί άνετα να μένει και μοναχό του όταν για παράδειγμα θα φιλοξενήθει για διακοπές η θα πάει στον κτηνίατρο? Μην απελπίζεστε, γίνεται με μερικά απλά βήματα.

 

 

1ο Βήμα.

Προετοιμάζετε ένα μικρό χώρο όπως το μπάνιο η ένα εφεδρικό δωμάτιο βάζοντας την άμμο και τη τουαλέτα του και ότι φαγητό προτιμάει και νεράκι. Βάζετε εξίσου παιχνίδια και ένα ονυχοδρόμιο για να μην πλήξει.

2ο Βήμα

Κλείνετε την πόρτα και βλέπετε πως αντιδρά αυτό και πως αντιδράτε κι εσείς. Αυτό μπορεί να φωνάζει μόλις φύγετε η να ανακαλύψετε ότι μένει μονό του για κάποια ώρα και μετά γρατσουνάει την πόρτα για παράδειγμα. Αυτό σας δείχνει τα όρια του στην φυσική απουσία.

Ταυτόχρονα αναρωτηθείτε πως νιώθετε εσείς για αυτό που κάνει το γατάκι σας και γενικά τι σημαίνει για σας το να είναι κάποιος ανθρωπος η ένα ζώο μονό του γιατί αυτό του μεταδίδετε χωρίς να το καταλαβαίνετε με την σταση σωματος και την φωνή σας. Για παράδειγμα κάποιος αγχώδης άνθρωπος θα ανοίξει αμέσως την πόρτα όλο ανησυχία να δει γιατί φωνάζει το γατάκι του και θα φανταστεί τα χειρότερα. Κάποιος που του αρέσει να μένει και μόνος του, θα φανταστει ότι θα αρεσει κα στο γατάκι και θα αφήσει πιο εύκολα το γατάκι να μείνει μονό του υποθέτοντας ότι θα στραφεί προς την τροφή και τα παιχνίδια και θα ανησυχήσει αργότερα. Κάποιος πάλι πολύ αδιάφορος που φαντάζεται ότι «δεν έχει αναγκη αυτό», θα το αφήσει για ώρες και δεν θα δεί κάν αν έχει τα βασικά με αποτέλεσμα το γατάκι αν νιώσει εγκατάλειψη και μαζική απουσία.

 

3ο βήμα

Αφού τα σκεφτήκατε αυτά θα έχετε καταλάβει ότι το πώς θα αντιδρά το γατάκι σας εξαρτάται από το ίδιο, τον χαρακτήρα του και το τι έχει περάσει από την μια και από εσάς από την άλλη κα το τι φαντάζεστε. Όσο πιο μικρό είναι θα μπορέσει λοιπόν να εκπαιδευτεί και όσο πιο υπομονετικός είστε εσείς το ίδιο. Σε μεγαλύτερες γάτες πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μήνες εκπαίδευσης αν η ιδία η γάτα ήταν πριν σε σπίτι που την είχαν κακομάθει για παράδειγμα. Μπορεί όμως να έχετε και κάποια έκπληξη όταν θα αυξηθεί η δική σας σιγουριά .

4ο βήμα

Τώρα πλέον γνωρίζοντας ότι μαντικό ρολό παίζει το πώς θα αντιδράσετε και νοητικά και με την γλώσσα του σώματος σας μπορείτε να αρχίσετε την εκπαίδευση γνωρίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα φώναξε το γκι σας όταν κλείσατε την πόρτα τόσο περισσότερο διάστημα θα χρειαστείτε καθώς και ότι ως πιο μικρό είναι τόσο πιο εύκολα θα μάθει.

 

Τι θα κάνετε πρακτικά

1.Αρχιστε να επισκέπτεστε το γατάκι συχνά στο χώρο της επιλογής σας και φέρνετε του και κάτι κάθε φορά η χαϊδεύετε το . Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει να πιάνει το μήνυμα ότι δεν φύγατε οριστικά αλλά θα ξαναέρχεστε.

2. Αφού το κάνετε μερικές φόρες αυτό την πρώτη μέρα, αρχίστε να αραιώνετε τις επισκεψεις και αφήνετε κάθε φορά που φεύγετε ένα μεγάλο αρκουδάκι η άλλο χνουδωτό μεγάλο ζωάκι και βάζετε το δίπλα στο γατάκι σας πριν ανοίξετε την πόρτα και βγείτε. Αυτό είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται και στα ανθρωπινά μωράκια και δίνει ένα υποκατάστατο που μειώνει την αίσθηση της έλλειψης και της τυχόν εγκατάλειψης μαζί με την αντίστοιχη αγωνία και κραυγές.

3. Εάν φωνάζει του γλυκομιλάτε έξω από την πόρτα και φροντίζετε να μπαίνετε μέσα στον χώρο γλυκομιλώντας παλι όταν είναι ήρεμο άσχετα δηλαδή από το όταν φωνάζει. Έτσι δεν ενισχύετε την αγωνιά και την εξάρτηση του αλλά δείχνετε ότι θα γίνει κάτι όταν είναι η ώρα του να γίνει.

4. Συνεχίζετε κανονικά την μέρα βγάζοντας το γατάκι έξω και δείχνοντας του ότι όλα είναι όπως τα ήξερε. Για το διάστημα της εκπαίδευσης διατηρείστε την άμμο και την τροφή του με τα αξεσουάρ του μέσα στον επιλεγμένο χώρο όμως.

5. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με το αρκουδάκι την επόμενη κάνοντας μια η δυο επισκέψεις η λίγο λιγότερες από την προηγούμενη και το συνεχίζετε κάθε μέρα μέχρι που το γατάκι μπορεί να μείνει μονό του μια μέρα ολόκληρη ήσυχο.

6. Εάν τα καταφέρατε για μια μέρα αυτό σημαίνει ότι τα ψυχικά του όρια στην απουσία έχουν αυξηθεί αισθάνεται ήσυχο και ασφαλές ότι θα ξαναγυρίσετε και ίσως βαριέται λίγο όπως είναι φυσικό αλλά το αντέχει όπως εσείς θα αντέχατε μέχρι τελειώσει μια βαρετή εργασία για παράδειγμα. Μπορείτε να το συγχαρείτε και να το ανταμείψετε με πολλά χάδια που τα κατάφερε κα την αγαπημένη τροφή και το παιχνίδι που του αρέσει το βραδύ. Ετσι θα καταλάβει ότι όταν θα γυρνάτε θα σας ξαναβρίσκει και θα το περιμένει ευχαρίστα.Μπορείτε να συγχαρείτε και τον εαυτό σας που τα κατάφερε να αντέξει χωρίς να φαντάζεται κάτι κακό και έτσι καταφέρατε με ωριμότητα να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να το εκπαιδεύσετε να κάθεται ήρεμο μιά, δύο η τρείς το πολύ ήμερες για παράδειγμα αν φεύγετε για διακοπές σαββατοκύριακου και δεν έχετε πάντα κάποιον να το κοιτάξει. Κανονικά πάντα είναι προτιμότερο να έχουμε κάποιον να περάσει λίγο έστω χρόνο με ένα ζωάκι στην περίπτωση διακοπών η νοσηλείας αλλά έτσι θα έχετε ένα ώριμο γατάκι που θα μπορεί και μονό του, θα μπορεί και με άλλους.

ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!