Δεν καταλαβαίνω το «όχι» στην σωματοφυλακή σκύλων- Τηλεμαραθώνιος

Ρωτάτε Απαντάμε
Typography

guard_dog"Δεν καταλαβαίνω το «όχι» στην σωματοφυλακή σκύλων. Ή μάλλον το καταλαβαίνω αλλά έχω την εντύπωση ότι με τα πολλά «όχι» η κοινή γνώμη θα μας βαρεθεί γρήγορα και δεν θα μας πάρει πολύ στα σοβαρά. Κάποιος ζει σε ένα απόμερο μέρος και έχει την μονοκατοικία του και θέλει τα σκυλιά του, τα οποία τα υπεραγαπάει και τα φροντίζει, να μπορούν να τον προστατεύσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Δεν μπορείς να δείχνεις τα σκυλιά της αστυνομίας και του στρατού και μετά να πεις ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΗ ΣΚΥΛΩΝ". –Χριστίνα Βασδόκα

Με αφορμή την απορία της Χριστίνας γιατί «ΟΧΙ» στην Σωματοφυλακή Σκύλων, θα ήθελα, καλοπροαίρετα και ως Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων, να εκφράσω την άποψη μου, σεβόμενος πάντοτε τις απόψεις των άλλων.

Είμαι από τους εκπαιδευτές (μάλλον ο πρώτος στην Ελλάδα) που έχουν πει "όχι"στην σωματοφυλακή σκύλων (κάτι που σήμαινε λιγότερα έσοδα και χάσιμο κάποιων πελατών για την επιχείρησή μου).

Οι λόγοι που λέω «ΟΧΙ» είναι πολλοί και σημαντικοί.

1) Εκπαιδευτικοί λόγοι—Η εκπαίδευση σωματοφυλακής είναι δύσκολη, επικίνδυνη  και απαιτεί εξαιρετική  ακρίβεια και τέλειο σχεδιασμό. Πρέπει να εφαρμόζεται σε υψηλά επίπεδα για όλη τη ζωή του σκυλιού. Ακόμη και οι πιο επιμελείς και ταλαντούχοι «ιδιοκτήτες» σκύλων μετά από κάποια μαθήματα «ξεφουσκώνουν» και βαριoύνται να κάνουν ακόμη και τα πιο βασικά.

Η εκπαίδευση πρέπει να γενικεύεται δηλ. να κάνουμε προπόνηση σε πολλά και διαφορετικά σημεία και με συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες οι οποίες θα είναι όσο πιο αληθινές γίνεται (πράγμα ρεαλιστικά αδύνατον).

Ο χειριστής /ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να είναι πολύ έμπειρος και με σωστή φιλοσοφία. Το ίδιο ισχύει και για τον εκπαιδευτή. Το σκυλί πρέπει να είναι . ..αστέρι (περίπου το 5% περνά τα τεστ στην Γερμανία)

Γενικώς απαιτούνται περίπου ιδανικές συνθήκες εργασίας , σκύλου και λοιπών εμπλεκομένων, κάτι που κατά τι γνώμη μου είναι σπάνιο και συνεπώςτα λάθη είναι πολύ συχνά. Σε εβδομαδιαία βάση γινόμαστε μάρτυρες τραγικών «λαθών» με θύματα αθώους, άγνωστους και μη, ενήλικες και παιδιά.

2) Κοινωνικοί λόγοι – Κανένας δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση και με κανέναν τρόπο , και με καμιά πρόφαση, να προωθεί την βία από όπου και αν προέρχεται. Τι θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ; Ότι «τους κακούς θα τους φάει ο σκύλος».  Η βία γεννάει βία και πρέπει να είναι κατακριτέα από όπου και αν προέρχεται. Δεν πρέπει ,ως πολίτες μιας ανεπτυγμένης πολιτείας, να συμβιβαζόμαστε με αυτό.

3) Νομικοί λόγοι – Ο νόμος απαγορεύει την εκπαίδευση ζώων σε επιθετικές δραστηριότητες εναντίον άλλων ζώων ( π.χ. κυνομαχίες) ή ανθρώπων. Σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει αν ο καθένας θεωρεί ότι έχει νόμιμο δικαίωμα να «οπλοφορεί» με σκυλιά και να κάνει «οπλοχρησία» κατά την κρίση του. Θα είμαστε σαν τον Τζων Γουέην (παλιός καουμπόυ) που αντί για ρεβόλβερ θα έχουμε σκυλιά.

Δεν μπορούμε να παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας. Αυτό είναι δουλειά του νομοθέτη και του κράτους.

Τα σκυλιά  μας είναι εξαρτώμενα μέλη δια βίου (δηλαδή σαν να είναι παιδιά) και οι όποιες πράξεις τους βαρύνουν αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη τους (γονιό). Ο εκπαιδευτής , κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να είναι συνυπεύθυνος όταν συμμετέχει στην δημιουργία τέτοιων σκύλων.


Στις πλείστες των περιπτώσεων εκπαίδευσης σωματοφυλακής εφαρμόζονται αρκετά έως πολύ «σκληρές» τεχνικές κάτι το οποίο σίγουρα δεν είναι ζωοφιλικό αλλά απεναντίας είναι και παράνομο.


4) Ζωοφιλικοί λόγοι- τα σκυλιά από τη φύση τους είναι ζώα φιλήσυχα και ειρηνικά. Είναι απαραίτητο γιατί ζουν σε αγέλες. Το ποσοστό επιθετικότητας μεταξύ των σκύλων, ειδικά αν δεν υπήρχε ανθρώπινη παρέμβαση, είναι κατά πολύ μικρότερο του ποσοστού επιθετικότητας μεταξύ των ανθρώπων και για πολύ πιο ουσιαστικούς λόγους (για τα σκυλιά). Με ποιο δικαίωμα εμείς τα «στρίβουμε» ενάντια στα μέλη μιας αγέλης (της ανθρώπινης), μέσα στην οποία καλούνται να ζήσουν; Πως μπορούν να ζήσουν ήσυχα και χαλαρά αν εμείς τους βάζουμε την δυσπιστία, τα στρεσάρουμε συνεχώς ή τους καλλιεργούμε ένστικτα φόβου και επιθετικότητας; Πως μπορούμε , όσοι τα αγαπάμε, να τα «τοποθετούμε» απέναντι στους ανθρώπους και όταν συμβεί το σχεδόν αναπόφεκτο λάθος, όλοι να στρέφονται κατά των σκύλων και όλων το φιλόζωων;

Όσον αφορά την αστυνομία και τον στρατό , εκεί υπάρχει διαφορετικός στόχος και διαφορετικό νομικό καθεστώς. Είναι «ειδικές» δυνάμεις, που έχουν από το νόμο «ειδικές» αποστολές. Επίσης έχουν εκπαιδευμένους «ειδικούς» αξιωματικούς που ασχολούνται σε καθημερινή και συστηματική βάση με τον «ειδικά» επιλεγμένο σκυλί τους. Προσωπικά ακόμη και σε αυτά τα σώματα , θα προτιμούσα να μην χρησιμοποιούνται τα σκυλιά με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν μηχανικά μέσα και εκπαιδευμένο προσωπικό που πληρώνεται για να κάνει τη δουλειά αυτή (φύλαξη) και μπορεί να γίνει και αποτελεσματικότερα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το σκυλί.

Αγαπητή Χριστίνα, με όλο το σεβασμό, η φράση σου «δεν θα μας πάρει η κοινή γνώμη στα σοβαρά» δεν νομίζω ότι είναι εύστοχη. Ο κόσμος δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά όταν κάνουμε εκπτώσεις στην ζωοφιλία και όταν συμβιβαζόμενοι, επιτρέπουμε / ενθαρρύνουμε ένα μέρος των ανθρώπων να στρέφει τα σκυλιά ενάντια άλλων ανθρώπων ή ζώων.

Ξέρεις ότι σε εκτιμώ και αναγνωρίζω το έργο και τις προθέσεις σου και ότι καταλαβαίνω το σκεπτικό σου. Απλώς διαφωνώ. Ως άνθρωπος και επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων , οφείλω να μιλήσω και να υποστηρίξω αυτό που τόσα χρόνια υπηρετώ. Την βελτίωση των σχέσεων ανθρώπου – σκύλου και την αλλαγή της ζωοφιλικής παιδείας της πατρίδα μας.

Ζωο-φιλικά

Γιάννης Αραχωβίτης

Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων

Πλήρες μέλος του PDTE (Pet Dog Trainers of Europe)

www.StarDogs.gr  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ. 210- 60 29 053  & 6945 954 564

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!