Μα αν δεν το μαλώσω, πως θα μάθει;

Νέα
Typography

bad-dog«Η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο». Μαχάτμα Γκάντι

Πολύ συχνά, πολλοί πελάτες μου λένε «Μα αν δεν το μαλώσω, πως θα μάθει; Εδώ τα παιδιά μας μαλώνουμε..τα σκυλιά θα λυπηθούμε»;
Και νομίζουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το πιο δυνατό επιχείρημα, που πιθανότατα θα κάνει και μένα, τον υπέρμαχο της θετικής εκπαίδευσης στα σκυλιά & στους ανθρώπους, να επανεξετάσω τη θεωρία μου και να αναδιπλωθώ.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι δεν καταλαβαίνουν το κακό που μπορούν να προξενήσουν στο χαρακτήρα και στη συμπεριφορά του σκυλιού τους. Τα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν κακό. Τα σκυλιά συμπεριφέρονται σκυλίσια και όπως τους φαίνεται καλό για τον εαυτό τους. Δεν  κάνουν τίποτα με επίγνωση για να κάνουν ζημιά και να «μπλέξουν» με τα αφεντικά τους. Απλώς αυτά που σε αυτά φαίνονται ελκυστικά , συμβαίνει να μην μας αρέσουν ή να μην μας βολεύουν. Για παράδειγμα, αν ένα σκυλί βαριέται και βρίσκει το παπούτσι μας μπροστά του, θα το θεωρήσει παιγνίδι και θα θελήσει να το εξερευνήσει, να το μασήσει για να περάσει η ώρα του. Δεν το κάνει για να μας βάλει σε έξοδα ή για να μας εκδικηθεί που το αφήσαμε μόνο του στο σπίτι. Η ανία του να είναι μόνο του στο σπίτι, μπορεί να το κάνει να παίξει με το παπούτσι και να το «περιποιηθεί» με  τα δοντάκια του. Αλλά σίγουρα εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτεται, δεν γνωρίζει ούτε φιλοδοξεί να κάνει κάτι κολάσιμο / κακό.
 
Τώρα γιατί ο «μπαμπάς» του , μετά από 5 ώρες, του φωνάζει, το μαλώνει , το κτυπάει, το εξορίζει στο μπαλκόνι κ.λ.π. δεν μπορεί να το αντιληφθεί/ να το συνδυάσει ή και να το διορθώσει αφού κατά τη γνώμη του δεν έκανε κάτι κακό.

Το να περιμένουμε / προσδοκούμε ότι με ασυνάρτητη/ ακαταλαβίστικη/ ετεροχρονισμένη και άδικη τιμωρία θα «συνετίσουμε το σκυλί μας και θα το κάνουμε «άνθρωπο» είναι εκτός σύγχρονης / ζωοφιλικής/ τεκμηριωμένης/ θετικής εκπαίδευσης. Αυτό που στην μεγάλη πλειοψηφία καταφέρνουμε είναι να φοβίσουμε/ στρεσάρουμε το σκυλί μας, να χάσουμε την εμπιστοσύνη του και τις καταστρέψουμε τις όποιες δυνατότητες συνεργασίας για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις που υπάρχουν μέσα από ένα δόκιμο και δίκαιο τρόπο/ μέθοδο.

Γιάννης Αραχωβίτης
Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων & Ανθρώπων

-επιθυμητή η κοινοποίηση-
---------------------------------------------------------------------------------
1) Είμαστε η φωνή τους, οι "γονείς" τους, και οι αποδέκτες της απέραντης αγάπης τους!!! Ελάτε στην ομάδα του StarDogs Positive Training
https://www.facebook.com/groups/343225240397/

2) Σεμινάρια για όσους θέλουν να γίνουν Επαγγελματίες Θετικοί Εκπαιδευτές Σκύλων
http://www.stardogs.gr/portal/proionta-ypiresies/kariera-ekpaidefti/131-kariera-ekpaidefti-skylon

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!