Νόμοι της Μάθησης

Νέα
Typography

easter_dogΌπως και ο νόμος της Βαρύτητας , έτσι και οι νόμοι της Μάθησης είναι πάντα σε ισχύ.

Ας το κάνουμε ξεκάθαρο από την αρχή το σκυλί μαθαίνει 24 ώρες το 24ωρo. Παρακολουθεί τα πάντα , προσπαθεί να τα καταλάβει, να τα κωδικοποιήσει, να τα αποθηκεύσει για άμεση αλλά και μελλοντική χρήση.

Με αυτό τον τρόπο μαθαίνει πως να κερδίζει πράγματα (ασφάλεια, φαγητό, ταίρι, αγάπη, συντροφιά κ.λ.π.) και με αυτό τον τρόπο μαθαίνει πώς να αποφεύγει δυσάρεστες καταστάσεις (κινδύνους, κακουχίες, κρύο/ζέστη, κακοποίηση, απομόνωση κ.λ.π.).

 

Είτε το εκπαιδεύουμε ενεργά, είτε παθητικά η μάθηση συντελείται. Για αυτό λέμε πολλές φορές «μα δεν του το έμαθα εγώ»! Σύμφωνοι αλλά το σκυλί το έμαθε από μόνο του ή κάτι άλλο (ς) τον βοήθησε στη μάθηση. Για αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε το περιβάλλον του ώστε να μη μάθει πράγματα που δεν σκοπεύουμε να του δείξουμε.

Τώρα το να προσπαθούμε με διάφορες δικαιολογίες να εξωραΐσουμε πράγματα ή να μετακινήσουμε τις ευθύνες είναι ο εύκολος τρόπος και ίσως μας κάνει να νοιώθουμε καλύτερα μιας και αποτινάζουμε το ενοχή μας.

Το καλύτερο από όλα είναι να καταλάβουμε τους νόμους της μάθησης που είναι παγκόσμιοι και πάντοτε σε ισχύ. Και αφού  επιλέξουμε και εφαρμόσουμε σωστά αυτούς που μας βοηθούν, να αποκλείσουμε/ ελέγξουμε αυτούς που δεν μας κάνουν (στο μέτρο του δυνατού μέσω διαφόρων τεχνικών και επιλογών) ή είναι βάναυσοι για το ζώο και μετά να προχωρήσουμε στη εκπαίδευσή του με ηρεμία, σύστημα, επιμονή και γνώση.

Καλές γιορτές σε όλους !!!

StarDogs Positive Training
Γιάννης Αραχωβίτης
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων , Εισηγητής & Συγγραφέας
Μέλος του APDT#66102 (USA) &   (αντιπρόσωπος Ελλάδος) PDTE – Europe  & μέλλος Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων

www.StarDogs.gr    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ. 210-60 29 053 - Κιν. 6945 954 564

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!