Διαλέγοντας τον κατάλληλο εκπαιδευτή για το σκυλί σας

Νέα
Typography

Η επιλογή του εκπαιδευτή για το σκυλί σας είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πάρετε για τη ζωή του. Οι τεχνικές και οι στόχοι που χρησιμοποιεί / προωθεί ο εκπαιδευτής επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό τη συμπεριφορά του σκυλιού, τη ποιότητα ζωής του , τη σχέση του με εσάς και το περιβάλλον.


Για αυτό η επιλογή του εκπαιδευτή που θα σας βοηθήσει πρέπει να γίνει με προσοχή.

Να θυμάστε: Η εκπαίδευση πρέπει να είναι ευχάριστη και για το ζώο και για εσάς (για όλους τους συμμετέχοντες).

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και εκπαιδευτικές φιλοσοφίες. Επιπλέον κάθε ζώο έχει τις δικές του δυνατότητες και μαθησιακές ικανότητες.

To StarDogs Positive Training επιλέγει και προτείνει μεθόδους που ενθαρρύνουν το σκυλί να εργαστεί και να μάθει μέσω ανταμοιβών (χάδι, παιχνίδια, παιγνίδι, τροφή, έπαινο, ευχάριστες δραστηριότητες) και όχι τις μεθόδους που χρησιμοποιούν εκφοβισμό και τιμωρία (απειλές, πνίχτες, ηλεκτρικά κολάρα, τραβήγματα λουριού, χειροδικία κ.λ.π.)

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα σκυλιά δεν χρειάζονται να τιμωρούνται για να μάθουν πως να συμπεριφέρονται και ότι η χρήση τιμωρίας προκαλεί επιπλέον προβλήματα όπως φοβίες, επιθετικότητα και τραυματισμό.

dog-trainer-02Οι «γονείς- ιδιοκτήτες» των σκύλων θα πρέπει να μην επιτρέπουν τη χρήση βίας στο σκυλί τους κατά την εκπαίδευση. Βία είναι οτιδήποτε φοβίζει, πονάει και υπερβολικά στρεσάρει το σκυλί. Είναι το ίδιο με την επιλογή δασκάλου για τα παιδιά μας. Κανείς μας (ελπίζω) δεν θα ήθελε έναν δάσκαλο που να χτυπάει το παιδί του.

Ένας καλός εκπαιδευτής πληρώνεται για να σας βοηθήσει με καλό τρόπο να μάθετε να συμβιώνετε αρμονικά με το σκυλί σας και όχι για να σας δείξει πώς να το κακοποιείτε (ψυχικά & σωματικά). Η έλλειψη γνώσης και ζωοφιλικής φιλοσοφίας γεννάει βία και πρακτικές που δεν τιμούν ούτε αυτόν που τις διδάσκει αλλά ούτε και αυτόν που τις επιτρέπει.

dog-trainer-03Η εκπαίδευση δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στο σκυλί αλλά (κυρίως) και στους «ιδιοκτήτες». Αυτοί είναι που πρέπει να αποκτήσουν γνώσεις και ικανότητες καλού χειρισμού του σκυλιού τους. Για αυτό απαιτείται η πλήρη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση.

Μην αφήνετε τα σκυλιά σας στα εκπαιδευτήρια να τα «δουλέψει/στρώσει» ο εκπαιδευτής. Γιατί έτσι ούτε επίβλεψη έχετε αλλά ούτε και εσείς οι ίδιοι είσαστε ενεργοί μέτοχοι της εκπαίδευσης από το Α έως το Ω. Η εκπαίδευση είναι βιωματική κατάσταση, χρειάζεται επαναλήψεις και χρόνο και καλό είναι να τη βιώνετε σε όλος το εύρος και πλάτος. Δεν μαθαίνεται εύκολα σε περιλήψεις. Πηγαίνετε μαζί με το σκυλί σας ή καλέστε τον εκπαιδευτή στο σπίτι και δουλέψτε μαζί του. Ακολουθήστε τις συμβουλές του αρκεί να συμφωνούν με τα ζωοφιλικά και εκπαιδευτικά στάνταρ που έχετε θέσει. Ζητήστε εξηγήσεις για αυτά που σας προτείνει. Δείτε τη γενικότερη εκπαιδευτική του φιλοσοφία η οποία θα πρέπει να εμπεριέχει ζωοφιλικά στοιχεία και να στηρίζετε σε επιστημονικά κριτήρια. Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να είναι έμπειρος. Κανένα χαρτί δεν σε κάνει έμπειρο. Μόνο η σωστή και ευρεία μελέτη, η μακρόχρονη και συγκεντρωμένη προσπάθεια αναπτύσσει στο καθένα μας ικανότητες που μας κάνουν να χαρακτηριζόμαστε γνώστες και ικανοί σε κάτι.

dog-trainer-04Κάνετε μια έρευνα πριν αποφασίσετε σε ποιον θα εμπιστευτείτε την εκπαίδευση τη δική σας και του σκυλιού σας. Πράγματι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες πρόοδοι στο χώρο της εκπαίδευσης σκύλων. Πολλοί και άξιοι συνάδελφοι διαθέτουν επίπεδο και εύρος γνώσεων και η συνεισφορά τους στη βελτίωση της σχέσης ανθρώπου - σκύλου είναι μεγάλη. Δυστυχώς, όπως σε κάθε επάγγελμα, υπάρχουν και κάποιοι που οι πρακτικές τους βλάπτουν το κλάδο αλλά και τα ίδια τα σκυλιά.

Μιας και δεν υπάρχει επίσημος φορέας πιστοποίησης (ουσιαστικά το ίδιο ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο) που να εξασφαλίζει την ποιότητα δουλειάς ενός εκπαιδευτή σκύλου , ο κάθε «ιδιοκτήτης « σκύλου» φέρνει αποκλειστικά την ευθύνη επιλογής του. Θα πρέπει να αναζητήσει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν το ορθό της απόφασή του.

dog-trainer-05Μερικά εξ αυτών είναι:

 • Να δουλεύετε μαζί του κατά την εκπαίδευση του σκυλιού
 • Να επικεντρώνεται στην επιβράβευση και ενθάρρυνση του σκυλιού
 • Να μην χρησιμοποιεί «εργαλεία» και πρακτικές που φοβίζουν και τραυματίζουν το σκυλί
 • Να σας τον συστήνουν φίλοι σας , γνωστοί, κτηνίατροι, ζωοφιλικές που έχουν συνεργαστεί μαζί του
 • Να είναι σχετικά γνωστός και τοποθετημένος στην αγορά
 • Αναζητήστε άρθρα του, εργασίες του που να επιβεβαιώνουν αυτά που σας λέει
 • Αυτά που κάνει να συμβαδίζουν με αυτά που γράφει ή λέει
 • Ζητήστε να σας πει που και πως έμαθε τη δουλειά του, πόσο χρόνο την εξασκεί κ.λ.π.
 • dog-trainer-06Θυμηθείτε ότι μια ιστοσελίδα, μια επαγγελματική κάρτα, ένα άρθρο, και τα λόγια (από μόνα τους) και διάφορα διακριτικά μετά το όνομα του δεν κάνουν κάποιο σωστό επαγγελματία (τα ράσα δεν κάνουν τον παπά)
 • Αν σας δίνει εγγυήσεις αποτελέσματος (εξαρτάται από πολλούς & αστάθμητους παράγοντες) μην τον πιστεύετε (ούτε το Χάρβαρντ δεν δίνει). Ζητήστε εγγυήσεις για τη σωστή του εργασία, τον επαγγελματισμό του, τις φιλικές μεθόδους που χρησιμοποιεί
 • Να είναι καλός στο να σας δείχνει και να τεκμηριώνει αυτά που σας προτείνει
 • Να δίνει ιδιαίτερη σημασία στο χτίσιμο σωστού χαρακτήρα του σκυλιού (από δυο μηνών) και στη κοινωνικοποίησή του
 • Να είναι ευέλικτος στο σχεδιασμό , στην εκτέλεση και την διόρθωση των προβλημάτων συμπεριφοράς
 • Θα πρέπει να σας σέβεται εσάς και το σκυλί σας και να νοιάζεται να σας βοηθήσει να περνάτε καλά
 • Να μην περιορίζει την εκπαίδευση μόνο στα «Βασικά» (π.χ. Κάτσε, Έλα, Ξάπλα ) αλλά να απλώνει την εκπαίδευση σε πολλούς τομείς (π.χ. ψυχολογία , φροντίδα , εκτόνωση )

dog-trainer-07Γενικώς, ακολουθήστε το ένστικτό σας και απαιτείστε να μην χρησιμοποιηθεί καμιά μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας στην εκπαίδευση. Σταματήστε τη συνεργασία αν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα ως προς τη μέθοδο και τις πρακτικές.

Συνεργαστείτε τίμια με τον εκπαιδευτή για το καλό του σκυλιού, το δικό σας και της κοινωνίας συνολικά.

Γνωρίζετε ότι η εκπαίδευση είναι απλή αλλά όχι εύκολη. Χρειάζεται κόπος, γνώση, χρόνος, έξοδα. Όλα αυτά τα οφείλετε στο σκυλί σας. Το σκυλί εκτός από τη κτηνιατρική φροντίδα και τη διατροφή χρειάζεται βοήθεια (εκπαίδευση) για να μπορεί να ζήσει στην ανθρώπινη κοινωνία χωρίς να δημιουργεί άθελά του (λόγω της φύσης του) προβλήματα.

Επιλέξτε το σωστό εκπαιδευτή που πετυχαίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα μέσα από φιλικές προς το ζώο μεθόδους. Εσείς επιλέγετε και πρέπει να επιλέξετε σωστά. Η τύχη του σκυλιού σας εξαρτάται από αυτό.


StarDogs Positive Training

Γιάννης Αραχωβίτης
Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων

Μέλος του APDT & full member of PDTE
Τηλ.: 210- 60.29.053 & 6945-95.45.64

www.StarDogs.gr

"Your Dog Deserves an Education"

Σεμινάρια για Εκπαιδευτές Σκύλων
Ξενώνας & Εκπαίδευση Σκύλων


×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!