Το σκυλί σου δεν είναι καλά! 5 τρόποι που το «φωνάζουν».

Νέα
Typography

-του Γιάννη Αραχωβίτη

Σεμινάρια Εκπαιδευτών Σκύλων

Έναρξη μαθημάτων 7/12/19

Ο άνθρωπος με τα πρώτα σημάδια αδιαθεσίας, γρίπης, πονοκέφαλου (κ.λ.π.) αρχίζει να κλαψουρίζει, να μορφάζει και να το «διαφημίζει» στους πάντες τριγύρω. Ίσως ελπίζει σε βοήθεια, κατανόηση, λύπηση, θέλει χάιδεμα ή να τον αφήσουν να λουφάρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι γενικώς το κάνουμε τούμπανο και γνωστό στους πάντες.

Αλλά τι γίνεται με τα σκυλιά μας όταν νιώθουν άρρωστα και άβολα; Πώς θα βρουν βοήθεια αν εμείς δεν τα «βλέπουμε» ή δεν ξέρουμε να τα «διαβάσουμε»;

Εδώ είναι 5 εύκολα σημάδια/ μηνύματα, που πρέπει να μας «ξυπνούν» και να μας υποψιάζουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το φιλαράκι μας.

Όταν το σκυλί μας είναι άρρωστο (γενικώς δεν νιώθει καλά) χάνει την όρεξή του. Σχεδόν όλα τα ζώα απέχουν της τροφής (κάνουν νηστεία) ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια για να θεραπευτούν. Γενικώς η επεξεργασία της τροφής από τον οργανισμό απαιτεί μεγάλο ποσοστό ενέργειας. Σε φάση αρρώστιας το ζώα νοιάζονται για την θεραπεία τους και εστιάζουν όλη τους την ενέργεια στο να γίνουν καλά. Σταματούν να τρώνε και ίσως χάσουν βάρος. Μόλις γίνουν καλά , τότε τρώνε και αναπληρώνουν το βάρος που έχασαν. Άρα αν βλέπουμε το σκυλί μας να μην τρώει, είναι το κουδούνι που πρέπει να μας βάλει σε συναγερμό. Πιθανότατα κάτι το ενοχλεί, κάτι δεν πάει καλά, μάλλον χρειάζεται ηρεμία και πιθανότατα (όχι πάντα) βοήθεια από τον κτηνίατρο.

Κοιμούνται περισσότερο του συνηθισμένου. Όπως και ο άνθρωπος, έτσι και τα σκυλιά όταν αρρωσταίνουν χρειάζονται να κοιμούνται περισσότερο. Ο ύπνος τα βοηθάει να αναρρώσουν. Ο οργανισμός τους επικεντρώνει όλη του την ενέργεια στην προσπάθεια καταπολέμησης του προβλήματος και της ασθένειας. Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά του είναι σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και θα πρέπει να μας ανησυχεί και να μας ενεργοποιεί.

Χάνουν το ενδιαφέρον τους. Τα σκυλιά είναι «μπάλες χαράς» που περιμένουν τη κατάλληλη στιγμή για να το εκδηλώσουν. Όταν ξαφνικά το σκυλί μας σταματάει να συμπεριφέρεται με το συνήθη τρόπο που έκφραζε τη χαρά του για διάφορα πράγματα και δραστηριότητες είναι σημάδι σημαντικής αλλαγής, που μας προειδοποιεί ότι πρέπει να το εξετάσουμε και να βρούμε την αιτία.

Επίμονο γλείψιμο (ξύσιμο, κυνήγι της ουράς κ.λ.π.). Βασικά οτιδήποτε ξεφεύγει από τη συνήθη συμπεριφορά του είναι καμπανάκι συναγερμού. Ειδικά αν γίνεται επίμονα και σε βαθμό αυτοτραυματισμού δεν θα πρέπει να μας αφήνει καμία αμφιβολία, ότι πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση και να δράσουμε ανάλογα.

Αποφυγή και κρύψιμο. Άλλη μια συμπεριφορά που δείχνει, όχι ενοχή όπως συνήθως πιστεύεται, αλλά ότι κάτι ενοχλεί το σκυλί μας. Το σκυλί κοιτάζει να κρυφτεί για να αναρρώσει, για να προφυλαχτεί κ.λ.π. Δεν νιώθει τύψεις γιατί μάσησε το πόδι της καρέκλας. Κάτι το ενοχλεί, το πονάει, το φοβίζει. Γίνε ντετέκτιβ, βρες την αιτία, βοήθησε το σκυλί σου.

Προς κοινοποίηση

Θέλεις να μάθεις περισσότερα, γίνε επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων πληρ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γίνε Θετικός εκπαιδευτής Σκύλων 

Γιάννης ΑνΑραχωβίτης

StarDogs Trainers Academy

Σεμινάρια Εκπαιδευτών Σκύλων

e-mailinfo@StarDogs.gr

www.StarDogs.gr

Τηλ: 6945 954 564

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!