Το πιο σημαντικό δεν είναι το πόσες γνώσεις βάζουμε στο κεφάλι μας, ούτε ο καταμερισμός αυτών. Είναι το ΠΩΣ συνδέουμε αυτά που ξέρουμε.

Πολλές φορές μας πιάνει η μανία να διαβάζουμε (βλέπουμε, ακούμε κ.λ.π.) ατελείωτα όσο πιο πολλά γίνεται και από όσες πιο πολλές πηγές μπορούμε, ελπίζοντας πώς έτσι θα γίνουμε σοφοί. Γινόμαστε αυτό που λένε οι ξένοι information addicts (πρεζόνια πληροφοριών).
Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην επεξεργασία των γνώσεων, στο πώς να τις κάνουμε κτήμα μας (να τις ξέρουμε απέξω & ανακατωτά) και ΠΩΣ να τις συνδέουμε μεταξύ τους (συνδυαστικά).
Όταν ένα πρόβλημα στην εκπαίδευση σκύλων (αλλά και στη ζωή) το βλέπεις αποκομμένα (μόνο από μια οπτική γωνία και ανεξάρτητα από το σύνολο), τότε έχουμε έλλειψη αντίληψης του προβλήματος, έλλειψη πολλών λύσεων και εργαλείων επίλυσης, και πιθανόν στην προσπάθειά μας να λύσουμε ένα πρόβλημα να μας διαφεύγουν ή να δημιουργούμε άθελά μας άλλα, περισσότερα και ενδεχομένως σοβαρότερα προβλήματα.

Για αυτό και λέω στους μαθητές μας (Σχολή εκπαιδευτών σκύλων του StarDogs) ότι για κάθε περίπτωση απαιτείται «ευρεία και βαθιά» σκέψη. Αυτή η διαδικασία όμως απαιτεί διάθεση, ικανότητα και εμπειρία.
Κάποιος (κηδεμόνας/ εκπαιδευτής σκύλων κ.λ.π.) αν δεν έχει διάθεση να το ψάξει, απλούστατα δεν θα το βρει.
Κάποιος που δεν έχει αναπτύξει την ικανότητα, απλούστατα δεν μπορεί.
Κάποιος που δεν έχει εμπειρία, δεν είναι εύκολο να συνδέσει με ευκολία και ακρίβεια ένα μεγάλο και πολύπλοκο παζλ.

« Εν αρχή ην ο λόγος» έλεγαν οι αρχαίοι. Εδώ ας δώσουμε την έννοια της «σκέψης» στον λόγο. Δηλαδή ότι κάτι πρώτα θα το σκεφτούμε (επεξεργαστούμε στο μυαλό μας) και μετά θα επιλέξουμε την πράξη (ή πράξεις) που θα ακολουθήσουμε.
Αλλά για να σκεφτούμε σωστά πρέπει να έχουμε μεν αρκετές γνώσεις / πληροφορίες αλλά κυρίως να μπορούμε να τις συνδυάσουμε.
Για να μπορέσει ένα μυαλό να συνδυάσει γρήγορα, ταυτόχρονα και με ακρίβεια δεκάδες πληροφοριών χρειάζεται ικανότητα (αναπτύσσεται με την επίμονη και σωστή εξάσκηση), εμπειρία (αποκτάται με τη μακρόχρονη και σοβαρή ενασχόληση) και διάθεση (με το πόσο αγαπάμε και πώς εξασκούμε ένα επάγγελμα).

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος κηδεμόνας σκύλου δεν είναι αναρίθμητα. Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν περισσότερα από 10-15 προβλήματα. Τι συμβαίνει όμως και δεν έχουμε τα σκυλιά (με τη συμπεριφορά) που θα θέλαμε;

Γενικώς στην επιτυχία μιας εκπαίδευσης σκύλου (με εκπαιδευτή) παίζουν βασικό ρόλο κυρίως 4 παράγοντες:
1) To σκυλί
2) Οι κηδεμόνες του σκυλιού
3) Το γενικότερο περιβάλλον
4) Και ο εκπαιδευτής

Εδώ βεβαίως εξετάζουμε το ρόλο του εκπαιδευτή. Αυτός είναι ο επαγγελματίας και αυτός οφείλει να βρίσκει τις καλύτερες λύσεις, να εφαρμόζει τις καλύτερες τεχνικές και να καθοδηγεί μαεστρικά τους κηδεμόνες με θετικό τρόπο. Με αλλά λόγια και « ο σκοπός / στόχος της εκπαίδευσης αλλά και ο τρόπος/ μέθοδος επίτευξης» θα πρέπει να είναι οι καλύτερες επιλογές.

Και εδώ βεβαίως έγκειται η σοβαρότητα της επιλογής του επαγγελματία που ζητάμε να μας βοηθήσει στη σχέση μας με το σκυλί μας.

Δυστυχώς η «σοβαρή και σκληρή σκέψη» απαιτεί ενέργεια, κόπο, χρόνο. Απαιτεί μυαλό κοφτερό και όρεξη να το δουλέψουμε. Κάτι που προφανώς δεν είναι εύκολο για όλους τους ανθρώπους. Αυτός όμως που θέλει να γίνει πολύ καλός σε κάτι, που σέβεται τον εαυτό του, τη δουλειά του και τους πελάτες του οφείλει να «ιδρώσει» για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Απαιτείται όχι μόνο να γνωρίζει τα 24 γράμματα της αλφαβήτας (το καθένα από μόνο του) αλλά κυρίως το πώς συνδυάζονται με χιλιάδες τρόπους και δημιουργούν μια υπέροχη γλώσσα με αρχή, μέση και τέλος.
Απαιτείται όχι μόνο να γνωρίζει τους αριθμούς από το 0 -9 αλλά και πώς να κάνει συνδυαστικά μαθηματικές πράξεις δημιουργώντας με ακρίβεια των απέραντο κόσμο των μαθηματικών.

-του Γιάννη Α. Αραχωβίτη

Σεμινάρια εκπαιδευτών σκύλων

www.StarDogs.gr

Τα σκυλιά, όπως και τα παιδιά, χρειάζονται να μάθουν από μικρή ηλικία πώς να αντέχουν στις δυσκολίες (όταν τα πράγματα δεν είναι εύκολα ή δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελαν). Αν δεν το μάθουν, όταν αργότερα (αναπόφευκτα) βρεθούν αντιμέτωπα με παρόμοιες καταστάσεις, επηρεάζονται με το παραμικρό, καταρρέουν εύκολα και καταφεύγουν σε «υπερβολικές» αντιδράσεις. Και ας μην ξεχνάμε εδώ, ότι τα σκυλιά διαθέτουν και μεγαλύτερα δόντια.

Ένα σκυλί που δεν έχει μάθει να είναι υπομονετικό, ανθεκτικό και κοινωνικά ευπροσάρμοστο εύκολα καταφεύγει στις φοβέρες (γρυλλίσματα κ.λ.π.) και τα δαγκώματα όταν δεν γίνεται το δικό του ή του ζητάμε να κάνει συγκεκριμένες συμπεριφορές (π.χ. να βγει για λίγο στο μπαλκόνι) ή απλώς μας αφήσει να του κόψουμε τα νύχια.

Μερικά κουτάβια γεννιούνται με χαμηλό επίπεδο ανοχής και αντοχής. Αν πιάσεις ένα τέτοιο κουτάβι, βλέπεις ότι ζορίζεται, δεν ηρεμεί, δεν θέλει να το πάρεις αγκαλιά, κοιτάζει να απομακρυνθεί. Με την παραμικρή κίνηση ή ήχο το βλέπεις να ζαρώνει ή να το βάζει στα πόδια.

Κάποια άλλα αποκτούν ή αναπτύσσουν αυτό το «χούι» μέσα από τις εμπειρίες σε μικρή ηλικία (αλληλοεπίδραση προς το περιβάλλον).

Έτσι μαθαίνουν να είναι δύστροπα, απρόβλεπτα, απαιτητικά και αντιδραστικά.

Περίπου όπως και ένα παιδί, μεγαλώνουν καλο (κακο)- μαθημένα και δεν «φρενάρουν» με τίποτα αν δεν περάσει το δικό τους.

Με το να επιτρέπουμε τα πάντα σε ένα κουτάβι (ή σε ένα παιδί), παραλείποντας να τα διδάξουμε αυτοσυγκράτηση, υπομονή, ανοχή και αντοχή, είναι σαν να ακολουθούμε πιστά μια συνταγή …καταστροφής.

Θα πρέπει από μικρή ηλικία να βάλουμε στην εξίσωση της εκπαίδευσης και ασκήσεις αυτοελέγχου, υπομονής, συναισθηματικής ισορροπίας. Με απλό τρόπο μαθαίνουμε στο σκυλί, ότι δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες, να περιμένει, να μην είναι όλη την ώρα μέσα στα πόδια μας ή στην αγκαλιά μας και .. στο κρεβάτι μας. Μαθαίνει ότι κάποιες ώρες θα φάει, κάποιες άλλες θα κοιμηθεί, κάποιες άλλες θα μείνει για λίγο μόνο του. Μην κάνετε το λάθος της γιαγιάς, που πάντα υποχωρεί μπροστά στη «γκρίνια» και τις αδικαιολόγητες απαιτήσεις του εγγονιού. Έτσι συνηθίζει, μαθαίνει και το όχι στη ζωή και δεν το πιάνει κρίση σε στιγμές κρίσης. Μάθετε στο σκυλί σας να είναι ευπροσάρμοστο σε όλα τα σενάρια.

Αγάπη δεν σημαίνει να δίνεις τα πάντα στα παιδιά χωρίς κρίση και στόχο, όποτε λάχει και όποτε το ζητήσουν. Τα παιδιά και τα σκυλιά ωφελούνται όταν τα εκπαιδεύουμε σωστά (και με αγάπη) ώστε να μπορούν να είναι ισορροπημένα αργότερα και να μη «φρικάρουν» με την παραμικρή δυσκολία που θα συναντήσουν. Καθήκον και χρέος των κηδεμόνων είναι να χτίσουν δυνατούς και καλούς χαρακτήρες. Όχι ιδιότροπα και δυστυχισμένα πλάσματα, που τυραννούνε όλο τον κόσμο και δεν είναι κοινωνικά αποδεκτά.

Το γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο να λες όχι σε ένα κουτάβι (ή ένα παιδί). Θεωρούμε ότι αν τους τα δώσουμε όλα θα είναι ευτυχισμένα και θα καταλάβουν ότι τα αγαπάμε. Αλλά ας το σκεφτούμε λιγάκι. Άλλο αγάπη και άλλο …ξέφραγο αμπέλι

Αν τους μάθουμε να είναι υπομονετικά, βολικά, με καλούς τρόπους, να αντέχουν στα ζόρια της ζωής, να αποφεύγουν τις ατελείωτες συγκρούσεις, να συνεργάζονται, να έχουν αντοχή και υπομονή, ίσως τους δίνουμε μερικά από τα καλύτερα δώρα/ εφόδια της ζωής. Ένα ασφαλές, βολικό και ισορροπημένο σκυλί έχει διαβατήριο για μια υπέροχη ζωή ανάμεσά μας. Για ένα κακομαθημένο σκυλί , κακό είναι το ριζικό και (η τύχη) του.

Καριέρα Εκπαιδευτή σκύλων

 

Για αυτούς που περιμένουν τα πάντα, υπάρχουν πολλές στεναχώριες.
Για αυτούς που εκτιμούν τα πάντα, υπάρχουν πολλές χαρές/ ευλογίες.

Πολλές καλές ευκαιρίες χάνονται για κάποιες άλλες ελαφρότερα καλύτερες.
Θα είχες μεγαλύτερη επιτυχία αν είχες δεχτεί την άλλη επαγγελματική πρόταση ή αν είχες ζήσει σε μια άλλη πόλη / χώρα; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αλλά οποιαδήποτε καριέρα θα υπέφερε αν δεν αποφάσιζες να ασχοληθείς σοβαρά μαζί της, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σου.
Θα ήσουν 10% περισσότερο ευτυχισμένος σε μια άλλη σχέση / γάμο/ οικογένεια/ κοινωνία; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αλλά σίγουρα θα είσαι περισσότερο δυστυχισμένος στην παρούσα φάση (κατάσταση) αν περνάς όλη τη μέρα σκεπτόμενος τι θα μπορούσε να είχε γίνει αν είχες ακολουθήσει εκείνο το δρόμο ή τον άλλο.

Η μόνη σίγουρη συνταγή καταστροφής και δυστυχίας είναι να «χτυπιέσαι» καθημερινά με τις αποφάσεις που δεν πήρες και να μην εστιάζεις στην βελτίωση των όσων πήρες. Κάθε λεπτό που περνάς μετανιώνοντας για όσα δεν έκανες, έζησες ή δεν ακολούθησες, είναι πολύτιμος χρόνος που δεν επενδύεις σε αυτά που πραγματικά έχεις και ζεις.

Οι επιλογές που κάνεις μετρούν αλλά το ίδιο και το πόσο τις καλλιεργείς / στηρίζεις.

Μόνο όσοι αποκτούν κατοικίδιο ζώο, καταλαβαίνουν πώς αυτή η απόφαση μπορεί να αλλάξει τις συνήθειες, τις αντιλήψεις και ολόκληρη τη ζωή μας. Οι γάτες και οι σκύλοι, συγκεκριμένα, είναι οικογένεια και φίλοι μαζί. Το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά χαριτωμένα είναι ένα επιπλέον bonus.

Αν έχετε διαγνωστεί με κάποια ψυχική διαταραχή, ή απλά βιώνετε μοναξιά, θλίψη ή έντονο άγχος (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι δηλαδή), οι παρακάτω 5 λόγοι θα σας πείσουν πως ένα κατοικίδιο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο σας προς το καλύτερο.

5 λόγοι που δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα είναι το μυστικό μας όπλο για υγεία και ευτυχία

Δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Κυριολεκτικά

Τα σπιτικά με έναν ένοικο γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου σταδιακά κυριαρχεί ο ατομικισμός. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από εμάς ξυπνούν μόνοι, επιστρέφουν σε ένα άδειο σπίτι και κοιμούνται επίσης μόνοι. Μπορεί να μην επιθυμείτε έναν/μία συγκάτοικο, αλλά η συντροφιά ενός σκύλου ή γάτας διασφαλίζει ότι κάποιος άλλος εκτός από εσάς θα βρίσκεται πάντα εκεί. Κερδίζετε τη σωματική επαφή και την τρυφερότητα και αυτό καταπολεμά την μοναχική ύπαρξη. Και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι ένα κατοικίδιο ζώο δεν θα σας διακόψει, επικρίνει ή απορρίψει ποτέ.

Μας ωθούν προς την άσκηση και την αλληλεπίδραση

Τα ζώα χρειάζονται προσπάθεια και εργασία, ειδικά οι σκύλοι. Χρειάζονται να βγουν έξω για ανακούφιση και άσκηση, αλλιώς θα νιώθουν μόνιμα άγχος και ανησυχία. Καθώς η απομόνωση και ο λήθαργος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης ψυχικών προβλημάτων, η υποχρεωτική ανάγκη να βγούμε έξω με το σκύλο μας τονώνει τη διάθεσή μας, τουλάχιστον προσωρινά.

Οι σκύλοι θα αυξήσουν ακόμα και το «κοινωνικό κεφάλαιό» σας, αφού διευκολύνουν και ενθαρρύνουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Οι ιδιοκτήτες σκύλων μιλούν συχνά μεταξύ τους όταν βρίσκονται στο πάρκο, εν μέρει επειδή οι σκύλοι τους έχουν ήδη πιάσει συζήτηση πρώτοι.

Μας κάνουν να νιώθουμε πιο ασφαλείς

Οι άνθρωποι με μετατραυματικό στρες έχουν έντονη την τάση της υπερδιέγερσης ή της παράνοιας. Σε αυτό, ένα κατοικίδιο μπορεί να προσφέρει προστασία – πραγματική ή νοητή – ενάντια σε πιθανές απειλές – πραγματικές ή νοητές. Η απλή γνώση ότι το κατοικίδιό μας θα αντιδράσει έντονα σε δυνατό θόρυβο ή σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να εισβάλει στο σπίτι, μπορεί να μας γεμίσει με μια αίσθηση γαλήνης.

Παράγουν τις ορμόνες της χαράς

Μελέτες δείχνουν ότι η αλληλεπίδραση με τον σκύλο μας ανεβάζει το γενικό επίπεδο των ορμονών της χαράς. Αυτές περιλαμβάνουν: τη σεροτονίνη, την προλακτίνη και την ωκυτοκίνη, οι οποίες καταπολεμούν την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Τα χάδια και τα παιχνίδια με το κατοικίδιό μας για 15 μόνο λεπτά μπορεί ακόμα και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Μια έρευνα με 600+ συμμετέχοντες, οι μισοί εκ των οποίων περιέγραφαν τον εαυτό τους ως πάσχοντα από κάποιο ψυχικό πρόβλημα, βρήκε ότι το 87% αυτών που είχαν γάτα ένιωθαν ότι τους βοηθούσε να βελτιώσουν την ψυχική τους ευεξία, ενώ το 76% ανέφερε ότι ήταν πολύ ευκολότερο να διαχειριστούν την καθημερινότητα χάρη στη γατίσια συντροφιά.

Αποτελούν το αντίδοτο στην υπερανάλυση

Πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα στρέφονται στον εαυτό τους, απομονώνονται εκεί, γίνονται εμμονικοί και υπεραναλυτικοί. Τα κατοικίδια ζώα όμως έχουν τη μαγική δύναμη να μας κάνουν να επιστρέφουμε στο παρόν, στη στιγμή. Μας κάνουν να γελάμε, ακόμα και να θυμώνουμε με τις απροσεξίες τους. Μάλιστα, τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να διδαχθούν να διακόπτουν τις βαθιές σκέψεις μόνο με ένα νεύμα.

Συμπέρασμα: Αν διαθέτετε το χρόνο και τα χρήματα και δεν είστε αλλεργικοί, σώστε ένα αδέσποτο ζώο από το δρόμο ή από κάποιο άσυλο και θα δείτε πώς θα σας αλλάξει τη ζωή.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

paidia skylia

Τα παιδιά είναι η ομάδα που δέχεται τις περισσότερες "περιποιήσεις" από τα σκυλιά. Είναι φυσιολογικό βεβαίως γιατί τα παιδιά δεν γνωρίζουν πως να συμπεριφερθούν στην παρουσία ενός σκύλου ή πώς να τον χειριστούν σωστά.

Οι ενήλικοι έχουν καθήκον όχι μόνο να εκπαιδεύουν τα σκυλιά αλλά και τα «βλαστάρια» τους. Αρμονική συμβίωση σημαίνει ότι και οι δυο πλευρές καταλαβαίνουν τις αντοχές και τις ευαισθησίες των άλλων και προσαρμόζουν ανάλογα την συμπεριφορά του ώστε να αποφευχθούν οι "συρράξεις".

Ασχοληθείτε λοιπόν ενεργά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών και σκυλιών. Είναι προς όφελος όλων. Τα σκυλιά θα πρέπει να μάθουν να ανέχονται τις περίεργες κινήσεις , τις φωνές και τις απρόβλεπτες (αλλά σχετικά συχνές) υπεραντιδράσεις των παιδιών. Τα παιδιά θα πρέπει να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες των σκυλιών, να τα σέβονται και να μην τα ενοχλούν , ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές (π.χ. όταν τρώνε , κοιμούνται).

Η εκπαίδευση των σκυλιών και των παιδιών είναι θέμα ενηλίκων!

www.StarDogs.gr


Γίνε εκπαιδευτής σκύλων!! Επάγγελμα με παρόν και μέλλον.

Σύγχρονες μέθοδοι και τρόποι διδασκαλίας! (από το 1998)

-του Γιάννη Α. Αραχωβίτη

Σεμινάρια Θετικών Εκπαιδευτών Σκύλων

Τρίτη βασική αρχή στην εκπαίδευση σκύλων: Κίνητρα

image002

Κίνητρα

Τα κίνητρα χρειάζονται (είναι απαραίτητα) για να επηρεάσουμε και να διαμορφώσουμε τη συμπεριφορά του σκυλιού μας. Βοηθάνε το σκυλί μας να κάνει πρόθυμα τις επιθυμητές επιλογές, να τις επαναλάβει συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώσπου να του γίνουν δεύτερη φύση (συνήθειες). «Έξις δευτέρα φύσις», έλεγε ο Αριστοτέλης.

Θα πρέπει όμως να ξέρουμε με τι, πώς και πότε να χρησιμοποιούμε τα κίνητρα για να βοηθάμε και να καθοδηγούμε το σκυλί να φτάσει στο επίπεδο συμπεριφοράς που θέλουμε. Το επίπεδο αυτό θα πρέπει να του γίνει μόνιμη συνήθεια. Συνήθεια σημαίνει ότι κάποιος κάνει συχνότατα μια συγκεκριμένη συμπεριφορά γιατί του βγαίνει αυτόματα. Θέλουμε το σκυλί μας να έρχεται παντού και πάντα (γρήγορα κ.λ.π.) όταν το φωνάζουμε. Το να έρχεται μια φορά στο τόσο και όποτε θυμάται δεν σημαίνει ότι το έχουμε εκπαιδεύσει στο επίπεδο που θα έπρεπε.

Κίνητρο είναι οτιδήποτε κάνει το σκυλί να συμπεριφερθεί / ανταποκριθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο με προθυμία και χωρίς αστοχίες.

Υπάρχουν «ευχάριστα» κίνητρα (οφέλη, επιβραβεύσεις) και «δυσάρεστα» κίνητρα (τιμωρίες) τα οποία κινητοποιούν το σκυλί (γενικώς έναν οργανισμό). Ο Επίκουρος παρατήρησε, ότι όλα τα έμβια όντα έχουν την ενστικτώδη τάση, να αποφεύγουν τον «δυσάρεστο» και να στρέφονται σε ότι τους προκαλεί «ευχαρίστηση» με τον γενικό όρο των λέξεων .

Το StarDogs Trainers’ Academy χρησιμοποιεί και διδάσκει από το 1998 μόνο την θετική εκπαίδευση (φιλική και ευχάριστη για το ζώο). Η χρήση βίας (πόνου, τιμωρίας, εκφοβισμού, πνιχτών κ.λ.π.) είναι παράνομη, άδικη, ανήθικη και προβληματική. Δείχνει την εκπαιδευτική φιλοσοφία, τις φτωχές ικανότητες και τη σχέση του εκπαιδευτή με τα σκυλιά. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να μάθουμε και να εφαρμόσουμε σωστά και αρκετά τη θετική εκπαίδευση. Εγγύηση αποτελέσματος δεν υπάρχει σε καμιά μορφή εκπαίδευσης, πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για ζώα. Ακόμα και τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Οξφόρδη) αδυνατούν να παρέχουν εγγύηση αποτελέσματος ακόμα και στους πιο λαμπρούς μαθητές τους.

Αντί να αφήνουμε λοιπόν τα πράγματα στην τύχη τους και παθητικά να περιμένουμε το σκυλί να μαντέψει και να βρει τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνει, δρούμε στοχευμένα και ενεργητικά και το καθοδηγούμε (μέσω κινήτρων) στις συμπεριφορές που θέλουμε να μάθει, ώστε μέσω της επανάληψης να του γίνουν τελικά ισχυρές συνήθειες. Αυτό απαιτεί βεβαίως γνώση και ικανότητα.

Οι κηδεμόνες σκύλων θα πρέπει με κάποιο σωστό και συστηματικό τρόπο να γίνουν καλοί και ικανοί καθοδηγητές σκύλων. Ο καλύτερος τρόπος με διαφορά είναι να συνεργαστούν με έναν έμπειρο και επαγγελματία θετικό εκπαιδευτή σκύλων. Έτσι ο κόπος, ο χρόνος και το κόστος θα πιάσουν τόπο και θα αποφύγουν τα πολλά λάθη που κάνει κάποιος άπειρος.

Πέρα από το ηθικό και νομικό κομμάτι, το σκυλί μας αξίζει, χρειάζεται και δικαιούται να εκπαιδευτεί επαρκώς και με θετικό τρόπο. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε/ επιλέγουμε να βάλουμε ένα σκυλί στη ζωή μας, υποχρεούμαστε να του προσφέρουμε τροφή, φροντίδα, ιατρική περίθαλψη, ασφάλεια, αγάπη, ποιότητα ζωής και φυσικά εκπαίδευση (όπως και στα παιδιά μας). Στο αστικό περιβάλλον που ζούμε αυτό είναι απαραίτητο.

Η εκπαίδευση γενικώς είναι τέχνη. Για να την εφαρμόσει κάποιος αποτελεσματικά χρειάζεται πρώτα να την μάθει (σπουδάσει) επαρκώς και στη συνέχεια να την εφαρμόσει σωστά. Διαφορετικά τα αποτελέσματα δεν θα είναι ικανοποιητικά και τα αναμενόμενα. Ας σκεφτούμε ότι θέλουμε να μοιραστούμε τη ζωή μας με ένα ζώο για 15-20 χρόνια. Για να περάσουμε καλά όλοι χρειάζεται από την αρχή να χτίσουμε καλή σχέση, αποτελεσματική επικοινωνία και βολικές συμπεριφορές.

Ας μην αφήσουμε λοιπόν τα πράγματα να εξελιχθούν δυσάρεστα. Ας βρούμε τι κινητοποιεί το σκυλί μας (κίνητρα), ας τα χρησιμοποιήσουμε με γνώση και υπομονή ώστε σε βάθος χρόνου να αναπτύξει και να παγιώσει αυτό που λέμε «καλές συμπεριφορές/ συνήθειες. Ξεκινήστε την συστηματική εκπαίδευση (δική σας και του σκυλιού) από … χτες.

Θυμηθείτε ότι τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς κάποιο λόγο (κίνητρο).

Για να μη «χάσεις» το 4 άρθρο (και όλα τα επόμενα), γίνε μέλος στην εκπαιδευτική ομάδα του StarDogs. https://www.facebook.com/groups/343225240397

Διάβασε δωρεάν τα άρθρα μας. Επωφελήσου από τις προσφορές μας. https://www.facebook.com/groups/343225240397

Γίνε εκπαιδευτής σκύλων. StarDogs Trainers Academy

Πληρ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!