Γιατί είναι σημαντικό να εξασκούμε τα σκυλιά μας;

Νέα
Typography

-του Γιάννη Αραχωβίτη
Σχολή εκπαιδευτών σκύλων
Έναρξη εγγραφών 2019-20

Όσοι ασχολούνται συστηματικά με τα σκυλιά γνωρίζουν το πόσο σημαντικό είναι η εξ(άσκηση) του σώματος και το μυαλού τους, ώστε να έχουν, από πολλές πλευρές, καλύτερη ζωή. Επίσης οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι ένας βασικός παράγοντας μακροζωίας.

Βεβαίως το γνωστό «δυο ώρες το πρωί και δυο το βράδυ» είναι υπερβολικό και ενδεχομένως να έχει και κάποιες αρνητικές συνέπειες, όπως όλα τα πράγματα όταν υπερβάλλουμε. Ούτε ο Αντετοκούμπο δεν γυμνάζεται τόσο. Το σκυλί χρειάζεται κάποια εξάσκηση, αλλά επίσης χρειάζεται αρκετή ανάπαυση, ξεκούραση και χαλαρότητα. Ποιο κάτω γράφω μερικές ασκήσεις (δραστηριότητες) που μπορείς να κάνεις με το σκυλί σου και να περάσετε και δυο σας όμορφα.

Ανάλογα με το σκυλί, το μέγεθός του, την ηλικία του, τον χαρακτήρα του, την κατάσταση της υγείας του, τις καιρικές συνθήκες και το στυλ ζωής του κ.λ.π. θα πρέπει να προσαρμόσετε τις απαιτήσεις σας. Αν χρειάζεται, πριν ξεκινήσετε, συμβουλευτείτε κτηνίατρο και εκπαιδευτή.

12 δραστηριότητες για το σκυλί σας

  1. Πεζοπορία

Ιδανικά χωρίς λουρί, σε κατάλληλο μέρος, στη φύση και σε διαφορετικά τερέν. Αν χρειάζεται να το έχεις δεμένο, επίλεξε μακρύ λουρί, ώστε να έχει μια σχετική ελευθερία κινήσεων. Θα πρέπει να έχεις διδάξει στο σκυλί σου να μην τραβάει αλλιώς η βόλτα μοιάζει με τράβηγμα ελκήθρου.

  1. Κολύμπι

Επίλεξε καθαρά νερά, μη τοξικά ή λερωμένα, μακριά από πολυσύχναστες παραλίες. Ακόμα και αν ο νόμος σου το επιτρέπει, δεν θέλεις να ενοχλείτε και να τα ακούτε από τους «υπερευαίσθητους». Αν το σκυλί σου έχει την κακή συνήθεια να καταπίνει το νερό, αποφύγετε το αλμυρό και γενικώς το ακατάλληλο.
Το κολύμπι είναι καλό για σκυλιά που χρειάζονται να επανέλθουν από τραυματισμούς. Παρόλα αυτά είναι κουραστικό, ιδιαίτερα για μακρύτριχα σκυλιά.

  1. Διάδρομος σε νερό

Η άσκηση σε κυλιόμενο διάδρομο εντός νερού ίσως να είναι πιο εύκολος και χρήσιμος για το σκυλί, μιας και δεν το κουράζει τόσο, ούτε επιβαρύνει ιδιαίτερα τις αρθρώσεις του. Καλή λύση για τα ηλικιωμένα σκυλιά.

  1. Σκάλες

Το ανεβοκατέβασμα (όχι τρέχοντας ή πηδώντας) της σκάλας για ενήλικα σκυλιά είναι εξαιρετική άσκηση (όπως και για σένα). Στο τέλος της σκάλας πανηγυρήστε το μαζί, δίνοντάς του και μια λιχουδιά. Αν υπάρχει πρόβλημα στις αρθρώσεις κ.λ.π. , συμβουλεύσου κτηνίατρο, ορθοπεδικό.

  1. Διάδρομος

Ο διάδρομος είναι μια καλή ιδέα, αλλά θα πρέπει να είναι για σκυλιά. Μπορείς να αυξομειώνεις την ταχύτητα κ.λ.π..

  1. Ιχνηλασία

Μπορείς να ξεκινήσεις με το να κρύβεις μπισκοτάκια (λιχουδιές) κάτω από ένα μαξιλάρι ή το χαλί ή στο γκαζόν και να του ζητάς να το βρει. Ζήτα τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή για προχωρημένη ιχνηλασία, με διάρκεια, απόσταση και δυσκολίες. Μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τα σκυλιά, μιας και βασίζεται στην πιο δυνατή του αίσθηση / ένστικτο (όσφρηση).

  1. Σωματική άσκηση (υπακοής και μη)

Χρησιμοποίησε διάφορες ασκήσεις που απαιτούν από το σκυλί να κινήσει το σώμα του με συγκεκριμένο τρόπο. Να κάτσει, να ξαπλώσει, να κάνει όπισθεν, να σου δώσει τα χέρι του, να κάνει «σβούρες», τούμπες κ.λ.π. Φαντασία θέλει και προσοχή μην υπερβάλλεις ή ζητάς κάτι που δεν θέλει ή δεν ταιριάζει στο σκυλί σου. Σκοπός είναι να περνάμε όμορφα και να είμαστε ασφαλείς.

  1. Παιχνίδια επαναφοράς

Μάθε στο σκυλί σου να σου φέρνει την μπάλα, ένα παιχνίδι, τις παντόφλες, τον καφέ. Οκόσα μπορείΚαλή άσκηση για το μυαλό και το σώμα και στη φύση των περισσότερων σκυλιών.

  1. Ποδηλασία

Εσύ στο ποδήλατο και το σκυλί στο έδαφος. Αν κρατάτε το λουρί, πρόσεξε μην πέσεις ή σε παρασύρει το σκυλί. Αν είναι ελεύθερο, μάθε το να περπατάει, ή να τρέχει χαλαρά δίπλα σου. Κρατήστε την ταχύτητα αρκετά χαμηλάΒόλτα είναι όχι αγώνας δρόμου, καλύτερα σε χώμα, αποφύγετε τις υπερβολές και τις υψηλές θερμοκρασίες.

  1. Σπορ για σκυλιά

Αν υπάρχουν οργανωμένα αθλήματα για σκυλιά, επίλεξε ε με προσοχή, το κατάλληλο περιβάλλον και ατμόσφαιρα. Και εδώ ο σκοπός είναι να περνάμε καλά, να αθλούμαστε χωρίς ανταγωνισμούς και κινδύνους.

  1. Πάρκα για σκυλιά

Αν υπάρχει στη περιοχή σας, αφού ελέγξεις τις συνθήκες, την φιλοσοφία και τους χώρους, ίσως να βρεις μια καλή παρέα για σένα και το φίλο σου. Θυμήσου ότι δεν ταιριάζουν όλοι με όλους.

  1. Φροντίδα & φύλαξη μέρας

Αν λείπεις ή εργάζεσαι πολλές ώρες καθημερινά, το να εμπιστευθείς την άσκηση και διασκέδαση τους σκυλιού σου σε κάποιον επαγγελματία με τον κατάλληλο χώρο ίσως είναι μια λύση.

Όλα τα πιο πάνω είναι γενικά και ιδέες που ίσως σας φανούν χρήσιμες. Προφανώς και χρειάζεται να το ψάξει ο καθένας περισσότερο, μιας και όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, με διαφορετικά σκυλιά, δυνατότητες και ανάγκες. Σε ότι αφορά τα σκυλιά ζητείστε πληροφορίες από τους ειδικούς (εκπαιδευτές, κτηνίατρους κ.λ.π.).

 

Γίνε Θετικός εκπαιδευτής Σκύλων 

Γιάννης ΑνΑραχωβίτης

StarDogs Trainers Academy

Σεμινάρια Εκπαιδευτών Σκύλων

e-mailinfo@StarDogs.gr

www.StarDogs.gr

Τηλ: 6945 954 564

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!