Το πιο σημαντικό πράγμα πριν αποκτήσεις το κουτάβι!!

Νέα
Typography

happy_puppyΕρώτηση: (από Περιοδικό) Κύριε Αραχωβίτη, ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θέλετε  να ξέρουν όσοι σκέφτονται να αποκτήσουν ένα κουτάβι?

Απάντηση: ( Γιαν. Αραχωβίτης) Το ποιο σημαντικό πράγμα για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες σκύλων είναι ότι δεν μπορεί να περιμένουν μέχρι το κουτάβι να γίνει 12 εβδομάδων για να αρχίσουν να δουλεύουν με αυτό. Τόσα πολλά σκυλιά έχουν αναπτυχθεί λανθασμένα- ανεπανόρθωτα. Η περίοδος ανάπτυξης του κουταβιού  είναι μια μεγάλη ευκαιρία , και δεν πρέπει να χαθεί; αν τη χάσετε , τη χάσατε! Αν έχετε ένα ντροπαλό κουτάβι, δεν μπορείτε να το διορθώσετε. Ίσως να το βελτιώσετε ώστε να μπορεί να λειτουργεί μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά ΠΟΤΕ δεν θα είναι/ γίνει αυτό που θα μπορούσε αν άρχιζε σωστά. Η (εκπαιδευτική) παρέμβαση πρέπει να γίνει όσο πιο ενωρίς γίνεται.


Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να παρέμβουμε είναι να πλησιάσουμε τους υποψήφιους ιδιοκτήτες κουταβιών, επειδή αυτοί είναι που θα έρθουν σε επαφή με την πηγή (εκτροφείς) των κουταβιών. Μπορούν να πουν στον εκτροφέα "Συγνώμη το κουτάβι είναι ήδη 8 εβδομάδων? Γιατί δεν ξέρει τα βασικά της καθαριότητας? Γιατί δεν ξέρει να μασάει τα παιχνίδια του? Γιατί δεν πλησιάζει τους ανθρώπους? Γιατί δεν κάθεται? Τι έχετε κάνει μέχρι τώρα για να το προετοιμάσετε? Γιατί τρομάζει όταν βλέπει παιδιά ή ακούει ήχους? Γιατί έχετε αφήσει ανεκμετάλλευτη τα *2/3* της κρίσιμης περιόδου της κοινωνικοποίησης?

 

Εδώ και χρόνια προσπαθώ μέσω άρθρων, βιβλίων, στη σχολή του StarDogs να περάσω το μήνυμα αυτό στους εκτροφείς (επαγγελματίες και μη), εκπαιδευτές και στο γενικό κοινό και κάποιοι από αυτoύς κάνουν πολύ καλή δουλειά αλλά πολλοί δυστυχώς έχουν μείνει στο "Το σκυλί θα εκπαιδευτεί όταν γίνει έξι μηνών. Να πήξει το μυαλό του πρώτα". Ανεπίτρεπτα λόγια και μεγάλη ζημιά στα σκυλιά από ανθρώπους του χώρου. Κρίμα!

Αλλά όταν οι άνθρωποι που *αγοράζουν* κουτάβια πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους , τότε πιστεύω ότι θα δούμε τις προσδοκώμενες αλλαγές. Πρέπει να εκπαιδευτούν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες και να πάρουν υπεύθυνη θέση. Ας τους κάνουμε να καταλάβουν ότι "αν αγοράσεις ένα κατεστραμμένο  κουτάβι σε ηλικία 8 εβδομάδων, αυτό θα επηρεάσει τη δική σου ζωή για τα επόμενο 15 χρόνια. Εσύ θα ζήσεις με ένα σκυλί με πολλά και δύσκολα προβλήματα. Είναι μεγάλο μέρος της ζωής σου. Εσύ διαλέγεις. Σκέψου το πριν αγοράσεις! Πες στο εκτροφέα , μεταπωλητή κ.λ.π. «Συγνώμη αλλά εσύ δεν έκανες αυτό που ήταν αναγκαίο για το κουτάβι στη κρίσιμη ηλικία (μέχρι την 8η εβδομάδα). Θα πάρω το κουτάβι από έναν πιο υπεύθυνο εκτροφέα κ.λ.π."

Θυμηθείτε ότι την ελεύθερη αγορά πρέπει να τη ρυθμίζει ο πελάτης (αυτός που αγοράζει) και όχι ο παραγωγός / πωλητής (αυτός που πουλάει).

Στο καινούριο μου βιβλίο «Αρμονική Συμβίωση» (εκδόσεις StarDogs) αναφέρω με λεπτομέρειες τι πρέπει να κάνει ο καθένας που σκέφτεται να αποκτήσει ένα κουτάβι.

facebook_icon Για περισσότερα άρθρα και videos γίνετε μέλη της ομάδας μας!


Πληρ. StarDogs τηλ. 210 60 29 053 & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

StarDogs Positive Training
Γιάννης Αραχωβίτης
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Μέλος του APDT#66102 (USA) & PDTE

Τηλ. 210-60 29 053 (νεος αριθ. τηλ) -  Κιν. 6945 954 564

www.stardogs.gr      
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!